HIRDETÉS BEZÁRÁS

7 dolog, ami megváltoztathatja a szemszíned

A szem is képes változni.

  Nem számít, milyen vagy, kék szemű szőke hajjal vagy barna szemű barna hajjal, biztosan te is kíváncsi vagy rá néha, hogyan nézhetnél ki például zöld szemekkel. Nem mindenki tudja azonban, hogy sok olyan tényező van, beleértve olyanokat, mint ez elfogyasztott ételek vagy az érzelmeink, melyek képesek megváltoztatni az írisz színét műtét nélkül is.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál most összegyűjtöttünk néhány érdekes adatot arról, hogyan és miért képes megváltozni egy ember szemszíne, a cikk végén pedig megmutatjuk, hogyan nézne ki néhány híresség, ha teljesen más színű lenne a szeme.

  1 Hogyan befolyásolja a hangulat a szem színét

  Szemszín változás 023

  Az erős érzelmek mindig sokkot okoznak a testnek. Egy nagyon intenzív öröm vagy egy túlzott mértékű harag hatására nemcsak a szívritmus változik, hanem a légzés is felgyorsul vagy éppen lelassul, és ugyanakkor a szemírisz színe is feltűnően megváltozik. Telítettebbé, néha sötétebbé, máskor világosabbá válhat.

  Talán a legtisztább színt azoknál az embereknél lehet megfigyelni, akik boldog pillanatokat élnek át.

  2 A melanin mennyisége és az életkor

  Szemszín változás 022

  Ha a babád kék-szürke szemmel születik, nagy valószínűséggel meglepetés vár rád. A kék szemek titka, amit “ég hatásnak” is neveznek, abban rejlik, hogy a stroma alacsony melanintartalma miatt a fény sugarai szétszóródnak és visszaverődnek, amikor áthaladnak rajta. Tehát minél erősebb a fény, annál kékebbek a szemek. A legtöbb 3-18 hónapos baba szeme sötétebb színűvé válhat, ha melanociták halmozódnak fel az íriszben. Gyakran előfordul, különösen a hegyvidéki lakosoknál, hogy a gyerekek kék szemmel születnek, de később mogyoróbarna színűvé válnak, de ez attól is függ, hogy a szülőknek milyen színű a szeme. Néha a végső szemszín csak 10-12 éves korban alakul ki teljesen.

  A barna szemmel született babáknál ugyanakkor minden változatlan marad, egész életükben megőrzik ezt a szemszínt. A magas melanintartalom miatt az írisz külső rétege elnyeli és visszaveri a fényt, barna színt létrehozva. A barna szemű embereknek egyébként van egy különleges előnyük: alacsonyabb a szem betegségeinek aránya, de a napszemüveg viselése esetükben is mindenképpen kötelező. És kutatások szerint egyébként a barna szemű embereket általában megbízhatóbbnak tartják a társaik, míg a világos szemszínű nők kevésbé hajlamosak negativitásra és depresszióra.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  3 ,,Élő” táplálék és a szervezet méregtelenítése

  Szemszín változás 021

  A nem hagyományos orvoslásban van egy elmélet az írisz színe és a test szerveinek állapota közötti összefüggésről. Ezt az ágazatot iridológiának hívják, de a szilárd bizonyítékok hiánya miatt még mindig a pseudotudományok közé tartozik. Azonban Dr. Robert Morse, a méregtelenítés szakértője, aki mintegy 250.000 beteget kezelt, és régóta foglalkozik az iridológiával, azt állítja, hogy megfigyelései szerint a szem felső negyede kapcsolódik az agy egészségéhez, míg a belső kör a gyomor-bél rendszerhez. Arra is felhívja a figyelmet, hogy a friss gyümölcsök és zöldségek bőséges fogyasztása jelentősen megváltoztathatja a szem színét. Ezért létrehozott egy videósorozatot kutatásairól.

  Egy fiatal nő, aki hat éven át követte az ő nyers étrendjét, megosztotta fényképeit, amelyeken valóban látható a szeme színének változása. E szerint az orvos szerint a sárgás árnyalat bősége nagy mennyiségű toxinra utal. A belek működésének javításával a fiatal lány megfigyelte a szeme színének változását, a zöldesbarna árnyalattól az egyre világosabb tónus felé, valamint makulátlan fehér színű lett az írisz körüli része. Ugyanakkor ez az orvos azt állítja, hogy minden ember pigmentje egyedi és egyéni elemzést igényel. Az ételekkel kapcsolatban azt állítja, hogy a spenót segít megőrizni a szemek fiatalságát, ragyogást adva nekik, míg a méz világosabb árnyalatot adhat nekik, hogy a tenger gyümölcsei pedig élénkebb színt okoznak. Ezeken kívül még az olívaolaj, a hagyma és a különböző diófélék is befolyásolják a szemek színét.

  4 A smink és a ruházat megváltoztathatja a szem színét

  Szemszín változás 020

  A nők rendelkeznek egy varázseszközzel, mellyel jelentősen megváltoztathatják a szemük színét vagy telítettebbé tehetik. A “varázspálcájuk” a különböző árnyalatú smink, a ruhák, a hajszínek és az ékszerek. Például a barna szemű nők arany, rózsaszín és világoszöld színű ruhákkal “kivilágosíthatják” a szemük íriszének színét.

  A kék vagy zöld szemű nők jelentősen javíthatják a szemük színét türkiz, smaragd és kék árnyalatú kövekből készült ékszerekkel. Ugyanakkor a semleges színek, mint a fehér, a szürke és a fekete, lehetőséget adnak arra, hogy megmutasd a szemed valódi színét. És ha szemüveget viselsz, kérd az orvosodtól, hogy kristálylencsés szemüveget írjon fel neked, amelyek kényelmesebbek, és semlegesítik a tükröződéseket is, így mások torzítás nélkül láthatják a szemed színét.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  5 Napfény és lakhely

  Szemszín változás 019

  A barna szemek a leggyakoribbak a Földön: a világ lakosságának 70%-ának ilyen színű a szeme, mindegyik kontinensen, Ausztráliától Észak- és Dél-Amerikáig. Bizonyos régiókban pedig szinte minden lakosnak ilyen színű a szeme: a japánok, Kína őslakosai, a Közel-Kelet, Dél-Amerika, Dél-Európa és Óceánia népei 95%-ának barna a szeme. Az Egyesült Államokban ez az arány majdnem ötven százalék.

  Észak-Európában található a legtöbb kék szemű: az észt, dán és finn lakosság 89%-a, a németek 75%-a és az Egyesült Királyság lakóinak 50%-a kék szemű. Néha ezt a szemszínt Szíriában, az askenázi zsidóknál, a keleti perzsáknál és a Pamír-hegységben is megtalálhatjuk. Ezzel kapcsolatban 2008-ban koppenhágai genetikus kutatók felfedezték, hogy a kék írisz egy génmutáció eredménye, amely 6000 és 10 000 évvel ezelőtt jelent meg. Dr. Eyberg megjegyezte, hogy “eredetileg mindenki barna szemű volt, de a mutáció csökkentette a melanin termelését”. A tudósok szerint ez először az Égei-tenger északnyugati részén történt.

  A zöld szín pedig csak a bolygó lakosságának 2%-ára jellemző. Ez a szín a mérsékelt melanintartalom és egy sárgásbarna pigment keveréke miatt alakult ki. Leggyakrabban Spanyolországban, Írországban, Oroszországban, Brazíliában, Izlandon és Pakisztánban találkozhatunk ezzel a szemszínnel. És a legritkább szemszín a sárga, amely egy lipokróm nevű pigment jelenléte miatt alakul ki.

  6 A szem színének „világosítása”

  Szemszín változás 018

  Korábban olyan beavatkozásokat végeztek, amelyek során egy implantátumot ültettek be, ami magas kockázattal járt, és néha vaksághoz vezetett, mint ahogy ez egy argentin Instagram-sztárnál is történt. De 2011 óta elterjedt a lézeres korrekció, amelyet Dr. Gregg Homer talált fel az Egyesült Államokban. A lézer segítségével elpusztítják a melaninsejteket, aminek hatására az írisz “kivilágosodik”. Vagyis a barna és fekete szemű emberek ezután szürke, világoskék vagy sötétkék szemeket kaphatnak.

  Ez az eljárás mindössze kb. 20 másodpercig tart, és a végső eredmény 2-4 hét után látható. Homer ezt az ötletet egy bőrgyógyász barátjától kapta, aki lézerrel égette le a szemölcsöket és a pigmentfoltokat. Az első vizsgálatok azt mutatták, hogy a műtét nem befolyásolja a látást, de az összes lehetséges mellékhatás tanulmányozása még sok időt vesz igénybe. Ahogy Gregg maga is kiemelte: “Csak akkor lehetsz majd benne biztos, hogy ez a műtét biztonságos, ha én is hozzájárulnék, hogy a saját lányomnak is megcsináljam.”

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  7 Kaméleonszemű emberek

  Szemszín változás 017

  Néhány embernél mindkét szem színe képes változni. Ezt a szokatlan jelenséget még nem tanulmányozták teljesen. A tudósok azonban egyetértenek abban, hogy ez nem betegség, hanem egy egyedi jellemző, amely csak néhány emberre jellemző. Ez leginkább a kék-zöld vagy zöld-barna szemű embereknél látható, amelyet “mogyorószínűnek” is neveznek. Az orvosok nem tapasztalnak látási problémákat ezeknél az embereknél, és nem gondolják azt sem, hogy ez a “testi jellemző” öröklődne.

  A biológusok megfigyelései szerint az írisz színének egyenletes változása gyakran kapcsolódik az idegrendszeri és endokrin rendszer folyamataihoz, de gyakran a Rayleigh-szórás és a melanin mennyisége is okozza. A kaméleon szemek mindig reagálnak a stresszre, a szerelmi élményekre, a fáradtságra, valamint a környezetre és az atmoszféra változásaira. A pszichológusok pedig ezen embertípusnál bizonyos mértékű kiszámíthatatlanságot és csínytevésre való hajlamot figyelnek meg, vagyis ezek az emberek ambivalens temperamentummal rendelkeznek.

  Bónusz: Hogyan néznének ki a hírességek különböző szemszínekkel

  Julia Roberts

  Szemszín változás 016

  Angelina Jolie

  Szemszín változás 015
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Monica Bellucci

  Szemszín változás 014

  Chris Evans

  Szemszín változás 013

  Megan Fox

  Szemszín változás 012

  Zac Efron

  Szemszín változás 011

  Amanda Seyfried

  Szemszín változás 010

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.