HIRDETÉS BEZÁRÁS

9 titok a Maine Coon macskákról, amiről a tenyésztők mélyen hallgatnak

🔥 12 hozzászólás

  Számtalan különleges macskafajta létezik a kopasz macskáktól egészen a bengáli macskákig, de kétség sem fér hozzá, hogy a hatalmas méretű Maine Coon cicák az egyik legkülönlegesebbek.

  HIRDETÉS

  Mindannyian fantáziáltunk már róla, hogy mihez kezdenénk egy ilyen hatalmas méretű szőrcsomóval az otthonunkban, de még mielőtt vakon rohannánk a legközelebbi tenyésztőhöz, hogy elhozzunk egyet, érdemes tisztázni néhány dolog, melyet sokszor maguk a tenyésztők sem árulnak el a leendő gazdáknak.

  1. 1 Nem olyan hatalmasok.


   Valószínűleg mindenki látott már különféle macskakiállításokon vagy macskatenyésztőknél készült képeket, melyeken a Maine Coon macskák valóban hatalmasnak tűnnek. A legendák szerint 15-25 kilósra is megnőhetnek, ez azonban messze áll az átlagosnak mondható valóságtól. Valójában ezek a macskák nem olyan hatalmasak, mint ahogy azt a tenyésztők próbálják mutatni, a hímek átlagos súlya 6-8,5 kiló (ivartalanított 12 kg is lehet), a nőstényeké pedig 3,6-5,4 kiló (sterilizált 8 kg is lehet).

   Összehasonlításképpen egy házi macska is simán meg tud nőni akár 5 kilósra is, ennek tükrében pedig máris nem tűnnek olyan hatalmasnak a Maine Coon cicák, pláne a nőstények. A Maine Coonok óriásinak hitt méretéhez általában hozzájárulnak a tenyésztők trükkös perspektívában készült fényképei: a macskák feje rendszerint közelebb van a kamerához, mint a gazdáik, így valóban elképesztő méretűnek tűnnek.

   Persza a Maine Coon cicák kétségkívül hatalmasok és lenyűgözők, de nem feltétlenül szabad bedőlni az interneten látott robusztus méreteknek.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  2. 2 A Maine Coonoknak saját betegségük van.


   A fajtának sajátos betegségei vannak. Az egyik ilyen a hipertrófiás kardiomiopátia. A betegség általában közép- és idős korban jelentkezik és tüdőödémához, illetve hirtelen lebénult hátsó végtagokhoz, majd azonnali kezelés nélkül akár halálhoz is vezethet. Az ilyen kardiológiai problémák miatt fontos, hogy a Maine Coon cicákról kasztrálás vagy sterilizálás előtt EKG-t és szívultrahangot kell készíteni.

   A fajta egy másik sajátos betegsége a gerinc izomatrófia. Ez sokszor már gyerekkorban is jelentkezik: a test hátsó része megcsavarodik, melynek eredményeképp a macska képtelen lesz ugrani.

   Emellett a Maine Coonok minden más fajnál hajlamosabbak a csípő dysplasia-ra.

  3. 3 Barátságosak, de nem szelídek.


   A Maine Coonokat gyakran „szerető óriásoknak” hívják a kedves és gondoskodó természetük miatt. A tenyésztők állítják, hogy ezek a macskák jól kijönnek más állatokkal és a gyermekekkel. Ez részben igaz is, a Maine Coon cicák még akkor sem eresztik ki a karmukat, ha a gyermekek például a bajszukat vagy a farkukat ráncigálják, sőt, a cicák sokszor maguk másznak be a gyerekek mellé, mert szeretnek velük aludni.

   Arról azonban a tenyésztők legtöbbször hallgatnak, hogy a Maine Coon cicák nem szeretik, ha emelgetik és nyomorgatják őket. Ilyen esetekben egy rosszul nevelt macska nemcsak karmolhat, de akár haraphat is.

  4. 4 Örök kiscicák.


   Ezek a macskák alapból lassan nőnek: egy éven belül érik el a pubertást, teljes növekedésük pedig 3, egyes esetekben 5 éves korukig tart. Fontos tudni azonban, hogy a Maine Coon cicák ezután is megtartják gyermeki játékosságukat és „lökött” természetüket – a minél magasabbra mászás után iránti vágyuk pedig idős korukra sem csökken.

   Utálod, ha felmászik a macska az asztalra? Idegbajt kapsz, ha lelök valamit a polcról vagy a szekrény tetejéről? Akkor határozottan nem a Maine Coon a te fajtád, ezeknek a cicáknak ugyanis lételemük a csínykedés.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  5. 5 Ezek a macskák nagyon hangosak.


   Mármint nem a szó szerinti értelemben véve, de imádnak "beszélni" és kommunikálni egymással illetve az emberekkel. A tenyésztők szerint a macskák speciális hangszálai is hozzájárulnak ahhoz, hogy nyávogás helyett egy sokkal dallamosabb hang segítségével kommunikálnak a környezetükkel. Csak akkor válaszd ezt a fajtát, ha nem feltétlenül ragaszkodsz a folyamatos csendhez az otthonodban. 

  6. 6 Szeretnek játszani a vízzel.


   A Maine Coonok szeretnek játszani a vízzel. Egyes szakértők úgy vélik, hogy ez a vonás a távoli őseiktől származik – akik hajósok macskái voltak, és ezért hosszú időt töltöttek a tengeren. Sok Maine Coon gazdi állítja, hogy a macskája azonnal betalálja a házban hagyott vizes vödröket, és úgy tesz, mintha megpróbálná „kiásni” a benne található vizet.

   Sajnos az ilyen ásások közben sokszor akaratlanul is kiborítják a vizet, ezért jobb, ha néha inkább a fürdőkádba tett vödör vízzel segítjük kielégülni ezt a fajta kíváncsiságukat.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  7. 7 Nem szeretik a magányt.


   A Maine Coonoknak sok közös vonásuk van a kutyákkal. Általában egy embert fogadnak el gazdájukként, és életük végéig hűek maradnak hozzá. Ha a macska az összes családtag közül Téged választott gazdájának, akkor rendkívül szerencsés vagy, de vannak hátrányai: valószínűleg búcsút inthetsz a magánéletednek, a cica ugyanis még WC-re vagy a zuhany alá is követni fog. Nem szabad azzal kínoznunk őket, hogy kizárjuk a helységből, amiben tartózkodunk, fontos, hogy a szobák ajtajai mindig nyitva legyenek.

   Ezek az állatok utálják a magányt: még ha csak néhány órára is hagyod el a házat, a Maine Coon cicák heves sikolyokkal és nyávogással fogadnak majd, amikor hazatérsz. Nagyon okos macskafajta, ezért könnyen betaníthatók nekik a különféle kutyatrükkök, például az, hogy „ül”.

  8. 8 Nagyon tiszta állatok.


   Ezek a macskák a tisztaság és a megjelenésük megszállottjai, ezért folyamatosan és rendkívül nagy gondossággal nyalogatják magukat. A tisztaságnak azonban van árny oldala is: a cicák nagyon kényesek a macskaalmot illetően. Általában hosszú ideig tart kiválasztani azt az anyagot, amit a macska is elfogad majd végül.

   A macska körmei folyamatos gondoskodást igényelnek, ezért ha nem szeretnénk, hogy a bőrkanapénk, vagy akár a saját bőrünk lássa kárát, akkor időről-időre mindenképpen célszerű manikűröshöz vinni a kedvencünket.

  9. 9 Nem feltétlenül brutális a megjelenésük.


   Sokan úgy gondolják, hogy a Maine Coonoknak nagyon brutális, erőteljes megjelenésük van, de ez nem minden esetben igaz. A szemek ragadozókra jellemző bemetszése, és a jellegzetes, masszív álluk miatt ezt a macskafajtát gyakran hasonlítják a színész Ron Perlman-hez.

   Valójában ennek a fajnak két ága van: európai és amerikai. A brutális megjelenés inkább csak az első, vagyis az európai változatra jellemző, ahogy a fülek végén lévő nagy szőrös bojt is. Az amerikai ághoz tartozó Maine Coon cicák ezzel szemben sokkal elegánsabbak, bájosabbak.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

12 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • A cikk fele baromság, főleg az utolsó,  és egy jól nevelt mco is odab*sz ha basztatod :D 
 • a sok hozzaerto kommentelonek igen sok maine coon cicaja lehet. a cikk irojaval kell egyetertenem majdnem minden pontban. a manikuros nekunk sem kell. eleg a kaparofa. 
 • Nem mindenkinek való ez a fajta cica. Olyanok, mint a gyerekek. Nagyon okosak, de szeretnek rosszalkodni és csak azért is az csinálni, amit nem szabad. Minden macska más természetű. Az enyém szeret néha elvonulni, egyedül lenni, de közben meg szeret velem is lenni. 2gazdis, a férjem ugyanúgy a gazdája. Tanítható, az asztal, pult nálunk tabu. Erős jellemű gazdi kell mellé, mert az ember fejére nő. 
 • 9,814
  Rendszeres látogatóKommentkirályTörzsvendég10 hozzászólás
  hatalmasAk
 • Szerintem ez kitaláció macskája válogatja. Nekem 2 volt/van tűz és víz az egyik ördög ezért is volt Átok a neve a másik ragaszkodó nyugott angyal, de mindkettő gyönyörű

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.