HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

Egy csodálatos ország, ahol nincs munkanélküliség, koldusok, sem hajléktalanok

Ez az ország egy éltere kelt arab mese.

    Képzeld el, hogy hirtelen egy olyan országba csöppensz, ahol szinte nincs bűnözés és munkanélküliség!

    HIRDETÉS

    A hatóságok ingyenes telket adnak minden nagykorú férfinak, ráadásul ingyenes oktatás és meglehetősen jó ingyenes egészségügyi ellátás is jár mindenkinek – alanyi jogon. De ez még nem minden – a nagy ünnepségek alkalmával minden lakos adósságát eltörlik.

    Omán ország 018

    Meglepődtél? Pedig ez még nem minden…

    Képzeld el, hogy egy olyan országba kerülsz, ahol a víz drágább a benzinnél, minden állampolgár csak magasan kvalifikált és jól fizető munkát végez, az általános életszínvonal pedig annyira magas, hogy vendégmunkásokat kell hívnia az országba. alacsony képzettséget igénylő munkára.

    Omán ország 017
    Kábúsz ománi szultán

    Úgy hangzik, mint egy keleti mese, és úgy tűnik, hogy ez a mi zord kapitalista világunkban lehetetlen? Egyáltalán nem!

    Sajnos a világ sok országában a legtöbb ember még álmodni sem mer ilyesmiről. Ezenkívül ebben az országban évente több mint 340 napsütéses nap van, gyönyörű óceáni strandok, ahol egész évben úszhatsz, hegyek és sivatagok is, viszont nincsenek mezők, erdők és folyók.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    Omán ország 016

    Néhányan talán már kitalálták, hogy a mai cikkünkben Ománról lesz szól, a Perzsa-öbölön fekvő szultánságról, amelyet az Indiai-óceán hullámjai mosnak.

    Ománt a Föld egyik legbiztonságosabb helyének tartják. Az európaiak nem ok nélkül hívják „arab Svájcnak” és igazi keleti tündérmesének.

    Nem is beszélve arról, hogy a földrajzi fekvésének köszönhetően itt egy ritka természeti és éghajlati övezetek kombinációja található.

    Omán ország 015

    De nem ez a csodálatos Omán történetében. Hanem az, hogy milyen utat tett meg ez az állam mindössze ötven év alatt!

    Az 1970-es évek elején Omán a szomszédjával, az Egyesült Arab Emírségekkel ellentétben a világ egyik legelmaradottabb és legszegényebb országa volt, néhány afrikai szomszédjához hasonlóan.

    Ki irányítja az országot?

    Még jobban meg fogsz lepődni, ha megtudod, hogy Ománban abszolút monarchia uralkodik! Az országban a teljes hatalom teljes mértékben és feltétel nélkül a jelenlegi szultáné. Demokrácia, elnöki vagy parlamenti köztársaság itt egyáltalán nem létezik. És ez meglepő módon mégsem „hátrány” vagy a középkori múlt sötét maradványa, hanem óriási előny minden lakos számára.

    Omán ország 014

    Ománban a szultán az államfő, a kormányfő, a főparancsnok, a védelmi miniszter, a külügyminiszter és a pénzügyminiszter. Ez a nem semmi!

    Az államfői posztot csak öröklés útján lehet átadni. Itt nincs választás, tüntetés az utcán, vagy a demokrácia egyéb jellegzetességei.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS

    Hol található Omán?

    Omán az Arab-félsziget délkeleti csücskén helyezkedik el, és az Indiai-óceán mossa partjait. Területe 309 ezer négyzetkilométer, ami nagyjából megegyezik Olaszország, Norvégia vagy Lengyelország méretével. Azonban lakossága mindössze 4 millió fő körül van, ami Horvátország vagy Kuvait népességének felel meg.

    Északon az Egyesült Arab Emírségekkel és Szaúd-Arábiával, nyugaton Jemennel határos. Jemenben évtizedek óta polgárháború dúl, de ez nem akadályozza Omán fejlődését.

    Az ókorban Omán területén haladt át az egyik legfontosabb útvonal, amelyen az emberek Afrikából Ázsiába vándoroltak.

    Omán ország 013

    Később a mai Omán a Perzsa Birodalom és az Arab Kalifátus része volt.

    A pezsgő európai gyarmatosítás idején Omán, akárcsak sok más terület, Portugália befolyása alá került, és portugál gyarmattá vált. A 19. század elejére Omán brit protektorátus lett.

    Omán ország 012
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS

    A középkor és a 20. század első fele

    Nem titok, hogy a gyarmati hatalmak kizsákmányolták gyarmataikat, és egyáltalán nem törődtek a protektorált területek fejlődésével. Ennek eredményeként a 20. század közepéig sok afrikai és délkelet-ázsiai terület fejlődése stagnált. A Brit Birodalom sem volt kivétel.

    1938-ban Said bin Taimur lépett hatalomra Ománban, és az ország továbbra is brit protektorátus maradt.

    Omán ország 011

    Said bin Taimur 1970-ig uralkodott, és ez idő alatt az ország a Közel-Kelet egyik legelmaradottabb országává vált. Hihetetlennek tűnhet, de az 1960-as évek elejéig Ománban még rabszolgaság és feudális rendszer is létezett.

    Said bin Taimur uralkodásának végén az országban mindössze három iskola, egy 12 ágyas kórház és 10 kilométer aszfaltút volt. Nem volt nemzetközi repülőtér vagy kikötő.

    Omán ország 003

    Said bin Taimur szultán mindent megtett, hogy gátolja az ország fejlődését, Omán gazdasága pedig a 19. századi szinten rekedt. Még a hatalmas olajlelőhelyek 1964-es felfedezése sem tudta megtörni a konzervativizmus uralmát.

    A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
  • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.