HIRDETÉS BEZÁRÁS

Miért okoz visszafordíthatatlan károkat, ha a szülők egyértelművé teszik, hogy az egyik gyereket jobban szeretik, mint a másikat

Innen nincs visszaút.

  A szülők 70%-a elismeri, hogy másképp bánik az egyik gyerekével, mint a többivel. De a pszichológusok szerint a favorizálás már egészen fiatalkortól kezdve nyomot hagyhat a gyermekekben. Ezt a jelenséget “trófeagyerek”-nek is nevezik, és sok problémát tud okozni a testvérek között.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál tanulmányoztuk a gyermekfavorizálás következményeit, és most megosztjuk veletek, hogy elkerülhessétek az ebből fakadó konfliktusokat a családban.

  1 A gyerekek és a szülők bűntudatot érezhetnek

  Családi dolgok 017

  A bűntudat a család minden tagját kínozhatja. Először is, a szülők maguktól is érzik, hogy ez nem a helyes módja a gyerekek nevelésének, és nem szabadna egyiküket sem fontosabbnak éreztetni a többinél. Másodszor, a kedvenc gyerek bűntudatot érezhet amiatt, amiért a testvére nem kapott ugyanolyan szeretetet. Harmadszor, a kevésbé szeretett gyerek azt gondolhatja, hogy az ő hibái miatt nem fordítottak rá elég figyelmet a szülei.

  Ez képes tönkre tenni az egészséges kommunikációt a családtagok között. A bűntudaton alapuló kapcsolatok vitákhoz és a családtagok közötti kapcsolat elhidegüléséhez vezethetnek.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  2 A legkevésbé szeretett gyermek megsértődhet és mély lelki traumát szenvedhet

  Családi dolgok 016

  A gyerekek figyelmet akarnak. A kutatók szerint normális, hogy ha elutasítasz egy gyereket, akkor az mindent megtesz azért, hogy visszaszerezze a figyelmedet. A probléma az, hogy néha öntudatlanul is a “rossz” viselkedést választják.

  Ennek eredményeként agressziót, sírást vagy túlzott ragaszkodást láthatsz a gyerektől. A gyerek megfigyeli a szüleit, könnyen érzékeli a hangulatukat, és elkerülhetetlenül is az ő tükörképük lesz. Az ilyen helyzetek később mély pszichológiai traumához vezethetnek felnőttkorban.

  3 Lehet, hogy az egyik gyerek kevésbé sikeres

  Családi dolgok 015

  A szülők dönthetnek úgy, hogy több figyelmet szentelnek az egyik gyereknek, de nem mindig, hanem bizonyos időszakokban, mint például egy vizsgaidőszak. Ez azonban mindig hatással lesz a többi gyerekre.

  A kutatók figyelmeztetnek arra, hogy a hanyag nevelés árthat egy gyereknek, korlátozhatja az agyának fejlődését és csökkentheti a kíváncsiságát a felfedezésre, az olvasásra és az általános tanulásra.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  4 A kedvenc gyerek nagyon nárcisztikussá válhat

  Családi dolgok 014

  Ha egy gyerek favorizálásban részesül, akkor nemcsak magabiztossá válhat, hanem túlzottan nárcisztikussá is egyúttal. A pszichológusok szerint vannak egyértelmű jelei ennek a nárcisztikusságnak a kicsiknél:

  • A gyerek jogának érzi, hogy figyelmet kapjon, de nem érez hálát a szülei iránt, amiért kedvesek vele.
  • A gyerek azt hiszi, hogy jobb, mint a többiek.
  • A gyerek magas elvárásokat támaszt másokkal szemben.
  • A gyereknek nehézségei vannak a barátságainak fenntartásában.

  A nárcizmus később is komoly problémákat okozhat a személyes és a szakmai életben, amikor eléri a felnőttkort.

  5 A kevésbé szeretett gyerekek túl szigorúak önmagukkal szemben

  Családi dolgok 013

  Néhány, magát kevésbé szeretettnek érző gyerek a tanulásba menekül. Például, ha úgy érzik, hogy nem olyan szépek, mint a testvérük, akkor inkább sokat tanulnak, hogy kiválóak legyenek az iskolai tantárgyakban.

  Az ilyen gyerekek soha nem érzik magukat elég jónak. Ahelyett, hogy játszanának a barátaikkal és élveznék a gyermekkorukat, gyakorlatilag „kis felnőttekké” válnak, akiknek tökéletesnek kell lenniük, mert félnek, hogy a szüleik még kevésbé szeretik őket, ha nem azok.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  6 A testvérek nem érzik magukat közel egymáshoz

  Családi dolgok 012

  A testvérek közötti veszekedések és viták rendkívül gyakoriak. Gyakran ezek a nézeteltérések akkor keletkeznek, amikor az egyik fél igazságtalannak érzi a helyzetet. Amikor egy gyerek állandóan kevesebb szeretetet és figyelmet kap, az kiváltó ok lehet arra, hogy a családban élő testvérek folyamatosan és egyre durvábban veszekedjenek.

  Az ilyen testvérek legtöbbször még felnőttként sem találják meg egymással a közös nyelvet, és továbbra is a régi sérelmekből merítve veszekednek vagy hibáztatják egymást.

  7 A gyermek „benyújtja a számlát” a szüleinek, amikor eléri a felnőttkort

  Családi dolgok 011

  A pszichológusok szerint a gyerekekkel való kapcsolatoknak rendkívül mély gyökereik vannak. Mindig van egy ok, ami magyarázatot ad rá, hogy miért egyik vagy másik módon lépsz kapcsolatba velük. Ha állandóan kevesebb szeretetet mutatsz egy gyerek felé, ez nagy hatással lehet a jövőbeli kommunikációtokra.

  Könnyen az lehet a vége, hogy a gyereked egyszerűen figyelmen kívül hagy téged, amint felnőtté válik. A gyerekek egyszerűen tükrözik a szüleik viselkedését. Ez tudatosan vagy öntudatlanul is történhet a részükről.

  Családi dolgok 010

  Te érezted már úgy valaha, hogy kevésbé szeretnek téged, mint a testvéreidet? Mit gondolsz, mit kell tenni ahhoz, hogy minden gyerek egyformán szeretve érezze magát? Oszd meg a gondolataidat hozzászólásban.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.