HIRDETÉS BEZÁRÁS

Alba spanyol hercegnő káprázatos élete, aki királyi körökkel keveredett, barátságban volt Kennedyvel, és elutasította Picassót

Úgy élte az életét, ahogy kedve tartotta, és nem úgy, ahogy mások elvárták.

  A 88 éves korában elhunyt Alba hercegnő rendkívüli életet élt, melyet a mérhetetlen gazdagság és a kiváltságok jellemeztek.

  HIRDETÉS

  Élete vége felé excentrikus külseje – élénk fehér haja és viaszos bőre – lett a védjegye. Ám amikor María del Rosario Cayetana Fitz-James Stuart y de Silva, Alba 18. hercegnője még a fénykorában tündökölt, a maga korának egyik legszebb asszonyának tartották: Picasso portrét akart festeni róla, Jackie Kennedy pedig személyesen is meglátogatta sevillai palotáját.

  Alba hercegnője 026

  Cayetana rajongott Jackie Kennedyért: „Neki aztán nyitott volt a szíve. A szemembe nézett, és minden titkát megosztotta velem. De nagyon nem helyeseltem az Onassis iránti vonzalmát” – mondta a hercegnő.

  A hercegnő Spanyolország egyik legmagasabb rangú arisztokratája volt, és a világ egyik legrangosabb nemesasszonyának számított. Címei számos kiváltsággal jártak, többek között azzal is, hogy nem kellett térdre ereszkednie a pápa előtt. Gyermekkori barátnője, Lizzy, akit a világ II. Erzsébet angol királynőként ismert, mindig habozott egy pillanatig az ajtó előtt, mert tudta, hogy valójában Alba hercegnőjét kellene maga elé engednie, hiszen nála magasabb rangú.

  Alba hercegnője 025

  A második világháborút Cayetana Londonban töltötte az apjával. Itt kötött szoros barátságot Erzsébet és Margit hercegnőkkel, VI. György király lányaival, és gyakran hosszabb időket töltött náluk vendégségben, amíg apja a dolgait intézte. Azonban Alba herceg igyekezett magával vinni a felnövekvő lányát is – elkísérte őt politikusokhoz, diplomatákhoz, akadémikusokhoz és írókhoz. Egyszer, 14 évesen, Winston Churchill egyik rokonának a házában reggelizve Cayetana beszállt a beszélgetésbe:

  • Azt hitték, Franciaország ellenáll Hitlernek, de én tudtam, hogy nem! – mondta.
  • Honnan tudta, kisasszony? – kérdezte Churchill mosolyogva.
  • Túl függenek másoktól – felelte Cayetana. – Amikor Párizsban voltam, azt láttam, hogy állandóan tanácsot kérnek, nincs saját véleményük.
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  Alba hercegnője 024

  Alba hercegnő, Spanyolország legnagyobb földbirtokosa is volt, aki kastélyokkal, palotákkal, vidéki házakkal és földterületekkel rendelkezett az egész országban. A leghíresebb ezek közül a madridi Liria palota volt, ahol 1926. március 28-án született. Édesapja, Alba 17. hercege, spanyol politikus és diplomata volt. Édesanyja, María del Rosario de Silva tuberkulózisban betegedett meg és meghalt, amikor a kislány nyolcéves volt. Egyke gyermek volt.

  Alba hercegnője 023

  A hercegnő első házasságát 1947-ben kötötte Luis Martínez de Irujóval. A pár fényűző esküvőt tartott, amit a lapok „a világ legdrágább esküvőjeként” emlegettek. A menyasszony fehér selyemből és brüsszeli csipkéből készült ruhát viselt, fején a családi gyöngy- és gyémánt tiara csillogott. Több mint 2000 vendéget hívtak meg. A jeles eseményre Európa szinte minden királyi házának képviselője ellátogatott, és a sevillai székesegyház zsúfolásig megtelt.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  Alba hercegnője 022

  Ebből a házasságból hat gyermeke született, legidősebb fia, Carlos Fitz-James Stuart örökölte tőle a 19. Alba hercegi címet.

  Alba hercegnője 021

  Az 1950-es években Picasso meg akarta őt festeni. A hercegnő azonban úgy döntött, hogy elutasítja a felkérést, mivel úgy gondolta, hogy a kommunista Picasso festménye a fasiszta politikai légkörben Spanyolországban túl nagy botrányt kavarna. Ez azonban nem akadályozta meg abban, hogy Picasso képeit egy sevillai magánkiállításon bemutassa.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.