HIRDETÉS BEZÁRÁS
Tetszik
Érdekességek

A svédasztalos éttermek 17 titka, avagy hogyan csinálnak profitot a korlátlanul fogyasztó vendégekből

Miért éri meg, hogy a vendégek bármennyit ehetnek?

    Minden sikeres étterem igyekszik odafigyelni arra, hogy az étkezési költségek ne haladják meg a 30%-ot, és ez alól a korlátlan fogyasztású éttermek sem kivételek. Egyetlen all-you-can-eat étteremlánc körülbelül 85 millió zsemlét, 21 ezer tonna csirkét és 2700 tonna steaket dolgoz fel évente. Hogyan tudnak ekkora mennyiségű ételt előállítani és felszolgálni úgy, hogy közben nem mennek csődbe?

    HIRDETÉS

    A Liked.hu-nál most betekintettünk kicsit a svédasztalos szállodák és a korlátlan ételfogyasztást kínáló éttermek kulisszái mögé, hogy megértsük, hogyan is működnek ezek a vendéglátóegységek, és milyen trükköket alkalmaznak a jelentős profit érdekében.

    17 Apró tányérok és hatalmas poharak

    Svédasztalos éttermek titkai 018

    Az étkészletgyártók kifejezetten az all-you-can-eat éttermek számára kisebb méretű tányérokat gyártanak. Ellentétben a teljes kiszolgálású helyekkel, ahol egy vagy több fogást kell választani, itt mindent egyszerre akarunk megkóstolni, ami után gyakran marad ételmaradék a tányérokon. A vendéglősök azért kezdték el alkalmazni ezt a trükköt, hogy csökkentsék a vendégek által hátrahagyott hulladék mennyiségét.

    Az is bizonyított, hogy az önkiszolgáló éttermekben a nagy tányérok használata a vendégeket túlfogyasztásra készteti, amit az éttermek tulajdonosai mindenáron igyekeznek elkerülni.

    16 A zöldségek és magas keményítőtartalmú ételek bősége

    Az éttermek igyekeznek olyan élelmiszerekre alapozni az étlapjukat, amelyeket ömlesztve, olcsóbban lehet megvásárolni. Például egy zsák burgonya a legtöbb országban olcsón megvásárolható; és sok más zöldséghez is könnyű és olcsó hozzájutni.

    Ezért van az, hogy a svédasztalos tálak gyakran tele vannak mindenféle burgonyás és rizses ételekkel. A halat és a húst szándékosan apró darabokra vágják vagy kis tányérokba teszik, hogy a vendégek minél kevesebb drága terméket egyenek, és inkább az olcsóbbal tömjék tele a gyomrukat.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS

    15 Minél magasabb az ár, annál jobb az étel (és most nem a minőségre gondolunk)

    Egy tanulmány kimutatta, hogy az élelmiszerek ára befolyásolja a vásárlók benyomásait az ételek minőségéről és ízéről. Egy pizzéria különböző vendégeinek ugyanazt a menüt kínálták 4 és 8 dollárért. Azok, akik 8 dollárt fizettek, magasabbra minőségűnek ítélték az ételeket, mint azok, akik spóroltak.

    A tudósok ezért arra a következtetésre jutottak, hogy az emberek az ételekkel kapcsolatos elvárásaikat különböző jellemzők, köztük az ár alapján alakítják ki. Ennek eredményeként minél magasabb a számla, annál ízletesebbnek tűnik az étel.

    14 A családdal érkező vendégek termelik a legnagyobb profitot az ilyen éttermeknek

    Az önkiszolgáló éttermek kihasználják a vendégek étvágytalanságát. Ezért gyakran családi intézményként próbálják pozícionálni magukat. Ez nem véletlen, hiszen minden családban vannak olyan gyerekek és nagyszülők például, akik alig eszek valamit. Az ilyen vendégek pedig valóságos kincset jelentenek az all-you-can-eat éttermeknek.

    A gyerekek ráadásul gyakran az éttermek számára legjövedelmezőbb fogásokat részesítik előnyben: édességeket, chipseket, rántott csirkehúsokat és pizzákat, amiken jelentős mértékben tudnak spórolni a svédasztalos éttermek.

    13 A személyzet lassan tölti fel újra a drága ételeket

    Svédasztalos éttermek titkai 017
    Gaumont / The Grand Restaurant

    Észrevetted már, hogy az éttermekben a köretek mindig tele vannak, a húsos vagy tenger gyümölcsei pedig általában félig üresek? Kiderült, hogy a pincéreket legtöbbször szándékosan arra utasítják, hogy ne siessenek a drága ételek feltöltésével, a kiadósabb és olcsóbb ételeknek viszont mindig a vendégek rendelkezésére kell állniuk.

    Nem minden vendég fogja megvárni ugyanis, hogy rákot vagy garnélarákot hozzanak, ami nagyon jövedelmező az étterem számára. Egyébként, ha a piszkos tányérokat sokáig hagyják az asztalokon, azt is néha szándékosan teszik. Ilyenkor ugyanis kevésbé valószínű, hogy a vendég egy újabb adag ételért megy, miközben az asztala tele van koszos tányérokkal és ételmaradékokkal.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS

    12 Az all-you-can-eat éttermek sokkal kevesebb pénzt költenek az ételek beszerzésére, mint mások

    Svédasztalos éttermek titkai 016
    © neshom / Pixabay

    Az önkiszolgáló éttermekben a vendég nem fog panaszkodni az ételre, hanem egy másik, neki jobban tetsző ételt választ. Ez lehetővé teszi a vendéglősök számára, hogy „rugalmas” étlapot állítsanak össze, és pénzt takarítsanak meg a hús- és halételek terén. Például a drága lazac helyett tilápiát is tudnak használni, és az egyéb húsokból is olcsóbb változatokat választani.

    Néha a borjúhúst sertéshússal helyettesítik, mivel nem mindenki tudja észrevenni a különbséget a panírozás és a fűszerezés miatt.

    11 A vezetők néha szándékosan kapcsolják ki a légkondicionálást a teremben

    legkodni
    Jose Antonio Gallego Vázquez / Unsplash

    Az étterem olyan intézkedéseket is hozhat, mint például a légkondicionáló kikapcsolása. Valójában minél melegebb van, annál kevésbé hajlandóak az emberek húst vagy tenger gyümölcseit enni. Az emberek melegben inkább gyümölcsöt esznek vagy italokat fogyasztanak, amiket nem mindig tartalmaz a menü ára.

    10 Ritkán találkozni tévével vagy Wi-Fi-vel az ilyen éttermekben

    Svédasztalos éttermek titkai 015
    ©  
    Steven Depolo/Flickr

    „Nincs wifink. Beszélgessünk egymással, tegyünk úgy, mintha 1995 lenne″

    Az önkiszolgáló éttermek számára nem kifizetődő, ha a vendégek sokáig maradnak, és másodszor vagy harmadszor is repetáznak. Ezért ritkán látni tévét az ilyen helyeken, és általában wifi sincs.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS

    9 Néhány fogó és kanál könnyen használható, míg a többi nem annyira

    Svédasztalos éttermek titkai 014
    ©  
    Jazz Guy / Flickr

    Sok helyen láthatod, hogy a tésztás, salátás vagy rizses ételeknél hatalmas merőkanalak vannak, de a lazachoz kis fogókat adnak, amiket roppant nehéz használni.

    Ezzel a technikával azt akarják elérni, hogy a vásárlók több szénhidrátot egyenek, ami táplálóbb, és kevesebb fehérjét, ami többe kerül. Sokak számára ráadásul kínos érzés feltartani a sort, miközben egy kis darab lazacot próbálnak a tányérjukba ügyeskedni egy apró fogó segítségével.

    8 Az edények elhelyezkedése befolyásolja a választást

    Svédasztalos éttermek titkai 013

    Az ételek elrendezése a svédasztalos éttermekben egy nagyon különleges tudomány. Egy tanulmány szerint a vásárlók 75%-a az első tálcáról fogja kiszolgálni magát. És általában az elfogyasztott ételek 66%-a az első három tálcáról kerül le. Ezért a vendéglősök ügyelnek arra, hogy ezeken a tálcákon a leglaktatóbb és legolcsóbb ételek legyenek.

    Még a drága éttermekben is, ahol a menü 100 dollárba kerül, igyekeznek elrejteni a vendégek elől a szarvasgombás és libamájas ételeket.

    A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

    7 Az étterem tulajdonosok pénzt spórolnak az alkalmazottakon, mivel a vendégek végzik helyettük a munkát

    Svédasztalos éttermek titkai 012
    © ally j / Pixabay

    Az étteremtulajdonosok sok pénzt takarítanak meg azzal, hogy a vendégek kiszolgálják magukat. Egyes éttermekben a vendégek még az ételt is maguk készítik el, és maguknak szolgálják fel az italokat.

    Ráadásul a legtöbb ételt előre elkészítik, majd újramelegítik, így nincs szükség soktagú személyzetre a konyhában. Egy átlagos étteremben a szakács óránként 25 főre tud ételt készíteni, míg az all-you-can-eat büfé rendszerben egyszerre akár 200 embert is el tud látni egyetlen szakács.

    6 A vásárlók többsége soha nem fogja leenni a korlátlan menü árát

    Egy ilyen típusú étteremben egy vendég átlagosan körülbelül 4 tányér ételt eszik meg, de ahhoz, hogy megközelítse a menü árát, több mint 7-et kellene. A statisztikák szerint 20 vendégből csak 1 képes erre, viszont 20 vendégből átlagosan 4 alig esznek valamit.

    5 Ha túl sokat eszel, a teremvezető elkísérhet a kijárathoz

    Waiter

    De még ha túl is eszik a korlátlan menü árát, akkor sem valószínű, hogy az ügyfelek képesek lesznek legyőzni a rendszert. Ha az teremvezető látja, hogy egy vendég túl nagy veszteséget termel, valószínűleg kirúgja. Ez történt egy német triatlonistával is, akinek 80 tányér sushit sikerült megennie.

    Ugyanez a sors várt egy nőre, akinek sikerült az összes felszolgált süteményt felfalnia, és egy férfira, aki 12 szelet lazacot evett meg.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS

    4 Lehet, hogy fizetned kell, ha nem fejezed be a tányért

    Svédasztalos éttermek titkai 011
    ©  
    Sabine Schulte / Pixabay

    Az all-you-can-eat büféknél ha mindent ki akarsz próbálni, akkor szinte elkerülhetetlen, hogy maradék maradjon a tányérodon. Egyes éttermek megtalálták erre a megoldást: bevezettek egy bírságrendszert a maradékot tartalmazó tányérokért. Egyes helyeken a tányéron maradt ételekért 1 vagy akár 2 eurót is felszámolhatnak. A svédasztalos éttermekben még így is kénytelenek kidobni a főtt ételek körülbelül felét.

    3 Az italok borzasztóan drágák

    Svédasztalos éttermek titkai 010
    ©  
    Peter Pierog / Pixabay

    Az italok általában nincsenek benne a menüben. Ilyen esetekben az árrés akár 90%-os is lehet. Az étteremtulajdonosok persze választhatnak egy másik megoldást is: az italokat is beépíthetik a menü árába. Így vagy úgy, de az étteremtulajdonosok mindig jól járnak. Hiszen az italok ára viszonylag alacsony, és minél többet iszik egy vendég, annál kevesebbet tud enni.

    2 A korlátlan fogyasztást biztosító büfé teteje tüsszögés elleni védelemmel van ellátva

    Buffet

    Gondolkodtál már azon, hogy miért van üveg az ételtálcák tetején? Valójában ez egy tüsszentésgátló, amit egy étteremtulajdonos, Johnny Garno talált ki. Annyira félt a baktériumoktól, hogy még a gondolatát sem bírta elviselni annak, hogy valaki az ételeire tüsszentsen.

    Ezért megtervezett egy üvegből készült tüsszentésgátlót, és azonnal szabadalmaztatta. Ennek eredményeképpen sikerült forradalmasítania az élelmiszeripart, és az 1960-as évekre a tüsszentés elleni védelem már az all-you-can-eat éttermek alapkövetelményévé vált.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS

    1 Nem mindig biztonságos ezeken a helyeken enni

    svedasztalos bufe
    Ulysse Pointcheval / Unsplash

    Az ételtálcákat 4 óránként kell cserélni, de ez idő alatt is sok baktérium tud rajtuk kifejlődni. Tanulmányok szerint a 4 és 60 °C közötti hőmérsékleten tartott élelmiszerek valóságos táptalajt jelentenek a különféle mikrobák számára.

    Ráadásul a vendégek által a tányérjukon lévő ételhez használt fogók akár fertőzés forrásai is lehetnek. A nyers gyümölcsök és zöldségek szintén veszélyesek lehetnek, de a legveszélyesebb köztudottan a szeletelt citrom: a citrom leve ugyanis rendkívül vonzó a mikroorganizmusok számára.

    Bónusz: a stratégia, hogy minél kifizetődőbb legyen a svédasztalos éttermekben tett látogatás

    • Jobb ott ebédelni, mint vacsorázni. Az ebéd megfizethetőbb, mint a vacsora. Szeretnél spórolni? Akkor ebédre fizess be.
    • Reggelizz. A gyomrod összeszűkül, ha sokáig nem eszel. Hogy a legjobban felkészülj a korlátlan büfé kínálta lehetőségekre, egyél magas rosttartalmú reggelit.
    • Ne viselj szűk ruhákat. Egy elasztikus derékszíjjal ellátott nadrág lenne a legjobb választás.
    • Sportolj előtte kicsit. Ez felpörgeti az anyagcserét.
    • Kerüld a szénsavas italokat étkezés közben. Túl sok helyet foglalnak a gyomrodban.
    • Válassz inkább halat és húst. Ezek többe kerülnek. A legdrágább ételek általában kis tányérokban találhatók.
    • Desszertnek a csokoládés desszerteket ajánljuk. A csokoládé szökőkút a legjobb választás azoknak, akik a legtöbbet szeretnék kihozni az étkezésből.
    • És ahogy arra már felhívtuk a figyelmed, ne egyél citromot.

    Szoktál ilyen éttermekbe járni? Élvezed az élményt, amit ezek a helyek nyújtanak? Meséld el hozzászólásban!

    A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
  • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.