HIRDETÉS BEZÁRÁS

Alba spanyol hercegnő káprázatos élete, aki királyi körökkel keveredett, barátságban volt Kennedyvel, és elutasította Picassót

Úgy élte az életét, ahogy kedve tartotta, és nem úgy, ahogy mások elvárták.

  A 88 éves korában elhunyt Alba hercegnő rendkívüli életet élt, melyet a mérhetetlen gazdagság és a kiváltságok jellemeztek.

  HIRDETÉS

  Élete vége felé excentrikus külseje – élénk fehér haja és viaszos bőre – lett a védjegye. Ám amikor María del Rosario Cayetana Fitz-James Stuart y de Silva, Alba 18. hercegnője még a fénykorában tündökölt, a maga korának egyik legszebb asszonyának tartották: Picasso portrét akart festeni róla, Jackie Kennedy pedig személyesen is meglátogatta sevillai palotáját.

  Alba hercegnője 026

  Cayetana rajongott Jackie Kennedyért: „Neki aztán nyitott volt a szíve. A szemembe nézett, és minden titkát megosztotta velem. De nagyon nem helyeseltem az Onassis iránti vonzalmát” – mondta a hercegnő.

  A hercegnő Spanyolország egyik legmagasabb rangú arisztokratája volt, és a világ egyik legrangosabb nemesasszonyának számított. Címei számos kiváltsággal jártak, többek között azzal is, hogy nem kellett térdre ereszkednie a pápa előtt. Gyermekkori barátnője, Lizzy, akit a világ II. Erzsébet angol királynőként ismert, mindig habozott egy pillanatig az ajtó előtt, mert tudta, hogy valójában Alba hercegnőjét kellene maga elé engednie, hiszen nála magasabb rangú.

  Alba hercegnője 025

  A második világháborút Cayetana Londonban töltötte az apjával. Itt kötött szoros barátságot Erzsébet és Margit hercegnőkkel, VI. György király lányaival, és gyakran hosszabb időket töltött náluk vendégségben, amíg apja a dolgait intézte. Azonban Alba herceg igyekezett magával vinni a felnövekvő lányát is – elkísérte őt politikusokhoz, diplomatákhoz, akadémikusokhoz és írókhoz. Egyszer, 14 évesen, Winston Churchill egyik rokonának a házában reggelizve Cayetana beszállt a beszélgetésbe:

  • Azt hitték, Franciaország ellenáll Hitlernek, de én tudtam, hogy nem! – mondta.
  • Honnan tudta, kisasszony? – kérdezte Churchill mosolyogva.
  • Túl függenek másoktól – felelte Cayetana. – Amikor Párizsban voltam, azt láttam, hogy állandóan tanácsot kérnek, nincs saját véleményük.
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  Alba hercegnője 024

  Alba hercegnő, Spanyolország legnagyobb földbirtokosa is volt, aki kastélyokkal, palotákkal, vidéki házakkal és földterületekkel rendelkezett az egész országban. A leghíresebb ezek közül a madridi Liria palota volt, ahol 1926. március 28-án született. Édesapja, Alba 17. hercege, spanyol politikus és diplomata volt. Édesanyja, María del Rosario de Silva tuberkulózisban betegedett meg és meghalt, amikor a kislány nyolcéves volt. Egyke gyermek volt.

  Alba hercegnője 023

  A hercegnő első házasságát 1947-ben kötötte Luis Martínez de Irujóval. A pár fényűző esküvőt tartott, amit a lapok „a világ legdrágább esküvőjeként” emlegettek. A menyasszony fehér selyemből és brüsszeli csipkéből készült ruhát viselt, fején a családi gyöngy- és gyémánt tiara csillogott. Több mint 2000 vendéget hívtak meg. A jeles eseményre Európa szinte minden királyi házának képviselője ellátogatott, és a sevillai székesegyház zsúfolásig megtelt.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  Alba hercegnője 022

  Ebből a házasságból hat gyermeke született, legidősebb fia, Carlos Fitz-James Stuart örökölte tőle a 19. Alba hercegi címet.

  Alba hercegnője 021

  Az 1950-es években Picasso meg akarta őt festeni. A hercegnő azonban úgy döntött, hogy elutasítja a felkérést, mivel úgy gondolta, hogy a kommunista Picasso festménye a fasiszta politikai légkörben Spanyolországban túl nagy botrányt kavarna. Ez azonban nem akadályozta meg abban, hogy Picasso képeit egy sevillai magánkiállításon bemutassa.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

  Alba hercegnője 020

  Első férje 1972-ben bekövetkezett halála után feleségül ment a volt jezsuita paphoz, Jesús Aguirre-hez.

  Alba hercegnője 019

  Gyermekei egyöntetűen ellenségesen fogadták az új férjét. Senki sem hitt a házasság tartósságában, de mindannyian tévedtek. A hercegnő 23 boldog évet élt második férjével. Férje flamenco tánctermet rendezett be neki, minden reggel nyolc órakor bejött oda, hogy táncoljon egy kicsit a feleségével, támogatta a festészet iránti újonnan ébredt szenvedélyét, és naponta többször is romantikus szerelmesleveleket küldött neki a dolgozójából, szalvétákra, használt számlákra – bármire, ami a keze ügyébe akadt. Végül még Cayetana gyermekei is megbékéltek mostohaapjukkal, és elkezdték őt tisztelni.

  Alba hercegnője 018

  Cayetana első plasztikai műtétjére nem sokkal a Jesús-szal kötött házasságát követően került sor. Azonban a rákövetkező években elvégzett további műtétek eltorzították az arcát, a szemei résnyire szűkültek, úgyhogy a barátai és családtagjai már alg ismerték fel. A plasztikai sebész véglegesen élettelen maszkot varázsolt az arcából, babaszerűen duzzadó ajkakkal, amik az arca felét elfoglalták. De a hercegnő senkinek sem adta meg azt az örömet, hogy a megjelenése miatt siránkozzon. Öltözködése ezután még merészebbé és extravagánsabbá vált.

  Amikor 2001-ben meghalt a második férje, kifejezte vágyát, hogy szeretne feleségül menni Alfonso Diez Carabanteshez, egy 24 évvel fiatalabb állami tisztviselőhöz, ami komoly aggodalmat keltett a családjában.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  Alba hercegnője 017

  2008-ban azonban az Alba-ház kiadott egy nyilatkozatot, amelyben kijelentették, hogy kapcsolatuk „hosszú barátságon alapul, és nem terveznek esküvőt”. Ennek ellenére 2011-ben összeházasodtak. Segítségért fordult Zsófia spanyol királynéhoz, hogy engedélyt kapjon az Alfonsóval való házasságkötéshez.

  • Miért van szüksége még egy esküvőre, kedves hercegnő? – kérdezte Zsófia egyszerűen.
   Hát nem elég a … barátság a választottjával? – folytatta Zsófia, kissé habozva.
  • De én katolikus vagyok, felség, ne feledje – mondta Cayetana, felemelve az ujját és büszkén kihúzva magát.
  • Természetesen – sietett helyeselni Zsófia.

  Beszélgetésük nem vezetett eredményre; sőt, maga Juan Carlos király is felhívta a hercegnőt, és barátságosan, de határozottan kijelentette, hogy az Alba-ház nem kerülhet „olyan ember kezébe, aki finoman szólva sem tartozik a körükhöz”.

  Alba hercegnője 016

  A boldogságért cserébe Alba hercegnő minden címéről, vagyonáról, sőt még az ékszereiről is lemondott a gyermekei javára. Ezen túlmenően a Cayetana és Alfonso által aláírt házassági szerződés kimondta, hogy Alfonso soha nem tarthat igényt a hercegnő örökségére.

  Alba hercegnője 015
  Alba hercegnője 014
  Alba hercegnője 013

  A hercegnő 88 évesen, 2014-ben hunyt el. Számos gyermek és unoka maradt utána. Örökségét egy napon a lendületes unokája, Fernando Fitz-James Stuart, Uéscar 17. hercege és Alba hercegség örököse fogja továbbvinni.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  Alba hercegnője 012

  Fernando Fitz-James Stuart herceg 2018. október 6-án vette feleségül a 26 éves PR-menedzsert, Sofía Palazuelot a madridi Liria palota kápolnájában. A vőlegény a Sevillai Lovagrend – Spanyolország legrégebbi katonai rendjének – királyi mesterének egyenruháját viselte. Sofía egy nagynénje által tervezett ruhát viselt, lenyűgöző, levehető köpennyel.

  Alba hercegnője 011

  Az esküvő rendkívül fényűző esemény volt, tele Spanyolország legmagasabb társadalmi rétegével. A leendő Alba herceg, aki apjától nem kevesebb, mint 50 címet örököl, jogot tanult a londoni egyetemen, majd mesterfokozatot szerzett a Massachusettsi Egyetemen. Visszatérve Spanyolországba marketingmenedzsmentből szerzett mesterfokozatot a Nemzetközi Tanulmányok Főiskoláján, ahol megismerkedett feleségével, Sofíával. A házaspárnak azóta már két lány gyermeke is született.

  Alba hercegnője 010

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.