HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

15 érdekes tény a Vatikánról, a világ legkülönlegesebb országáról

  44 hektáros területével a Vatikánt a világ legkisebb állama, ami Róma szívében található. Évente mintegy 5 millió turista látogat ide, noha a népesség mindössze 799 fő (2019-es adatok szerint). A Vatikán teljes területe az UNESCO védelme alatt áll – ez az egyik olyan jellemző, ami igazán különlegesé teszi ezt a miniországot.

  HIRDETÉS

  A Vatikán egyedisége ennél azonban jóval sokrétűbb, amit most 15 izgalmas tény segítségével meg is próbálunk nektek bebizonyítani itt a Liked.hu-n.

  15 A lakosság 95%-a férfi.

  rome.us

  A Vatikán lakossága elsősorban az egyházi személyekből és a saját mini-katonaságának, a Svájci Gárdának az embereiből tevődik össze. Ennek megfelelően csaknem mindenki, az ott élő emberek 95%-a férfi. Az 5% nőt főként a Svájci Gárda katonáinak feleségei és gyermekei teszik ki.

  14 A vatikáni állampolgárságot csak ideiglenesen adják ki. A lejárati dátum után az emberek állampolgársága automatikusan olaszra vált.

  wikipedia
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  13 Az UNESCO világörökségi listája hatalmas, de a Vatikán az egyetlen ország, ami teljes egészben ennek a szervezetnek a védelme alatt áll – minden egyes épület minden egyes centimétere védett.

  telegraph

  12 Freskótisztító és fényképezés tilalom a Sixtus-kápolnában.

  wikipedia

  Sok turista csak a Sixtus-kápolna miatt érkezik a Vatikánba. Még a legfelkészültebb turistát is képes megdöbbenteni a hatalmassága és végtelen realizmusa, illetve az a tény, hogy a kápolnába belépve tilos fényképezni, beszélgetni is pedig csak suttogva lehet. Speciális őrök vigyáznak rá, hogy a látogatók ne fényképezgessék Michelangelo freskóját, ha pedig túl nagy a hangzavar a teremben, akkor hangosan közbeszólnak: „Silence!”

  1543 óta a Sixtus-kápolnának külön freskótisztítója van. Az ilyen emberek feladata, hogy a falakat és mennyezeteket megtisztítsák a gyertyák füstjétől, a portól és a kipufogógázok lerakódásától. Az utolsó ilyen nagy freskótisztítás 25 éve történt, akkor egy japán vállalat finanszírozta a munkát, amely 4,2 millió dollárba került. Naponta átlagosan egyébként kb. 10 ezer turista látogatja a kápolnát.

  11 Nagypénteken a pápa az oltár előtt fekszik.

  wikipedia

  Nagypéntekkor nem kerül sor szentmisére a Vatikánban, ehelyett egy szertartás zajlik, amellyel az Úr szenvedésére és halálára emlékeznek. A vatikáni Szent Péter bazilikában Ferenc pápa elsőként imába mélyed az oltár előtt a bűnbánat és a bűnbocsánat kérésének jeleként, miközben papok térdelnek mögötte. Ebben a pillanatban mindenki teljes csendben imádkozik, majd kihirdetik Nagypénteket.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  10 Ahhoz, hogy egy hétköznapi nő a Vatikánban maradhasson, feleségül kell mennie a Svájci Gárda egyik katonájához.

  wikipedia

  Ha valahogy sikerül is esetleg nőként munkát találnod a Vatikán területén – mondjuk egy rádióállomásnál vagy egy újság szerkesztőségében – akkor sem élhetsz az ország területén. Ennek egyetlen egy lehetséges módja van: ha feleségül mész a Svájci Gárda egyik katonájához. Ez sem garancia azonban mindenre, a házasságkötés ugyanis csak Vatikáni jóváhagyással lesz érvényes. Még egy érdekes tény: kizárólag főiskolázott férfiak lehetnek a Svájci Gárda tagjai.

  9 A Vatikán az egyetlen ország a világon, ahol a születési arány nulla – az ország területén ugyanis nincs kórház, így a vatikáni nők is a római klinikákon szülnek.

  8 Egy kis érdekesség: a vatikáni olasz nagykövetség tulajdonképpen Olaszországon belül, a saját területén található.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

A Liked.hu szerkesztője vagyok, már az idők kezdete óta. Szabadidőmben Jedi lovag és Pokémester. Puszilom édesanyámat.

Mi a reakciód?

4 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.