HIRDETÉS BEZÁRÁS
Életmód

A kutatások szerint a nagyszülők közel felének VAN KEDVENC unokája

Ez mindent megváltoztat.

  Sok gyermek legnagyobb álma, hogy testvérei legyenek, ami a legtöbb esetben nagy örömforrás – legalábbis addig, amíg nem kell harcolniuk velük a felnőttek figyelméért. Egy pszichológus arra a következtetésre jutott, hogy ha egy gyermek különlegesnek érzi magát, az serkenti az önbizalmát és az önbecsülését. Mint tudjuk, a nagypapák és nagymamák rengeteg szeretetet tudnak adni, de előfordulhat, hogy az egyik unoka végül az összes szeretetük kizárólagos címzettje lesz.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál úgy döntöttünk, hogy alaposan megvizsgáljuk a „nagyszülői kivételezés” kérdését, és számos érdekes felfedezést tettünk:

  Egyes nagyszülők diszkrétebbek a kedvenceikkel kapcsolatban

  Nagyszülők 012

  A felmérés során 1111 nagymamát és nagypapát kérdeztek meg arról, hogy van-e kedvenc unokájuk, és 42%-uk vallotta be, hogy van. Eközben 9 százalék azt mondta, hogy bizonytalan. Érdekes módon a válaszadók többsége nem érzett bűntudatot amiatt, hogy egy bizonyos unokát részesített előnyben, és nem is akarták eltitkolni ezt a tényt.

  • 51 százalékuk azt mondta, hogy „nem szégyelli, hogy van kedvence”.
  • 66% azt mondta, hogy a kedvenc unokájuk testvérei „biztosan” nem tudják, melyikük áll a lista élén.
  • Mi több, 42% elárulta, hogy még a kedvenc unokájuk sem tud erről.

  A nagyszülők egyrészt azért titkolóznak erről, hogy megvédjék unokáik érzéseit, másrészt azonban tudniuk kell, hogy nem jó rangsort állítani az unokák között, ezzel ugyanis akaratlanul is éreztetik a preferenciájukat, és csak idő kérdése, hogy a gyerekek is rádöbbenjenek minderre. Mindenesetre a felmérés szerint úgy tűnik, hogy a legtöbbjük megbékélt ezzel.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  A nagyszülők tudják, mit keresnek a kedvenc unokájukban

  A felmérésben részt vevő nagyszülők néhány olyan adatot is szolgáltattak, amely segíthet kideríteni, hogy te vagy-e az „arany” unoka. A következőket mondták a kedvenc unokákról:

  • 58%-uk azt mondta, hogy a kedvenc unokájuk általában boldog, és sikerül „jobban megnevettetniük őt, mint a testvéreit”.
  • Szerencsére 62 százalékuk számára nem számít, hogy ki a legszebb unoka. Az unokáik külseje nem befolyásolja a preferenciájukat. Ez elég nagy megkönnyebbülés, nem igaz?
  • 67 százalékuk azt mondta, hogy az a kedvenc unokájuk, aki „feltétel nélküli szeretetet és gyengédséget mutat irántuk”. Ahogy azt már az elején is sejtettük, a nagyszülők a figyelemre vágynak!

  Ez egyben azt is jelenti, hogy van rá mód, hogy valaki szándékosan a nagyszülők „kedvencévé” váljon, csak követnie kell az imént említett aranyszabályokat. Nincs veszve még semmi!

  A nem nem számít

  A felmérés szerint mindannyian esélyesek vagyunk arra, hogy s nagyszüleink kedvencei legyünk, hiszen számukra teljesen mindegy, hogy az unoka nő vagy férfi. Nos, valójában úgy tűnik, hogy a lányoknak van egy kis előnyük, de ez nem jelentős.

  • 66% tagadta, hogy a kedvenc unokája az egyetlen kislány.
  • 72% tagadta, hogy a kedvenc unokája az egyetlen kisfiú.

  Tehát ha te vagy az egyetlen lány a fiú testvéreid között, akkor 6 százalékkal nagyobb esélyed van arra, hogy több szeretetet nyerj a nagyszüleidtől, mint a fiú tesóid.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Nagyszülők 011

  Egy másik tanulmány szintén megerősítette ezt az elméletet, kiemelve, hogy „az unokák neme nem befolyásolja” a nagyszülők és unokáik közötti kapcsolatot.

  Végleges döntést hoztak

  Nagyszülők 010

  Ha úgy döntöttél, hogy harcolni fogsz azért, hogy a nagyszüleid kedvence legyél, jobb, ha minél hamarabb elkezdesz erőfeszítéseket tenni ez ügyben, mert nem tűnik úgy, mintha nyitottak lennének a véleményük megváltoztatására. A felmérés szerint a résztvevők 70%-a azt mondta, hogy nem változtatná meg kedvenc unokájáról alkotott véleményét. Tehát kijelenthetjük, hogy ha nem bűvölöd el a nagyszülőket már egészen kicsi korodban, akkor jelentősen csökken annak az esélye, hogy néhány év múlva majd sikerrel jársz.

  Persze az is lehet, hogy a nagyszüleid ahhoz a 49%-hoz csatlakoznának inkább, akik azt mondták, hogy nincs kedvenc unokájuk. Mindenesetre a legjobb az, ha élvezzük mindazt a szeretetet, amit mi adunk a nagyszüleinknek, és amit ők adnak nekünk.

  Te mit gondolsz a felmérés eredményeiről? Szerinted a nagyszüleid minden unokájukkal egyformán bánnak? Esetleg már te magad is nagyszülő vagy? Van kedvenc unokád? Meséld el nekünk hozzászólásban!

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

A Liked.hu szerkesztője vagyok, már az idők kezdete óta. Szabadidőmben Jedi lovag és Pokémester. Puszilom édesanyámat.

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.