HIRDETÉS
Érdekességek

16 bonyolult dolog, amit másodpercek alatt megtanulhatunk, és életünk végéig hasznunkra lehet

Mindannyian jártunk iskolába, és mindannyian tudjuk például, hogy mit jelent a vízkörforgás vagy hogy milyen csodálatos dolog is a víz felületi feszültsége. Valószínűleg a hegyek formálódása és a szivárvány képződése sem jelent problémát senkinek, ám egész más ezekről egy tankönyvben olvasni, vagy a saját szemünkkel látni.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál szentül hisszük, hogy sosem késő tanulni valami újat, ezért csak javasolni tudjuk, hogy görgesd át a most következő 16 fotót, ezek ugyanis segítenek pillanatok alatt megérteni azokat a dolgokat, amiket az általános- és középiskolában több oldalon keresztül taglalva sem mindig sikerült a tankönyveknek.

  1. 1 A litoszféra lemezek ütközése egy Snickers és Mars csokoládé segítségével ábrázolva.


   A litoszféra lemezek ütközéséből épp úgy keletkezik gyűrődés, mint ahogy azt a kemény Snickers csoki és a sokkal lágyabb Mars csokoládé találkozása eredményezi.

  2. 2 Ez az illusztráció megmutatja, hogy milyen óriási is (és gyönyörű) valójában a kék bálna.


   A kék bálna a legnagyobb emlős a Földön. A bálna nyelve önmagában is akkora, mint egy elefánt, a szíve mérete pedig nagyjából személyautó méretű.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 3 Ez a szivárvány remekül megmutatja, hogy bomlik spektrumaira a fehér fény.


  4. 4 A víz felületi feszültsége, egy hihetetlenül könnyű japán érme segítségével demonstrálva.


  5. 5 Ez történik, ha a tudósoknak túl sok a szabadidejük. (és a festékük)


   Valójában ez egy elég komoly kísérlet, mellyel a medúzák vízben történő mozgását és haladását, illetve az így keletkezett örvényt igyekeztek tanulmányozni a kutatók, mely szabad szemmel láthatatlan.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  6. 6 Az emberekben és a kagylókban van valami közös.


   A csigáknak és kagylóknak épp olyan szemgolyóik vannak, mint az embereknek. Szaruhártya, lencse és retina – igaz, a kagylók szerencsésebbek voltak, mint mi: nekik van egy tartalék (harmadik) szemük.

  7. 7 Így néz ki egy vénaszkenner, illetve ennyi ér található egy emberi kézben.


  8. 8 Az első fotó a Halál-völgyben készült, a második egy nagyvárosban. Jól mutatják, hogy mit is jelent pontosan a fényszennyezés.


  9. 9 Ezt egy 6-os erősségű földrengés rajzolta egy inga segítségével. Az ilyen alakzatoknak nevük is van: lissajous görbéknek hívjuk őket.


   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  10. 10 A különböző színhőmérsékletű lámpák vizuális összehasonlítása.


  11. 11 A valaha készült legrészletesebb fotó a nap felszínéről, amit egy új, modern távcső segítségével készítettek a tudósok. (balra) Minden egyes kis plazmasziget valójában akkora, mint Franciaország.


   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  12. 12 Az eső (mint csapadékjelenség) szemléltetése egy pohár víz, a tetejére fújt borotvahab, és színes folyadék segítségével. Amikor túl sok színes folyadékot csepegtetünk a borotvahabra, (ami most a felhőket szimbolizálja) és már nem bírják el a színes folyadék mennyiségét, akkor a vízbe zuhannak, remekül illusztrálva ezzel az esőzés jelenségét.


  13. 13 Tojáshéj és sós víz segítségével pedig saját geódát hozhatunk létre. Erről bővebben a kép alatti linkre kattintva olvashattok.


  14. 14 A tudósok megállapították, hogy a polipok alvás közben (csak úgy, mint az emberek) különböző érzelmeket élnek meg.


   A videóban egy fiatal polipot láthatunk, amint alvás közben változtatja a színét, feltehetően annak függvényében, hogy épp miről álmodik.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  15. 15 A Trónok harcás Daenerys Targaryen frizurája segít biológiát tanulni.

   16346665 57106310 a4404222a153472fcdd09f3c53afd0e732d14083 728 1 1581600985 728 bfaf805464 1581931366
   hbo

   A bal oldali göndör fürt egy RNS molekula spirálja, a jobb oldali pedig egy DNS molekuláé.

  16. 16 A plazmamonitor elektronjai elmenekülnek az erős mágnes elől.


   A kísérletet akkor sem érdemes megismételni, ha van otthon régi CRT-képernyős monitorunk, ugyanis lehet, hogy az "elmenekült" elektronok sosem térnek vissza és tönkremegy a készülék.

   Ez a trükk egyébként a modern LCD képernyőkkel már nem működik.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

3 comments

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • "Mindannyian jártunk iskolába, és mindannyian tudjuk például, hogy mit jelent a vízkörforgás vagy hogy milyen csodálatos dolog is a víz felületi feszültsége. Valószínűleg a hegyek formálódása és a szivárvány képződése sem jelent problémát senkinek, " Hát apám, nem semmi vagy! A lakosság zöme funkcionális analfabéta, de nyilván nem jelent nekik problémát tudni, amiket felsoroltál, ááá nem! Még egy alsó tagozatos matekpéldát sem tudnak megoldani, az igekötős igék helyesírása is megoldhatatlan prolémát állít eléjük! Ébredj már fel, tesó :D

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.