HIRDETÉS BEZÁRÁS

Miért félnek az amerikai sofőrök jobban az iskolabuszoktól, mint a rendőrségtől?

Amíg mi a rendőrautó láttán taposunk a fékbe, ők az iskolabuszoktól rettegnek.

  Gondoltad volna, hogy az amerikai utakon az iskolabuszok a királyok? Ez nem vicc!

  HIRDETÉS

  Bizonyos értelemben még a mentőautókat és a rendőröket is felülmúlják a prioritás tekintetében. Mondhatni, hogy egyfajta szent tehénnek számítanak az amerikai utakon, minden értelemben.

  maximilian simson sJmp4blGjLU unsplash 1
  Maximilian Simson / Unsplash

  És jaj annak a sofőrnek, aki vétkezni mer az iskolabuszokkal kapcsolatos szabályok ellen: ha nem áll meg, amikor kell, ha megelőzi őket tilosban, vagy ha túllépi a sebességet a közelükben.

  Egy ilyen szabályszegésért drákói bírság, a jogosítvány elvesztése, sőt börtönbüntetés is járhat!

  robin jonathan deutsch mrGF2txjUYk unsplash
  Robin Jonathan Deutsch / Unsplash

  Nem vicc, jól olvastad: az iskolabuszoknak joguk van megállítani a forgalmat az Egyesült Államokban.

  Amikor a busz megáll, hogy a gyerekek le- vagy felszálljanak róla, piros fények villannak fel a busz elején és hátulján, a sofőroldalon pedig kinyílik a STOP tábla (menet közben a busz oldalához simul és nem világít – lásd a fenti képet).

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Ebben a pillanatban minden sofőrnek meg kell állnia. Nem csak azoknak, akik a busz mögött haladnak, de a szembejövő forgalomnak is.

  123/365 Stuck behind a bus

  Igen, jól hallottad: szigorúan tilos előzni a piros lámpával és kinyitott STOP táblával felszerelt iskolabuszt az összes amerikai államban.

  Ha a sofőr megszegi a szabályt, az iskolabusz vezetője azonnal értesíti a rendőrséget, és a sofőrt súlyos bírság sújtja. A bírság mértéke államonként változik, de Alaszkában például 3000 dollárba és 90 nap börtönbüntetésbe kerül! Ezen felül a sofőr 6 büntetőpontot is kap.

  meritt thomas NlhCWOftKTg unsplash
  Meritt Thomas / Unsplash

  Továbbindulni csak akkor szabad, ha az iskolabusz sofőrje kikapcsolja a villogókat és behajtja a STOP táblát. Addig türelmesen várni kell!

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Teljesen mindegy, hogy a gyerekek milyen sokáig pakolnak a buszon, és az sem számít, hogy ha úgy tűnik, hogy senki sincs a busz közelében, a sofőr csak a diákokra vár.

  A szembejövő forgalomnak csak akkor nem kell megállnia, ha többsávos utak vannak, vagyis ahol mindkét irányban legalább két sáv van, és fizikai elválasztó van középen (pl. korlát, vagy sövény).

  Azonban egyes államokban (pl. New York, Mississippi, Kalifornia, Észak-Dakota, Pennsylvania) még az ilyen utakon is meg kell állni, ha a busz a szemben lévő oldalon állt meg.

  Ennek oka a gyerekek biztonságos átkelése az úttesten.

  School zone

  Végezetül még egy fontos szabály az iskolákkal és gyerekekkel kapcsolatban az Egyesült Államokban: a sebességkorlátozás általában 20, de nem ritka hogy 15 mérföld/óra az oktatási intézmények közelében. Ezek megszegéséért szintén szigorú büntetés jár.

  Ez a korlátozás általában nem állandó, csak akkor lép érvénybe, ha a speciális lámpák kigyulladnak a táblán, hasonlóan az iskolabuszokhoz. De lámpák nélküli táblák is. Ezek lehetnek állandó jellegűek, vagy időkorlátozottak is.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.