Gondolkoztál már azon, hogy mi rejlik a finomított cukor édes íze mögött? A „cukorarc” néven is ismert ajakduzzanat, a meddőség és a kognitív hanyatlás csak néhány a cukorfogyasztás árnyoldalából. A cukor elhagyása ugyan nem ruház fel szuperhős képességekkel, de szupererővel ruházza fel a tested és az egész életedet.
Természetesen mi is imádjuk a finomságokat, de az egészséges étrend is fontos számunkra. Ezért utánajártunk, hogy mi történik a testeddel, ha száműzöd a cukrot a tányérodról és a poharadból – még ha csak egy időre is.
12. Könnyebb teherbe esni
A cukor energiát ad, az inzulin felszabadításával. Az inzulin azonban hasonlóságokat mutat a terhességért felelős hormonokkal. Ha túlzásba viszed a finomított cukrot, a testedet annyira túlterheli az inzulin, hogy összezavarhatja az ovulációt szabályozó hormonokat. Ennek következtében kevesebb érett petesejt keletkezik, megnehezítve a fogantatást.
11. Csökken az éhség és a sóvárgás bizonyos ételek iránt
A cukor a szervezetbe jutva befolyásolja a mentális képességeket és az önkontrollt. Tanulmányok kimutatták, hogy a cukor függőséget okozhat az agy bizonyos területein. A cukorfogyasztás növeli az evési iránti vágyat okozó hormonok szintjét, miközben a teltségérzetet okozó hormonoké csökken. Ezután jönnek a kalóriadús ételek utáni sóvárgások és a túlevés.
10. Növekszik az agytérfogat, javul a memória
Ismerős a belső konfliktus, amikor a gyomrod édességet kíván, de az agyad tiltja? Nos, ennek oka van. A kutatások szerint a cukor fogyasztása – még ha nem is hízunk tőle – károsítja az agyműködést, lassítva a kognitív funkciókat. Memóriazavarok és döntéshozatali nehézségek léphetnek fel. Ezenkívül az agy térfogata is csökkenhet bizonyos területeken.
9. A hangulat változik, optimistává válsz
Szakértők szerint a cukorfogyasztás túlzása hangulatzavarokhoz és depresszióhoz vezethet. A finomított cukorban gazdag étrend súlyosbítja a szorongást, megakadályozva, hogy az emberek kiélvezzék az élet szép pillanatait és a pozitív érzelmeket. Ez azért történik, mert a finomított cukor kimeríti szervezetünk B-vitamin-készletét, ami jelentősen befolyásolja a hangulatunkat. Érdekesség, hogy az orvosok nem csak a cukorbetegség kezelésére, de a depresszió kezelésére is alkalmazzák az inzulint, és a technikák ígéretes eredményeket mutatnak.
8. Könnyebb elkerülni a bélfermentációs szindrómát
A bélfermentációs szindróma egy olyan állapot, amelyben az élelmiszerek a belekben erjednek, hasonlóan egyes italok előállításához. A beteg akár úgy is érezheti magát, mintha részeg lenne, mivel a folyamat etanol termelést okoz, amely ezután a véráramba jut. A szervezetben zajló erjedés természetes jelenség, de a cukor súlyosbíthatja a helyzetet, a természetes folyamatot élesztőgombák és baktériumok lakomájává alakítva.
7. Elkerülhető a „cukorarc” hatás
Amikor a cukorra gondolunk, általában a súlygyarapodás jut eszünkbe. A bőrgyógyászok azonban aggódnak a „fehér ellenség” miatt is. Szerintük a cukor hormonális stressz nevű jelenséget okoz, ami negatívan befolyásolja a megjelenést egy sajátos néven ismert formában – a „cukorarc” miatt. Jellemzői a szürkés árnyalatú bőr, a vékonyabb szemöldök, az arc teljes felületén megjelenő foltok és a törékenyebb bőr.
A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK
6. Vastagabb hajra számíthatsz
Bőrgyógyászok szerint a cukor hajhulláshoz vezethet, és a hajszálakat vékonyabbá teheti. Ez a glükózszint emelkedésének köszönhető, ami egyensúlytalanságot okoz a hormonok, mint az inzulin és a szteroidok termelésében. A szervezet hormonális hullámvasútra kerül. A fejbőr nem kap elegendő tápanyagot, ami hajhulláshoz vezethet. Az orvosok szerint az egészséges étrend képes javítani a már okozott károkat, sőt megelőzheti a hajszálak jövőbeli elvesztését is.
5. Csökken a felesleges arcszőrzet és testszőrzet
Egy tanulmány szerint a feldolgozott és finomított cukor fogyasztása nem kívánt arcszőrzethez vagy testszőrzethez vezethet. A cukor a vér inzulin szintjének emelkedését okozza, ami a tesztoszterontermelés növekedéséhez vezet. A hormon fokozza a szőrnövekedést és a pigmentációt. Túlsúly esetén sötétebb szőrszálak jelennek meg, főleg az ajak felett és a hason. A magas inzulinszint és az inzulinrezisztencia a nőknél a policisztás ovárium szindrómához kapcsolódik.
4. Lassabb az öregedés
A tudósok szerint a cukor nemcsak a pattanások kialakulásáért felelős, de a bőr öregedését is felgyorsítja. A szervezetbe jutva a cukor részt vesz a bőr kollagénjének károsításában, amit a napfény hatása tovább ront. A bőr kevésbé rugalmas és törékenyebb lesz, ráncok és megereszkedés jelenik meg. Ha ez még nem lenne elég, a cukor befolyásolja a növekedési hormont is, ami a metabolizmusunkért és a testalkatunkért felelős. E hormon hiányában idősebbnek tűnünk és érezzük magunkat.
3. Erősebb csontok
Általános tévhit, hogy a só gyengíti a csontokat, mert a vizelettel kalciumot von ki a szervezetből. Az orvosok egy másik fehér portól tartanak jobban: a cukortól. Egy friss kutatás kimutatta, hogy a cukor megnehezíti a D-vitamin felszívódását, kalciumot, magnéziumot és más fontos elemeket vonva el a csontoktól. Ez csontritkuláshoz és a csontszövet gyengüléséhez vezethet.
2. Enyhébb menstruációs fájdalom
Bár a menstruáció idején hajlamosak vagyunk édességekbe és csokoládéba menekülni, a nőgyógyászok szerint a cukor csak ront a helyzeten. Szakértők szerint a cukor súlyosbítja a menstruációs görcsöket a gyulladás fokozásával. Ezenkívül növelheti a duzzanatot, a hasi fájdalmat és a gázképződést, tovább nehezítve az amúgy is „nehéz napokat”.
1. Az immunitás fokozódhat
Kutatók szerint a rendszeres cukorfogyasztás és a vérben lévő magas cukorszint gyengíti az immunrendszert. A cukor befolyásolja a fehérvérsejteket, amelyek a vírusok és baktériumok elleni küzdelemben vesznek részt. Egy liter üdítő vagy 100 gramm cukor fogyasztása 40%-kal csökkentheti az immunsejtek aktivitását, ami 4-5 órára „lekapcsolja” az immunrendszert.
Ismersz olyat, aki túlságosan szereti a cukrot? Észrevetted már a cukorfogyasztás negatív következményeit?
A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK