HIRDETÉS BEZÁRÁS
Egyéb

5 hangulatos dolog a ház körül, amire sokan vágynak, de később nagyon megbánják

Nem olyan jó dolgok ezek, mint amilyennek látszanak.

    Emlékszel Manyilovra Gogol „Holt lelkek” című művéből, aki folyton próbálta szebbé tenni a birtokát hol egy tó fölött átívelő híddal, hol egy szép toldalékkal a házhoz? Mai szemmel nézve egészen rendes figura, aki a saját ingatlanja szebbé tételéről álmodik.

    HIRDETÉS

    Az a szerencséje azonban, hogy csak álmodik, mert sok háztulajdonos, aki tett azért, hogy az álmai valóra váljanak, rövid időn belül megbánta tettét. A látszólag tökéletes és gyönyörű ház körüli megoldások hatására ugyanis később olyan problémák bukkantak fel, amikről korábban a tulajdonosok álmodni sem mertek.

    Ma 5 tipikus olyan kerti dolgot mutatok be, amit eleinte sok háztulajdonos létfontosságú dolognak gondol a kertben, aztán néhány hónap múlva általában megbánják az egészet:

    1. Nagy dísztó.

    Névtelen terv 1

    Egy saját telken lévő tó kétségkívül nagyszerű dolog – a végtelenségig lehetne gyönyörködni a víztükörben. Általában maga a tó is gyönyörű: le lehet ülni a hőségben egy napernyő alatt a partjára, nézni a tóba engedett pontyokat vagy legrosszabb esetben a teknősöket, és élvezni, hogy néhány percre látszólag megáll a világ.

    A rokonságom tagjai is régóta álmodtak egy saját dísztóról. Álmodtak, és megcsinálták. A boldogság pontosan egy hónapig tartott. Aztán jött a felismerés, hogy a tó csak akkor szép, amíg új. Ezután a tó nagyon gyorsan zavarossá válik, a víz elcsúnyul, és az egész hirtelene egy büdös pocsolyává változik.

    Megbánt kerti dolgok 006

    Ezt a pocsolyát aztán hirtelen megszállták a békák. A mesékben szépen brekegnek, a valóságban viszont, amikor hajnali kettő van, és neked reggel dolgoznod kell menni, a házad mellett pedig egy egész énekes kórus brekeg, legszívesebben az egész tavat irányított nukleáris robbanással törölnéd el a föld színéről, a békákat pedig átadnád a franciáknak.

    Ahhoz, hogy a kórus ne brekegjen, a tó ne váljon büdös pocsolyává, és a kerti tó kezdeti boldogsága fennmaradjon, gondoskodni kell a tisztításról és a víz állandó áramlásáról. A tavat folyamatosan tisztítani kell. És a legfontosabb szó ebben a mondatban a „FOLYAMATOSAN”. Az öt ismerősöm közül, akik tavakat építettek a telkükön, egyik sem gondoskodott erről előre. Egyszerűen ásni kezdtek és imádkoztak. Ez azonban kevésnek bizonyult.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS

    2. Beton burkolatú udvar

    Megbánt kerti dolgok 005

    Az építőanyagok ára az elmúlt években annyira megugrott, hogy az ember azt hinné, aranyat is kevernek hozzájuk. A térkő 70%-kal, a fa 100%-kal, a gumitégla pedig szintén jelentősen drágult. Ezért sok háztulajdonos az őrült árak láttán úgy döntött, inkább maga betonozza le az udvarát.

    Az ötlet nem rossz. A betonburkolatú udvar szép, sima és rendezett. De csak akkor, ha nem túl hidegek a telek. Ellenkező esetben egy beton udvar nem bírja tovább három évnél: elkezd leválni és repedezni a felső réteg. Az ötödik évre már nem udvar lesz belőle, hanem Hirosima atomtámadása utáni állapot. Még a drága, adalékanyagokkal és üvegszállal dúsított cement sem segít. Ha van rá pénz, jobb térkövet vagy rendes követ lerakni.

    3. Gyepszőnyeg

    Megbánt kerti dolgok 004

    Mindenki gyönyörű angol gyepről álmodik, ami úgy néz ki, mintha csak most ugrott volna elő a meséből. A leggyorsabb megoldás erre a gyepszőnyeg. De ez egy nagyon rossz ötlet. A gyepszőnyeg nagyon kényes gondozást igényel, folyamatos, finom öntözést és nagyon drága műtrágyát.

    És igen, a gyomok is áttörnek rajta. Ugyanazok a pitypangok simán belepik. A földben maradt bojtorjánok gyökerei is átlyukasztják. Minden hónapban speciális, tüskés hengerrel kell hengerezni a talaj jobb oxigénellátása érdekében. Arról nem is beszélve, hogy télen akár ki is pusztulhat.

    A legegyszerűbb emberek számára, akiknek nincs személyes kertészük és jó pár millió forintjuk a drága gyep gondozására, a legjobb megoldás a sima, önvető lóhere gyep. A lóhere szépen növekszik és sűrű szőnyeget alkot a földön. A lényeg, hogy időben nyírjuk.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS

    4. Olcsó napelemes LED lámpák

    Megbánt kerti dolgok 003

    Kétségtelenül szép dolog, ha éjszaka is meg van világítva a telek, főleg ha ez szinte ingyenesen megvalósítható, anélkül, hogy száz méternyi kábelt kellene húzni, és fennállna a veszélye, hogy eső után áramütést kapunk. Sokak számára a napelemes LED lámpák vonzó alternatívának tűnnek a drága kerti világításhoz.

    Ez azonban a mondás klasszikus példája:

    A SÓHER KÉTSZER FIZET… VAGY HÁROMSZOR… DE SOHA NEM EGYSZER.

    olcsó lámpa

    Ezek a lámpák nem többek felesleges pénzkidobásnál. A kutyák imádják rágcsálni őket. A mi retriever kutyánk ugyan észre sem veszi őket, de a szomszéd kutyája már az első telepítés után pár nap alatt leharapdálta az összeset a telken. Ezekben a lámpákban a legolcsóbb LED-et használják, ami pillanatok alatt kiég, ráadásul nagyon gyenge teljesítményre képes – körülbelül egy hangyacsapat megvilágítására elegendő. Évente vagy kétévente pedig több tucat ilyen lámpát vásárolni … nos, számold ki.

    A legjobb megoldás egyszer beruházni és normális kerti világítást telepíteni függőlámpákkal. Ez sokkal szebb látványt nyújt.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS

    5. Felfújható medence

    Megbánt kerti dolgok 002

    Egy medencétől a házban (még ha felfújható is) rövid időre oligarchaként éreztetheti magát az ember a saját „villája” udvarán. Háromszor voltam ilyen oligarcha – pontosan ennyiszer vettünk felfújható medencét.

    Van egy ilyen vicc is: Hányszor érzi magát boldognak egy felfújható medence tulajdonosa? Kétszer! Miért? Először, amikor megveszi. Másodszor, amikor kidobja.

    Ez vicc, de van benne némi igazság. Természetesen nehéz nemet mondani a gyerekeknek, akik könyörögnek a „világ legjobb apukájának”, hogy vegyen nekik medencét a „csobbanáshoz”, de…

    Először is, sokkal gyakrabban kell tisztítani, mint az első pontban említett tavat. Azoknak, akik nem hallották, még egyszer elmondom: Sokkal gyakrabban!

    Másodszor, bármilyen alaposan is tisztítjuk, vegyszerek vagy „kéznél lévő” fertőtlenítők nélkül nem megy. Ez pedig komoly pénzkidobás. A medencékhez való vegyszerek drágák, mert a gyártók pontosan tudják, hogy a medencéjük azoknak van, akiknek van pénzük. Úgyhogy akkor fizessenek is érte rendesen.

    Megbánt kerti dolgok 001
    Egy tipikus felfújható medence vegyszerek nélkül.

    Minél több a vegyszer, annál tisztább a medence. De rögtön felmerül a kérdés: mi az öröm abban, hogy egy klóros vízben csobbanunk?

    És utána jön a második kérdés: hova tegyük szezon után ezt a klórozott vizet?

    Nem beszélve a harmadik kérdésről: mennyit kell majd fizetnünk a vízért?

    Miután mindhárom kérdést a saját kárunk árán megtanuljuk, mi, az önjelölt mini-oligarchák rájövünk, hogy valószínűleg olcsóbb és szórakoztatóbb, ha az egész család elmegy egy közeli tóba vagy folyóba fürdeni. Bár majdnem minden kertes házban élő ismerősömnek volt már felfújható medencéje, végül mind lemondott róla. Vannak, akik magát a saját medence gondolatát is örökre kitörölték a fejükből, mások komolyabb medencébe fektették a pénzüket. Abban azonban mindannyian egyetértenek, hogy egy felfújhatós medence nem megoldás semmire.

    Természetesen még sok hasonló ilyen „álkényelmi” megoldás létezik, amelyek eleinte rózsaszín álomnak tűnnek, de miután kétszer-háromszor használtad őket, végül eldugod a sufniba, és csak rémálmaidban jutnak eszedbe. Tudtok még ilyen dolgokat? Írjátok meg kommentben. Nagyra értékelnénk.

    A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
  • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.