HIRDETÉS BEZÁRÁS
Tetszik

A svédasztalos éttermek 17 titka, avagy hogyan csinálnak profitot a korlátlanul fogyasztó vendégekből

Miért éri meg, hogy a vendégek bármennyit ehetnek?
Szólj hozzá

  Minden sikeres étterem igyekszik odafigyelni arra, hogy az étkezési költségek ne haladják meg a 30%-ot, és ez alól a korlátlan fogyasztású éttermek sem kivételek. Egyetlen all-you-can-eat étteremlánc körülbelül 85 millió zsemlét, 21 ezer tonna csirkét és 2700 tonna steaket dolgoz fel évente. Hogyan tudnak ekkora mennyiségű ételt előállítani és felszolgálni úgy, hogy közben nem mennek csődbe?

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál most betekintettünk kicsit a svédasztalos szállodák és a korlátlan ételfogyasztást kínáló éttermek kulisszái mögé, hogy megértsük, hogyan is működnek ezek a vendéglátóegységek, és milyen trükköket alkalmaznak a jelentős profit érdekében.

  17 Apró tányérok és hatalmas poharak

  Svédasztalos éttermek titkai 018

  Az étkészletgyártók kifejezetten az all-you-can-eat éttermek számára kisebb méretű tányérokat gyártanak. Ellentétben a teljes kiszolgálású helyekkel, ahol egy vagy több fogást kell választani, itt mindent egyszerre akarunk megkóstolni, ami után gyakran marad ételmaradék a tányérokon. A vendéglősök azért kezdték el alkalmazni ezt a trükköt, hogy csökkentsék a vendégek által hátrahagyott hulladék mennyiségét.

  Az is bizonyított, hogy az önkiszolgáló éttermekben a nagy tányérok használata a vendégeket túlfogyasztásra készteti, amit az éttermek tulajdonosai mindenáron igyekeznek elkerülni.

  16 A zöldségek és magas keményítőtartalmú ételek bősége

  Az éttermek igyekeznek olyan élelmiszerekre alapozni az étlapjukat, amelyeket ömlesztve, olcsóbban lehet megvásárolni. Például egy zsák burgonya a legtöbb országban olcsón megvásárolható; és sok más zöldséghez is könnyű és olcsó hozzájutni.

  Ezért van az, hogy a svédasztalos tálak gyakran tele vannak mindenféle burgonyás és rizses ételekkel. A halat és a húst szándékosan apró darabokra vágják vagy kis tányérokba teszik, hogy a vendégek minél kevesebb drága terméket egyenek, és inkább az olcsóbbal tömjék tele a gyomrukat.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  15 Minél magasabb az ár, annál jobb az étel (és most nem a minőségre gondolunk)

  Egy tanulmány kimutatta, hogy az élelmiszerek ára befolyásolja a vásárlók benyomásait az ételek minőségéről és ízéről. Egy pizzéria különböző vendégeinek ugyanazt a menüt kínálták 4 és 8 dollárért. Azok, akik 8 dollárt fizettek, magasabbra minőségűnek ítélték az ételeket, mint azok, akik spóroltak.

  A tudósok ezért arra a következtetésre jutottak, hogy az emberek az ételekkel kapcsolatos elvárásaikat különböző jellemzők, köztük az ár alapján alakítják ki. Ennek eredményeként minél magasabb a számla, annál ízletesebbnek tűnik az étel.

  14 A családdal érkező vendégek termelik a legnagyobb profitot az ilyen éttermeknek

  Az önkiszolgáló éttermek kihasználják a vendégek étvágytalanságát. Ezért gyakran családi intézményként próbálják pozícionálni magukat. Ez nem véletlen, hiszen minden családban vannak olyan gyerekek és nagyszülők például, akik alig eszek valamit. Az ilyen vendégek pedig valóságos kincset jelentenek az all-you-can-eat éttermeknek.

  A gyerekek ráadásul gyakran az éttermek számára legjövedelmezőbb fogásokat részesítik előnyben: édességeket, chipseket, rántott csirkehúsokat és pizzákat, amiken jelentős mértékben tudnak spórolni a svédasztalos éttermek.

  13 A személyzet lassan tölti fel újra a drága ételeket

  Svédasztalos éttermek titkai 017
  Gaumont / The Grand Restaurant

  Észrevetted már, hogy az éttermekben a köretek mindig tele vannak, a húsos vagy tenger gyümölcsei pedig általában félig üresek? Kiderült, hogy a pincéreket legtöbbször szándékosan arra utasítják, hogy ne siessenek a drága ételek feltöltésével, a kiadósabb és olcsóbb ételeknek viszont mindig a vendégek rendelkezésére kell állniuk.

  Nem minden vendég fogja megvárni ugyanis, hogy rákot vagy garnélarákot hozzanak, ami nagyon jövedelmező az étterem számára. Egyébként, ha a piszkos tányérokat sokáig hagyják az asztalokon, azt is néha szándékosan teszik. Ilyenkor ugyanis kevésbé valószínű, hogy a vendég egy újabb adag ételért megy, miközben az asztala tele van koszos tányérokkal és ételmaradékokkal.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  12 Az all-you-can-eat éttermek sokkal kevesebb pénzt költenek az ételek beszerzésére, mint mások

  Svédasztalos éttermek titkai 016
  © neshom / Pixabay

  Az önkiszolgáló éttermekben a vendég nem fog panaszkodni az ételre, hanem egy másik, neki jobban tetsző ételt választ. Ez lehetővé teszi a vendéglősök számára, hogy „rugalmas” étlapot állítsanak össze, és pénzt takarítsanak meg a hús- és halételek terén. Például a drága lazac helyett tilápiát is tudnak használni, és az egyéb húsokból is olcsóbb változatokat választani.

  Néha a borjúhúst sertéshússal helyettesítik, mivel nem mindenki tudja észrevenni a különbséget a panírozás és a fűszerezés miatt.

  11 A vezetők néha szándékosan kapcsolják ki a légkondicionálást a teremben

  legkodni
  Jose Antonio Gallego Vázquez / Unsplash

  Az étterem olyan intézkedéseket is hozhat, mint például a légkondicionáló kikapcsolása. Valójában minél melegebb van, annál kevésbé hajlandóak az emberek húst vagy tenger gyümölcseit enni. Az emberek melegben inkább gyümölcsöt esznek vagy italokat fogyasztanak, amiket nem mindig tartalmaz a menü ára.

  10 Ritkán találkozni tévével vagy Wi-Fi-vel az ilyen éttermekben

  Svédasztalos éttermek titkai 015
  ©  
  Steven Depolo/Flickr

  „Nincs wifink. Beszélgessünk egymással, tegyünk úgy, mintha 1995 lenne″

  Az önkiszolgáló éttermek számára nem kifizetődő, ha a vendégek sokáig maradnak, és másodszor vagy harmadszor is repetáznak. Ezért ritkán látni tévét az ilyen helyeken, és általában wifi sincs.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  9 Néhány fogó és kanál könnyen használható, míg a többi nem annyira

  Svédasztalos éttermek titkai 014
  ©  
  Jazz Guy / Flickr

  Sok helyen láthatod, hogy a tésztás, salátás vagy rizses ételeknél hatalmas merőkanalak vannak, de a lazachoz kis fogókat adnak, amiket roppant nehéz használni.

  Ezzel a technikával azt akarják elérni, hogy a vásárlók több szénhidrátot egyenek, ami táplálóbb, és kevesebb fehérjét, ami többe kerül. Sokak számára ráadásul kínos érzés feltartani a sort, miközben egy kis darab lazacot próbálnak a tányérjukba ügyeskedni egy apró fogó segítségével.

  8 Az edények elhelyezkedése befolyásolja a választást

  Svédasztalos éttermek titkai 013

  Az ételek elrendezése a svédasztalos éttermekben egy nagyon különleges tudomány. Egy tanulmány szerint a vásárlók 75%-a az első tálcáról fogja kiszolgálni magát. És általában az elfogyasztott ételek 66%-a az első három tálcáról kerül le. Ezért a vendéglősök ügyelnek arra, hogy ezeken a tálcákon a leglaktatóbb és legolcsóbb ételek legyenek.

  Még a drága éttermekben is, ahol a menü 100 dollárba kerül, igyekeznek elrejteni a vendégek elől a szarvasgombás és libamájas ételeket.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.