HIRDETÉS BEZÁRÁS
Tetszik

Miért csak a bátor vagy az ostoba turisták úsznak apálykor Balin?

A nyílt óceán nagyon szeszélyes tud lenni.
🔥 2 hozzászólás

  A Balin élők a természetes vizek helyett inkább a medencéket preferálják. Engem meglepett, hogyan lehet itt élni ezen a paradicsomi szigeten anélkül, hogy az ember naponta ne fürödne az óceánban.

  HIRDETÉS

  Természetesen tudtam a szigeten uralkodó árapályról, de a valódi veszélyeiről a helyiek meséltek.

  Miért veszélyes a visszahúzó áramlat?

  bali viz

  A szigeten az árapály hatóránként változik. Apály idején kényelmetlen lehet fürödni, mert messzebb kell menni a vízhez. Dagálykor pedig egyes strandokat eláraszt a víz, így nem lehet napozni. Először úgy gondoltam, ez nem ok arra, hogy lemondjunk az óceánba merülés lehetőségéről. De kiderült, hogy a helyzet ennél sokkal komolyabb.

  Az apály és az azt követő dagály idején különleges áramlat jön létre – visszahúzó (vagy hullámzó) áramlat. Ezt nevezik húzóáramnak vagy ripnek is. Ez a partra merőleges irányú.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  fidelia zheng CWm8wp21oKA unsplash

  Az apály idején a víz nem egyenletesen vonul vissza, hanem csatornákra oszlik. Ha homokos zátonyok vagy korallok vannak, a víz ott megreked, majd még nagyobb sebességgel zúdul vissza a parti zátonyról. Vannak húzóáramlatok, amelyek mindig ugyanazon a helyen jelennek meg, és hasonló jellemzőkkel bírnak – a víz sebességével és a folyosó szélességével, amelyben a víz mozog.

  Azonban ez a jelenség spontán is megjelenhet. Nem számít, hogy milyen mély a víz a part közelében. Hiába állsz csak derékig a vízben, akkor is hirtelen elragadhat az erő és az óceánba sodorhat. Legtöbbször persze a víz sebessége nem nagy, körülbelül 5 km/óra, és a folyosó elég keskeny ahhoz, hogy ki lehessen úszni belőle. De vannak 50 méter széles és 20 km/óra sebességű húzóáramlatok is. Ebben az esetben az ember egyértelműen pillanatok alatt a strandzónán kívül találja magát.

  A helyiek tisztában vannak a sziget ezen sajátosságával, és nem is mennek be a vízbe árapály idején. A turisták viszont gyakran figyelmen kívül hagyják a biztonságot, a szerencsére bízva magukat, vagy egyszerűen nem ismerik ezeket a fontos jellemzőket a szigeten. Ez a leggyakoribb oka az óceánban való fürdőzés során bekövetkező baleseteknek.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  cassie gallegos i VetqrMmNY unsplash
  A helyiek és a tájékozott turisták inkább elkerülik az óceánt.

  Mit kell tenni a túlélés érdekében

  Az első dolog, amit tenni akarsz, amikor sodorni kezd a víz, hogy megpróbálsz ellenállni a folyamatnak. Ez a legtöbb úszó legnagyobb hibája.

  Egyetértek, nehéz csak pihenni és a vízen feküdni, miközben a partvonal egyre távolodik. De a tapasztalt úszó számára is nehéz az áramlattal szemben evezni. Hamar elfogy az erő, és az ember elsüllyed.

  Nem kell félni attól, hogy az áramlat elvisz a mélybe. A víz mozgása vízszintesen, nem pedig függőlegesen történik. Általában pár tíz méter után a visszahúzó áramlat legyengül.

  Ilyenkor már megpróbálhatsz kiúszni belőle. De nem merőlegesen a partra, hanem vele párhuzamosan kell mozogni. Azaz a legfontosabb, hogy ússz ki az áram által kialakított folyosóból.

  És természetesen ne szégyellj azonnal segítséget kérni.

  Találkoztál már hasonló jelenséggel? Milyen óvintézkedéseket teszel, amikor a tengerbe vagy óceánba mész fürödni? Írd meg a kommentben.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

2 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • Pl én Balin megfigyeltem a helyiek szokásait és ott mentem fürödni ahol ők  illetve ahol volt fehér zászló soha nem volt gond.
 • Nekem sikerült  az ismerősömet kijutatni egy  ilyen áramlatból. Valóban meg kell várni míg  lelassul az áramlás, majd a parttal párhuzamossan úszni.  Végül  ki lehet úszni  a partra.

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.