HIRDETÉS BEZÁRÁS

A svéd emberek életének 18 jellemzője, ami meglepetést okozhat a külföldiek számára

Svédországba utazni mostoha egy dolog, hiszen olyannyira eltér a Kelet-Európában ismert normáktól, hogy az ember utazás közben/után akaratlanul is újraértelmezi a „normális életszínvonal” fogalmát. Az ország minden lakosa számára ingyenes az oktatás, az orvosi ellátás, és hatalmas kedvezményekre illetve járulékokra számíthatnak nemcsak a gyerekes családok, de a munkanélküli emberek egyaránt. Nemrég írtunk róla, hogy a svéd lakosok (önként) chipet ültetnek a bőrükbe, de arra jutottunk, hogy akad még érdekesség Svédországgal kapcsolatban.
🔥 5 hozzászólás

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál alaposan áttanulmányoztuk a svéd emberek mindennapi életét, és mivel arra jutottunk, hogy több szempontból is követendő példa, amit csinálnak, ezért megosztunk néhány érdekességet az ott élő emberek életével kapcsolatban.

  1. 1 A skandinávok rendkívül edzett emberek.


   Svédországban az emberek teljesen másképp értelmezik az időjárás fogalmát. Például, amíg idehaza fagypont közeli hőmérséklet esetén télikabátban didergő embereket látunk az utcán, addig Svédországban az irodai dolgozók pólóban ülnek az irodában, a férfiak széldzsekiben bicikliznek, de ebben az időben még a 3 éves gyerekeket is gond nélkül kiengedik például sapka nélkül.

  2. 2 Vannak bizonyos íratlan szabályok az üzletekben.


   A helyiek pamut szatyorral és táskákkal mennek a szupermarketekbe, hogy ne kelljen használniuk a környezetszennyező műanyag zacskókat. Ha elterjed valamilyen rossz hír egy cégről, például hogy egy gyár szennyezi a levegőt, a vizet, vagy nem megfelelő körülmények között tartják az állatokat, akkor akár le is húzhatja a rolót, a helyiek ugyanis nem vásárolnak több terméket az adott cégtől.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS

   A pénztárnál a svédek vonalkóddal felfelé helyezik az árukat a kosarukba, hogy a pénztárosnak minél könnyebb dolga legyen, és meggyorsítsák a fizetést. A nagyobb szupermarketekben egyébként a bevásárlókocsikon mini-térkép is található, hogy a vásárlók minél gyorsabban megtalálják az általuk keresett termékeket.

  3. 3 Nem hivatalosan a svéd nyelv két részre van osztva: egyszerű és összetett.

   A legtöbb svéd nem használ olyan szavakat, mint például „objektív”, „szubjektív”, „következetesség”, stb. – gyakran még a jelentésüket sem ismeri. Az ilyen szavakat általában csak a tanult, magasan képzett emberek használják, akik épp ezért könnyedén megkülönböztethetők másoktól.

  4. 4 A férfiaknak is jár 3 hónap szülési szabadság.


   Svédországban összesen 480 szabadnap vehető ki gyermekgondozás címszó alatt, ebből 90-et pedig az édesapáknak kell kivenniük, mivel a svéd hatóságok úgy gondolják, hogy az apákat is feltétlenül be kell vonni a gyermeknevelésbe, már a születését követő első naptól kezdve.

  5. 5 A svédek nagyon természetbarátok.


   Az ország minden városában sok a növényzet. A városi parkokat madarak, nyulak és sündisznók lakják. Ebben az országban tehát a növény- és állatvilágot nagyon tiszteletben kell tartani. Volt egy eset, amikor egy vadász puskával lelőtt egy verebet az erdőben, egy járókelő pedig észrevette őt. A vadászt több hónapnyi börtönbüntetésre és pénzbírság megfizetésére ítélték.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  6. 6 Svédországban az emberek nem viszik haza a munkát.


   Nincsenek kellemetlen hétvégi emailek, telefonos extra munkák, stb. Ha Svédországban a munkaidő délután 5-kor véget ér, akkor a dolgozók csak annyit mondanak, hogy „hétfőn beszélünk”, és nem is gondolnak a munkára, egészen hétfőig. A helyiek ezt a magánélet iránti tisztelettel magyarázzák.

  7. 7 Tulajdonképpen egyáltalán nem használnak készpénzt.


   A svédek készpénz helyett egy mobiltelefonokhoz és bankszámlákhoz kötött Swish rendszert használnak fizetéskor. Már 2018 szeptemberében is 6,5 millió felhasználója volt ennek a rendszernek, ami azóta nyilván tovább emelkedett. Ez nagyon szép szám, tekintve, hogy összesen 10 millióan élnek az országban. Egyébként még a piacon is így, elektronikusan fizetnek, nem pedig készpénzzel.

  8. 8 Nincsenek veszekedések, viták, hangos beszélgetések.

   Ha két ember nem ért egymással egyet, akkor higgadtan, egy harmadik személy bevonásával igyekeznek megoldani a problémát. Ha a főnök például nem enged el nyaralni, a munkavállaló felveszi a kapcsolatot a szakszervezettel és a szakszervezet segít érvényesíteni a munkavállaló jogait. Családon belüli nézeteltéréseknél családterapeuta foglalkozik az üggyel, és így tovább. Teljesen mindegy, milyen probléma merült fel, mindig van egy harmadik fél, akihez lehet fordulni.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  9. 9 Svédországban szokás szerint szombaton édességeket esznek.


   Amikor a 40-es években kiderült, hogy az édességek károsak az egészségre, a svédek nem dobták el az édességekkel kapcsolatos szokásaikat, pusztán egy napra korlátozták azokat. Ennek eredményeképpen egy átlagos svéd család nagyjából 1,2 kg édességet eszik meg szombatonként.

  10. 10 Az államnak van egy hivatalos Twitter fiókja a lakosok számára.

   Ehhez a fiókhoz bárki igényelhet magának (egy hét időtartamra) hozzáférést. A cél egyszerű: az ország lakosait minél közelebb hozni egymáshoz, és a különféle problémákra együtt megoldást találni.

  11. 11 A svéd óvodákban nincs ágy.


   A svéd óvodákban nincs kötelező alvási idő, így aki aludni akar, az egyszerűen egy matracon teszi mindezt, aki pedig nem szeretne, az különféle programokkal üti el az időt. Egyébként Svédországban már 1 éves kortól be lehet íratni a gyermekeket az óvodába, ilyenkor az óvónők a rendszerint babakocsikban lévő gyermekekre is vigyáznak.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  12. 12 A házak ablakain ún. "pletyka tükrök" vannak.


   Az ilyen tükröket mindig a kanapéhoz és étkezőasztalhoz közel teszik, hogy mindig legyen valami beszédtéma. Elég csak kinézni a tükrökön át az utcára, és máris lehet arról beszélni, hogy ki jött a szomszédhoz, vagy mit csinál a szomszéd, stb. Nem mellesleg pedig az is rögtön látszik az asztalnál vagy a kanapénál ülve, hogy ki áll az ajtóban, amikor kopog vagy csönget valaki.

  13. 13 A svéd útlevél a harmadik legbefolyásosabb a világon.


   Ez azt jelenti, hogy nagyon könnyű vele utazni a világban: utazás során nem kell külön vízumot szerezni és semmilyen információt sem szolgáltatni magunkról. A helyiek nagyon büszkék rá, hogy vízum nélkül is a világ 170 országába léphetnek be. Egyébként az Egyesült Arab Emírségek útlevele áll a rangsor első helyén: az ott élő emberek 179 országot látogathatnak vízum nélkül.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  14. 14 Mindent olcsó fa rekeszekkel oldanak meg.


   A nagyjából 10 eurós fa rekeszek rendkívül népszerűek az országban, a helyiek bármit képesek megoldani ezekkel: a tárolástól egészen a lakberendezésig.

  15. 15 Az országban valódi sport-kultusz uralkodik.


   3 millió svéd tartozik valamilyen sportklubhoz. A téli sportok persze a legnépszerűbbek, de az itt élők nagyon szeretnek focizni, kosárlabdázni, futni, úszni és kerékpározni egyaránt. A kereszteződéseknél speciális lábtartókkal felszerelt oszlopok vannak, hogy a kerékpárosoknak ne kelljen leszállniuk a bicikliről, amíg várnak a zöld jelzésre.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  16. 16 A stockholmi metró a világ legnagyobb művészeti galériája.


   Minden metróállomás különböző téma szerint került kialakításra, így minden egyes metróállomás egyfajta látványosságként szolgál a turisták körében.

  17. 17 2015-ben a svédek elkezdtek chipet ültetni a bőrük alá.


   Ezek az apró mikrochipek rögzítik a bankkártyák, igazolványok, utazási okmányok és egyéb fontos kártyák adatait, így azokat nem kell magukkal hordaniuk az embereknek. A chip beültetésének ára 150 és 200 dollár között mozog, de így is sok svéd önként vállalja be, az életének megkönnyítése végett.

  18. 18 Szigorú szabályok vonatkoznak a petárdákra és tűzijátékokra.

   Az emberek biztonsága érdekében 2019-ben egy törvényt vezettek be, mely előírja, hogy a tűzijátékok használatához a személyeknek előzetesen egy speciális tanfolyamot kell elvégezniük, és engedélyt szerezniük rá, hogy használhassák ezeket a pirotechnikai eszközöket. A petárdák 2002 óta tiltva vannak az országban.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

5 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
  • Ha nem tevedek a mi utlevelunk is nagyon ertekes, a 10. Az elso utlevelem egy lap volt, mintha a szemelyi ig.bol vagtak volna ki es a hataron visszafele el is vettek. Ja es 3 honapig kellett ra varnom.
 • 9,109
  Létrejött!Első hozzászólás20 hozzászólásÖregmotorosElső reakció
  "a svéd lakosok (önként) chipet ültetnek a bőrükbe" - idióta birkák.

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.