HIRDETÉS BEZÁRÁS

A padlófűtést beszereltetett emberek elmesélték, hogy milyen problémákkal kellett szembenézniük

Minden éremnek két oldala van.

  Sokan lelkesen vágnak bele a padlófűtés telepítésébe, mivel régóta álmodoznak kellemesen meleg padlóról és a radiátormentes lakásról.

  HIRDETÉS

  Azonban a rózsaszín köd mögött olyan árnyoldalak is rejtőznek, amikről a fűtésszerelők nem mindig mesélnek. Megpróbáltam összegyűjteni azoknak az embereknek a tapasztalatait, akik már évek óta radiátor nélkül, kizárólag padlófűtéssel fűtik otthonaikat.

  Padlófűtés dolgai 003

  Az elején általában mindenki odáig van a padlófűtéstől, elvégre ez valóban egy lenyűgöző találmány! Amikor azonban a hőmérséklet leesik -15°C alá, a padlófűtés önmagában már nem feltétlenül elegendő. A hőérzet javítása érdekében fel kell tekerni a fűtést, de a hőszigeteléstől függően a komfort eléréséhez kellemetlenül melegre kell melegíteni a padlót. Ez néha azt eredményezi, hogy ismét csak papucsba kell bújnunk, ám most már nem azért, mert fázik a lábunk, hanem épp ellenkezőleg, mert annyira égeti a talaj. Ironikus, nem?

  Fel kell készülni rá, hogy a hőmérséklet állítgatás nem feltétlenül kényelmes. A padlófűtés reakcióideje lassabb, mint a radiátoros fűtésé, így a hőmérséklet beállítása komoly türelemjátékot követel. Főleg a szélsőséges hőmérsékletváltozások idején kell állandóan tekergetni a termosztátot, mire kellemes hőmérsékletet kapunk. Idővel ráununk a manuális állítgatásra, és beállítunk egy fix, de nem ideális hőmérsékletet.

  radiant floor heating tubing

  Arról nem is beszélve, hogy sok országban a padlófelület maximális hőmérsékletét jogszabályok szabályozzák, így hiába lenne például szükségünk tartósan 30 fokos padlófelületre ahhoz, hogy az otthonunk kellemesen meleg legyen a téli fagyok idején, a jogszabályok és a padlófűtési rendszerek korlátoltsága (pl. vízhőmérséklet) miatt ez könnyen lehet, hogy nem lehetséges.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Persze nem véletlenül szabályozzák a padlófelület hőmérsékletét: a 26°C-nál magasabb hőmérsékletű padló ugyanis negatívan befolyásolhatja a lábak és a keringés egészségét. A hosszan tartó hőhatás akár visszérproblémákhoz is vezethet.

  A padlófűtés az allergiások számára is egy rendkívül ellentmondásos téma. Egyesek számára előnyös lehet, míg mások számára súlyosbíthatja az allergiás tüneteket.

  Előnyök:

  • A poratka-allergia csökkenése: A padlófűtés alacsonyabb hőmérsékleten üzemel, mint a radiátorok, ami kevésbé ideális a poratkák számára, amelyek a meleg, párás környezetet kedvelik. A poratkák a légúti allergiák egyik leggyakoribb oka.
  • Egyenletes hőmérséklet: A padlófűtés egyenletes hőmérsékletet biztosít a szobában, ami csökkentheti a hőmérséklet-ingadozást, ami kiválthatja az allergiás tüneteket.
  • Szárazabb levegő: A padlófűtés kevesebb páratartalommal jár, mint a radiátoros fűtés, ami segíthet a penészgombák növekedésének megakadályozásában, amelyek allergiás reakciókat okozhatnak.

  Hátrányok:

  • Porfelverés: A padlófűtés által felmelegített levegő felemelkedhet, és magával ragadhatja a port és más allergéneket, amelyek irritálhatják a légzőszerveket.
  • Hőmérséklet-szabályozás: A padlófűtés lassabban reagál a hőmérsékletváltozásokra, mint a radiátorok, ami megnehezíti a hőmérséklet pontos szabályozását. Ez problémás lehet allergiások számára, akiknek érzékeny a légzőrendszerük a hőmérséklet-ingadozásokra.
  • Száraz levegő: A túlzottan száraz levegő irritálhatja a légzőszerveket és súlyosbíthatja az allergiás tüneteket.
  allergies

  A padlófűtés ideális hőforrás lehet a fürdőszobákban, WC-kben és előszobákban, ahol a gyors felfűtés és a kellemes hőmérséklet a cél. A nagyobb terekben, például nappalikban és hálószobákban kizárólag kiegészítő fűtésként célszerű használni, a kívánt hőmérséklet eléréséhez és megtartásához.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  És akkor most röviden felsorolom nektek a padlófűtés további hátrányait, amiket olyan internetezők beszámolói alapján állítottam össze, akik több mint egy éve radiátor nélkül, kizárólag padlófűtéssel fűtik az otthonaikat.

  1. Nem mindegyik padlóburkolat bírja a meleget.

  Padlófűtés dolgai 002

  Ellentétben a padlófűtés értékesítőinek állításaival, nem minden padlóburkolat alkalmas a tartós hőhatásra. A csempe kivételével szinte minden burkolat, beleértve a speciális linóleumot és laminált padlót is, idővel tönkremegy a padlófűtés okozta hőmérséklet-ingadozások miatt. A hő hatására felszabaduló káros anyagok lehetséges egészségügyi kockázatokat is hordozhatnak magukban.

  2. Hiányzó „hőfüggöny” az ablakoknál.

  e24 N6KVqGA44ZI unsplash

  A hideg-meleg levegő áramlását az ablakoknál „hőfüggöny” segítségével szokás megakadályozni. Nem véletlen, hogy hosszú évek óta az ablakok alá radiátorokat szerelünk. A padlófűtés önmagában nem képes hatékonyan ellensúlyozni a meleg levegő kiáramlását és a hideg levegő beáramlását a nyílásszárók mentén. Ez megnehezíti például a szellőztetést a téli hónapokban, mivel hőfüggöny híján a helyiség rendkívül gyorsan lehűl és nehezen melegszik újra.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  3. A fűtött padló tehetetlensége.

  padlofutes

  A padlófűtés olyan, mint egy mozgásban lévő vonat, nehezen reagál a hőmérsékletváltozásokra. A felmelegítése lassú, a leállítása pedig még lassabb. Ez a tulajdonság a padlófűtést alkalmatlanná teszi például a ritkán lakott ingatlanok fűtésére. A hagyományos kályha ebben a tekintetben sokkal rugalmasabb és kényelmesebb megoldást kínál.

  4. Drága javítások.

  DCM-PRO_Lifestyle-Online

  A padlófűtés javítása összehasonlíthatatlanul drágább, mint a radiátoroké. Még a rozsdamentes acél csövek esetén is fennáll a gyártási hiba lehetősége, ami komoly bosszúságokat okozhat. A javítás során a padlóburkolatot fel kell bontani, ami további költségekkel jár. A legtöbb padlófűtés tulajdonos igyekszik elkerülni a javítást mindaddig, amíg csak lehetséges.

  5. A lábadnak nincs szüksége állandó melegre!

  Padlófűtés dolgai 001

  A padlófűtésből származó folyamatos hőmérséklet-emelkedés kiszárítja a bőrt a lábakon. A 29°C-nál magasabb hőmérsékletek jelentősen növelik a visszérbetegségek kockázatát. Valószínűleg senki sem erről a „meglepetésről” álmodik, amikor a padlófűtés beszerelése mellett dönt.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  6. Magas költségek.

  Western heating floor

  Biztos vagyok benne, hogy sokan az olvasóim közül maguk is be tudnák szerelni egy padlófűtést. Azonban még többen vannak, akiknek ezt másra kell bízniuk. És mindenért fizetni kell. Ha olcsó szerelőt találsz, akkor olcsó és „sz**r” padlófűtést kapsz, még akkor is, ha drága alkatrészekből épül fel. Ha a szerelő jó, de az alkatrészek nem a legjobbak, akkor a szerencsén múlik minden. A legtöbb padlófűtés tulajdonos igyekszik elkerülni a javítást, amíg csak lehetséges.

  Összefoglalva:

  A padlófűtés kényelmes és modern fűtési megoldásnak tűnhet, de a fenti hátrányokat nem szabad figyelmen kívül hagyni. A telepítés előtt alaposan mérlegelni kell a pro és kontra érveket, figyelembe véve a lakóház hőigényét, a szigetelés mértékét, a padlóburkolat típusát és a fűtési szokásokat. A padlófűtés nem minden esetben a legjobb választás, és nem mindenki számára ideális.

  Következtetés:

  Nem állítom, hogy a padlófűtés egy rossz dolog, aminek nincs helye az otthonainkban. Csak azt szeretném, ha mindenki helyesen használná! Ehhez pedig fontos megérteni, hogy:

  • A kizárólag padlófűtéses fűtést – kiegészítő rendszerek nélkül – elsősorban ipari és raktárhelyiségekben alkalmazzák. Itt nincsenek szigorú követelmények a padlófűtés hőmérsékletének komfortosságára vonatkozóan.
  • A hétköznapi embereket azonban gyakran megvezetik a szakemberek… Vakon bíznak a tanácsokban, és végül nem azt kapják, amit akartak. Ez szomorú.

  Neked van tapasztalatod a padlófűtéssel kapcsolatban? Mit gondolsz, mik az előnyei és mik a hátrányai?

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.