HIRDETÉS

16 érdekes tény Indiáról, amiért biztosan sajnálod majd, ha még sosem jártál ebben az országban

Az embereknek általában az egészségtelen körülmények, a kosz és a szegénység az első, ami eszükbe jut India hallatán, ami nagyon nagy kár. Ez az ország ugyanis az évszázados bölcsesség, a fenséges óceán, az ősi romok, a keleti fűszerek és a színes élővilág hazája. India adta például a világnak a sakkot, a tollaslabdát, az ájurvédát, és sok más olyan dolgot, ami a mai civilizált kultúra alap pillérének számít. Ez az ország még a legtapasztaltabb utazókat is képes lenyűgözni a sokszínűségével.


HIRDETÉS

A Liked.hu-nál most olyan érdekes tényeket gyűjtöttünk össze erről a különleges országról, ami után remélhetőleg benned is vágy ébred majd arra, hogy személyesen is meglátogasd ezt a kivételes kultúrát.

 1. 1 Helyi sokszínűség

  58fdd95f95bec7f1f48053dafb

  India egy multinacionális ország, ahol több mint 400 etnikai csoport él együtt, békésen. Sok a fiatal. A lakosság fele 25 évnél fiatalabb fiúkból és lányokból áll, az ország kétharmada pedig 35 év alatti. Az ország alkotmányában 21 nyelvet rögzítettek, de több mint 1600 van jelen az országban a különféle nyelvjárásokkal együtt.

  A nők szárit, a fiatalok pedig farmert és pólót hordanak. Az idősebb emberek általában a régi, hagyományőrző ruhákat részesítik előnyben. Az itt élő emberek kedvesek, nyílt gondolkodásúak, nagylelkűek, és imádják a turistákat.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 2. 2 Egyedi növény- és állatvilág

  c801f45d47ae9a163d5a6967ec

  Indiába érve az emberek sokszor remélik, hogy találkozhatnak elefántokkal, de ezek nagyon drága állatok, és csak a leggazdagabb emberek engedhetik meg maguknak. A tevék viszont annál gyakoribbak.

  A tehenek itt nagy tiszteletnek örvendenek: nyugodtan sétálnak még az olyan nagyvárosok központjában is, mint például Újdelhi. A legtöbb államban bűncselekménynek számít a tehenek megölése, Harijána államban például 10 év börtönnel büntetik.

  A ritka állat és növényvilág tulajdonképpen az ország védjegye. A növényvilág egyharmada például teljesen egyedi: a bolygón sehol máshol nem találkozhatunk ilyenekkel.

 3. 3 Utazás

  India kozlekedes

  Indiába érve nem árt vigyázni az utakon, mivel nincsenek közlekedési szabályok. Ha azt akarod, hogy valaki figyeljen rád, egyszerűen dudálnod kell, ezért ne csodálkozz azon, ha dudálás után valaki hajmeresztő manővert hajt végre előtted vagy mögötted. Az ország egyik jellegzetes közlekedési eszköze a tuk-tuk, ami tulajdonképpen egy háromkerekű kis kocsi.

  A tömegközlekedés költsége nagyban függ az utazás színvonalától. A másodosztályon, ahol az ország legszegényebb lakói utaznak, az utasok gyakran a földön ülve vagy a csomagtartó részbe feküdve utaznak. Ha mélyebben a zsebünkbe nyúlunk, már kényelmes, légkondicionált kocsikban is utazhatunk.

  Ha pedig igazi luxusra vágyunk, érdemes felkeresni a Maharaja Expresszt, ami kényelmes, 5 csillagos kocsikból áll. Ez Ázsia leghíresebb luxusvonata.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 4. 4 Látnivalók

  Belvaros es kulvaros

  Mumbai egyszerre a legszegényebb és leggazdagabb városa Indiában: a fényűző felhőkarcolók és a nyomornegyedek furcsa kombinációja. Jaipurban található például a világ legnagyobb napórája.

  A templomok szerelmeseinek tökéletes úti cél lehet India: Tirumala Venkateswara, Ellora, Somnath, Kashi Vishwanath, Jagannath, Meenakshi, Lotus és sok más barlangtemplom található itt. Akárcsak mecset: mecsetből több mint 300 ezer található az országban.

  India egyik fő látványosságát, a Taj Mahalt körülbelül 20 ezer munkás építette, és még nekik is majdnem 30 évbe telt, mire felépült.

 5. 5 Ételek

  a9b9575d5db264da26b5c245c6

  India népe a nagyon fűszeres ételeket kedveli. Hiába kéred, hogy ne tegyenek annyi paprikát az ételedre, biztos, hogy utána kapsz majd egy olyan fogást, ami még így is tele van paprikával és minden más fűszerrel, például zirával, köménnyel vagy mondjuk garam masala-val.

  Az ország jelentős része vegetáriánus, ezért sok zöldségpiac található. Indiában vastag-vékony, kicsi-nagy, piros-sárga-zöld banánnak is találkozhatunk. Jó hír a mangó szerelmeseinek: Újdelhiben minden évben mangófesztivált tartanak.

  Az ételek mellett az étkészletek is elég különlegesek: gyakran agyagból és levelekből készítik a tálakat, amik kb. egy hét alatt teljesen tönkremennek a mosástól. Ennek oka egyáltalán nem a természet iránti aggódás, hanem az olcsóság: olcsóbb ilyen étkészleteket vásárolni a kézműves emberektől, mint műanyag vagy papírpoharakat a boltban. Az ország déli részén banánleveleket használnak tányérként.

 6. 6 Mi a helyzet az italokkal?

  e81cce5dc6a62a05debed3dfd5

  A palackozott víz mindenhol rendelkezésre áll, ám alkohollal például már sokkal nehezebb találkozni. Nem tilos ugyan az alkoholos italok értékesítése, de nem is elterjedt. Egyes államokban ugyanakkor az alkoholfogyasztást törvény tiltja, itt maximum "pult alól" vásárolhatunk magunknak alkoholt a különféle éttermekben és szállodákban.

  Ha itt járunk, feltétlenül kóstoljuk meg a masala teát, ami egy aromás, ízesített ital, nagyon enyhe, de mégis finom ízzel.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 7. 7 Orvoslás

  Ajurveda

  India az ájurvéda szülőhazája. Ez nem csak egyszerűen egy kezelési módszer, hanem egy komplett tudomány és filozófia. Sok turista éppen ezért látogat ebbe az országba, hogy gyógyuljon, és megszabaduljon azoktól a problémáktól, amiktől a hagyományos orvoslás nem képes megszabadítani őt.

  A wellness programok általában magukban foglalják a gyógyító olajokkal, gyógynövényekkel, gyümölcslevekkel, masszázzsal és gyógynövénytablettákkal történő kezelést. Még ha semmi bajunk sincs, ez a módszer akkor is kapóra jöhet például a betegségek megelőzése, vagy az öregedés jeleinek eltüntetésére. Az indiai nők haja és rugalmas bőre minden szónál jobban bizonyítja a kezelés hatékonyságát.

 8. 8 Tánc

  2f815d5ad2a0de59c11f279cd6

  A táncok bármit képviselhetnek: embereket, állatokat, növényeket, természeti jelenségeket, vagy akár érzelmeket is. Minden gesztusnak szimbolikus jelentése van, és a sorrend is nagyon fontos. A legősibb tánca a bharatanatyam - ez több, mint 5 ezer éves. A kathákali-félet táncdrámát hatalmas jelmezekben, méretes fejdíszekben és összetett sminkben adják elő. Északkelet-Indiában nagyon népszerű táncforma továbbá a manipuri.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Másolás
10 hozzászólás

SZÓLJ HOZZÁ!

 • Mekkora porhintés!Az egész bűzös hazudozást jól leplezi le a tény, hogy az a bizonyos Bálivúd kizárólag nézhetetlen szart okád magából. Persze a cikk szerzője nyugodtan bámulhatja a bárgyúbbnál bárgyúbb filmnek épp nem nevezhető tehetségtelenségeket (na! ez inkább pontos, mint az, hogy "az indiaiak nagyon tehetséges emberek"), de már megbocsásson, ha mindenki más látja, hogy az ő királya bizony mezítelen.Ami fontos Indiával kapcsolatban?Hogy ne menj oda! Kivételt képez persze, ha meg akarod tudni, hogy milyen az az igazi hasmenés, amitől legalább két hétig kórházban kell kezelni Téged. A cikkben legendásra sikerült "tisztaság" ugyanis nem jellemző az indiaiakra. Inkább az, hogy annyira harmóniában élnek a természettel, hogy szarás után nem mosnak kezet. Máris érthető, ha rajtuk kívül mindenki más szégyenletes fertőzéseket szed össze náluk.A békés együttélés sem épp jellemző. Persze a prospektusokban és a filmekben (nem bálivúd szarjaiban) igyekeznek úgy beállítani, mintha ez a világ legbékésebb népe lenne, de tudnának mesélni az ott élő kisebbségek és a pakisztániak. Maradjunk annyiban, hogy a magyar rasszizmusa Indiában is fellelhető, csak kicsit máshogy tálalják. OK, az arab kisebbségek is kitesznek magukért, de akkor legalább nem kell a süketelés, hogy milyen békében is élnek itt egymás mellett az emberek - vagy állatok. Nézőpont kérdése.Egyelőre ennyi elég, majd ha kíváncsi valaki, akkor még kitakarjuk kicsit azt a fotót erről a "hihetetlen" Indiáról.
  • Voltál ott? Csak a tipikus mélymagyar hozzá állás. Felsoroltak pár pozitív dolgot is. De te azt várnád hogy halál nyomor szenvedés hasmenés stb. Neked úgy lenne jó a világ ha magyarorszagon kívűl mindenhol csak nyomor lenne, mert akkor végre érne valamit a magyarságod. 
    • "Ők"? Mármint szerinted egyetlen indiai sem látott még angol wc-t? Vicces :D Elárulom, vannak közöttük olyan gazdagok is, hogy Te azt (és ezt így látatlanban megmondom) el sem tudod képzelni. Rengeteg az olyan betegség, ami nálunk szerencsére jószerével ismeretlen, nagyon durvák a nyomornegyedek (és a falvak), de képzeld, még "középosztály" is van - irodisták, boltosok, hivatalnokok, tanárok, nem gazdagok, de nem is szegények. Sőt panelházak angol wc-s lakásokkal is, bevásárlóközpontok, iskolák, mozi meg minden. Te melyik részén jártál Indiának, hogy nem láttál egy angol wc-t sem? 
    • Annyit fűzök ehhez az egészhez hogy itt is vannak azért durva helyek nem csak Indiában.... Meg amúgy elárulom hogy egy Indiai ember sokkal tanultabb mint pl te :D
  • előre leszögezem senkit nem támadok vagy védek ,de amit írtál az teljesen igaz ,a kosz a bűz, a higiénia teljes hiánya jellemző majdnem az egész országra, a vírusokról annyit ,hogy még az otthon beadatott injekció  sem tudja leküzdeni azt a sok szart ami ott ráragad az emberre !Folyamatos antibiotikumos kezelésen voltam 3 hétig...nesze neked tajmahal☹😟
 • Sokan eladják a gyerekeiket prostinak hogy meg tudjanak élni... Iszonyú nyomor van abban az országban. De a mézes csirke finom. 
Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!