- A menü a klasszikus fogások és a helyi ízlésnek megfelelő ételek ötvözete. Például Németországban grillezett kolbászos burgereket, Oroszországban palacsintát, Szingapúrban pedig a rizslisztből készült zsemléket is kipróbálhatjuk a standard ételek mellett. Néha szokatlanabb variációk is felbukkannak, mint a sós édesburgonya-chips csokoládéval Japánban, vagy a dióval, sajttal és almával gazdagított zöldségsaláta Olaszországban.
- Valójában nincs titkos menü, de sok étel testre szabható: eltávolíthatsz vagy hozzáadhatsz hozzávalókat, hogy ízlésednek megfelelően alakítsd ki az italodat, fagyidat vagy szendvicsedet. Például rendelhetsz egy hamburgert anélkül, hogy húst és sajtot tennének bele, ezzel vegetáriánus verzióvá alakítva.
- Az ételek és italok nevei gyakran eltérnek. Vannak helyek, ahol a törvény tiltja a McDonald’s-nak, hogy tejturmixnak hívja az italait, mert alacsony zsírtartalmú tejet használnak alapanyagként.
- A kávé is változik. Magyarországon a McCafé 100%-os arabica kávét használ, de a típus vagy keverék országonként változhat. Más országokban saját keverékeket és eltérő elkészítési módokat alkalmaznak.
- Izraelben kóser McDonald’s éttermek is léteznek, de a legtöbb helyen a szokásos menüvel üzemelnek, sőt „McShawarma” és „McKebab” is szerepel a kínálatban.
- A Coca-Cola íze valóban eltér a boltokban és más éttermekben kaphatótól, aminek több oka is van. A koncentrált szirupot csak hűtött acéltartályokban szállítják, a kiadagoló automatákban pedig speciális hőmérsékletet tartanak fenn az ital ízének megőrzése érdekében. Rendeléskor a gép először szénsavas üdítőt tölt a pohárba, majd szirupot, majd ismét szénsavas üdítőt és ismét szirupot. Ezt a folyamatot többször is megismétli.
- Egyes országokban a McDonald’s-os sült krumplinak állítólag van egy titka: a húsízt imitáló természetes adalékanyag.
- Az olaj összetétele országonként eltérhet. Magyarországon például a fritőzben napraforgóolaj és repceolaj keverket használnak, amely 80%-ban nagy olajsavtartalmú és 20%-ban finomított és szagtalanított napraforgóolajból áll.
- A reggelikhez általában különböző állagú tojásokat használnak: folyékony tojáskeveréket tejjel az omlettekhez, folyékony tojásfehérjét, félkész tojástermékeket és sima tojást. Az összetevők azonban országonként eltérhetnek.
- A sertéshúsos hamburgereket darált sertéshúsból készítik, zsályával, rozmaringkivonattal és borskeverékkel ízesítve.
- A nuggets 4 féle formában kapható: labda, csont, harang és csizma. Ez azért van, hogy könnyebb legyen a szószba mártani őket. Csak csirkemellet tartalmaznak, ízesítőszerek és mesterséges színezékek nélkül. A jellegzetes ízt a só, a bors és a zeller adja.
- A „Filet-O-Fish” szendvicset azért vezették be a menübe, hogy vonzzák a böjtölő vendégeket. Ahhoz, hogy valóban böjti legyen, sajtot és szósz nélkül kell kérni. A többi hamburgerrel ellentétben ez a szendvics nem kerek húspogácsát, hanem egy négyzet alakú, natúr halfilé darabot rejt magában.
- A standard hamburgerekbe nem friss hagymát tesznek, hanem szárított vagy pontosabban regenerált hagymát, melynek a víz segítségével adják vissza a természetes kinézetét.
A McDonald’s fivérek 1940-ben alapították cégüket, de a igazi sikert Ray Kroc üzletember hozta el nekik. Kroc adósságoktól megszabadulva, halálakor már 500 millió dolláros vagyonnal rendelkezett, élete pedig az „Alapító” című film alapjául szolgált. Ma a McDonald’s a világ tíz legerősebb márkája közé tartozik, lenyűgöző méretekkel: több mint 37 000 étteremmel büszkélkedhet, naponta közel 70 millió vendéget szolgál ki.
A Liked.hu csapata alaposabban is megvizsgálta, hogyan működik a McDonald’s belülről, miből készülnek a hamburgerek, és milyen trükköket vethetsz be, ha betérsz a legközelebbi étterembe.
Menüválaszték
A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK