HIRDETÉS BEZÁRÁS
ÉrdekességekInterneten talált dolgok

14 pszichológiai tény, ami felfedi előttünk az élet kendőzetlen igazságait

  Az emberi pszichológia még mindig számos titkot tartogat. A témával foglalkozó tudósok és kutatók valójában még csak alig tudnak valami kézzelfoghatót felmutatni az emberek lélektanával, gondolkodásával és viselkedésével kapcsolatban, de már így is olyan izgalmas dolgokat tudhatunk meg magunkról, minthogy a szeretett focicsapatunk győzelme javítja az önbecsülésünket, vagy hogy a kreatív gondolkodás esetében sokkal inkább az ötleteink száma, mintsem azok minősége a mérvadó.

  HIRDETÉS

  Az alábbi listán 14 ilyen és ehhez hasonló izgalmas pszichológiai tényt gyűjtöttünk most nektek össze.

  1. 1 Napjainkban egy átlagos középiskolás diák ugyanolyan szorongásokkal küszködik, mint az 1950-es évek elején a pszichológiai intézményekben kezelt betegek.


   A gyermekek és felnőttek szorongása évtizedről-évtizedre növekszik, ennek pedig számos oka van:

   • Nem érzékeljük annyira a társadalmi összetartozást, mint régebben – gyakran váltunk munkahelyet, ritkán veszünk részt vallási vagy társadalmi szervezetek által tartott gyűléseken, később házasodunk és több időt töltünk egyedül.
   • Legtöbben gazdagok szeretnénk lenni és tökéletes párkapcsolatra vágyunk, de irreális elképzeléseink vannak a pénzszerzésről és a partnerünk külsejéről és a vele szemben mutatott viselkedésünkről.
   • Túl sok rossz hírt ömleszt ránk a média balesetekről, háborúkról és egyéb fenyegetésekről, amik miatt úgy gondoljuk, hogy a világ egy veszélyes hely.
  2. 2 3 óra alatt meg lehet győzni valakit arról, hogy gyilkosságot követett el.


   Neem, nem szükséges hozzá filmbe illő vallatás és erőszak, mindez egy barátságos környezetben - mondjuk mint egy interjú esetében – is megvalósítható.

   Sokan tudják, hogy minden egyes visszaemlékezés alkalmával átírjuk kicsit az emlékeinket, kiszínezzük és pontatlanná tesszük azokat. Kutatások azonban kimutatták, hogy ha kellően tisztában vagyunk egy ember életével, akkor az ilyen visszaemlékezős beszélgetések során bennük elültetett hamis ötletekkel és speciális technikákkal tulajdonképpen szó szerint átírhatjuk valakinek az emlékeit, és meggyőzhetjük róla őt, hogy gyilkos.

   A kísérletben részt vett emberek meg voltak győződve róla, hogy emlékeik vannak róla, ahogy fiatal korukban loptak, embereket kínoztak vagy épp sérüléseket okoztak másoknak, pedig a valóságban sosem tettek ilyet. 

  3. 3 Ha szeretnél rátalálni a szerelemre, szerezz magadnak egy kutyát.


   Kutatások kimutatták, hogyha a kutyánk társaságában érkezünk egy randira, akkor dupla akkora eséllyel indulunk, hogy megnyerjük magunknak a kiszemelt személy szívét. Ez azzal az egyszerű okkal magyarázható, hogy az emberek sokkal magabiztosabbnak érzik magukat, ha a kutyájuk társaságában lehetnek.

   A franciaországi Bretagne-ban végzett tanulmány kimutatta, hogy a nők háromszor nagyobb eséllyel adják oda a telefonszámukat egy kutyás férfinak, mint egy kutya nélkülinek. A kutyájukkal sétáló férfiakat megbízhatóbbnak és gondoskodóbbnak tartják a nők. 

  4. 4 A kedvenc zenénk általában olyan, amihez életünk egyik nagyon fontos eseménye köthető.


   A dalok, amiket hallgatunk és kedvelünk, általában valamilyen személyes történethez, emlékhez, egy személyhez vagy érzelmi eseményhez köthetők.

  5. 5 Vannak, akik félnek a boldogságtól.


   A boldogságtól való félelem mögött általában olyan személyes tragédia áll, amit az emberek akkor szenvedtek el, amikor boldogok voltak. Miután ez bekövetkezett, a személy tudat alatt is úgy érzi majd, hogy minden boldog pillanatot egy tragikus katarzis követ, ezért mindent megtesz annak érdekében, hogy ne csak a tragédiát, de még a boldogságot is messziről elkerülje. Ezek az emberek általában introvertáltnak tartják magukat, kerülik a partikat és a kellemes eseményeket, de valójában nem a más emberekkel történő találkozástól félnek, hanem attól, hogy boldognak érezzék magukat.

  6. 6 A telefonunk elvesztésének érzése keltette stressz hasonló a terrorista támadás közben átélt stresszhez.


   Annak ellenére, hogy az emberek számára a leginkább stresszes eseménynek a szeretett ismerősük halála vagy a börtönbüntetéstől való félelem számít, az okostelefon elvesztése vagy a vonat késése is elképesztő stresszt képes kiváltani, mely becslések szerint hasonló a terrorista támadások közben átélt traumához.

  7. 7 A naplóvezetés javíthatja a fizikai egészségünket.


   Az emberek, akik evési rendellenességekben vagy depresszióban szenvednek gyakran kapnak olyan tanácsokat a pszichológusoktól, hogy kezdjenek naplót vezetni – nem véletlenül. A naplóvezetéstől ugyanis bizonyíthatóan erősebbé válik az immunrendszerünk, segít a stressz kezelésében és még az asztma tüneteit is képes csökkenteni. Van még egy fontos előnye: segít megnövelni annak az esélyét, hogy tanuljunk a hibáinkból és a jövőben már elkerüljük a hozzá hasonlókat, illetve hogy megtanuljuk értékelni a boldog és örömteli pillanatokat, melyek nélküle sokszor a feledés homályába merülnének.

   Nem kell sokat írni: elég pár mondatot naponta, lehetőleg ugyanabban az időben – mondjuk lefekvés előtt. Az ilyen általunk rögzített megjegyzések segítenek kifejezni az érzéseinket és elemezni az életünkben történt eseményeket.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.