HIRDETÉS BEZÁRÁS
Tippek és trükkök

10 haszontalan dolog a konyhában, amit már rég ki kellett volna dobnunk a szemétbe

  Szinte nap mint nap jelennek meg új edények és konyhai eszközök a boltok polcain. A reklámokban persze azt tanácsolják, hogy lehetőség szerint mindegyikből szerezzünk be egyet, pedig korántsem biztos, hogy a gyakorlatban is nagy hasznukat vesszük, ahogy a mértéktelen felhalmozás sem vezet eredményre.

  HIRDETÉS

  Liked.hu-nál úgy döntöttünk, hogy végzünk egy kis ellenőrzést, és 10 olyan dolgot gyűjtöttünk össze a konyhából, amik nemcsak értelmetlenek, de néha még károsak is lehetnek.

   1. 10 Teflon edények

    ff9a54572ca26cf901290942b3

    A tapadásmentes serpenyőkben történő főzés előnyei nyilvánvalóak: nem ég oda az étel, spórolhatunk az olajjal és gyerekjáték a tisztítása.

    A sok pozitív tulajdonságot azonban elhomályosítják azok a tanulmányok, melyek kimutatták, hogy a teflonbevonatú serpenyőkben főzött ételekkel együtt mérgező vegyi anyagok kerülnek az emberi szervezetbe.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   2. 9 Túl sok fűszer

    3a8225546ead37ebce82427e2a

    A fűszerek felhalmozása elsőre nem tűnik rossz ötletnek, és ez tényleg így is van, ha gyakran készítünk változatos ételeket. Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy a fűszerek eltarthatósága sem végtelen, előbb utóbb pedig kosz, maradék és szennyeződés telepszik le a belsejükben, így nem marad más választás, mint a kukába dobni őket. Célszerű kizárólag olyan fűszereket vásárolni és tartani (nagyobb mennyiségben), amiket néhány naponta, de maximum heti rendszerességgel használunk.

   3. 8 Szövet függönyök

    be92e55e03b182f617337a2975

    A konyha nem az a hely, ahol az ablakokat gyönyörű és színes szövetfüggönyökkel kell dekorálni. Sokkal gyakrabban kell mosni őket, mint más függönyöket, mivel magukba szívják az ételek szagát, gyorsan koszolódnak és zsírfoltok jelennek meg rajtuk.

    Léteznek persze praktikus alternatívák például redőnyök és sötétítők formájában, melyeket hetente egyszer is elég szappanos vízzel áttörölni.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   4. 7 Műanyag konyhai eszközök.

    c3e3f757e388a4ff90923577d0

    A műanyagból készült kanalak, spatulák és habverők általában a dizájnjukkal és az olcsóságukkal vonzzák a vásárlókat, de a használatuk azért erősen megkérdőjelezhető. A műanyag konyhai eszközökből ugyanis főzés közben káros anyagok szabadulhatnak fel, melyek aztán az ételekkel együtt bejutnak a szervezetünkbe.

   5. 6 Erős háztartási tisztítószerek

    b2a8a25c8bb440b0dbb098ac5d

    Egyes vegyszerek nemcsak nem kompatibilisek egymással, hanem veszélyesek is, ha például a tűzhely vagy az étkező környékén használjuk őket. Célszerű mindig külön dobozba elrejteni őket valahol a kamra vagy szekrény hátsó részében, lehetőleg minél magasabban, hogy a gyerekek és háziállatok se férhessenek hozzájuk.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

  1. 5 Szilikon szivacstartó

   08c6e85ced80b5b660fd3575f8

   A szivacstartók elsőre ideális megoldásnak tűnnek, hosszabb használat után azonban nyilvánvalóvá válik, hogy a szivacsokon felhalmozódott szennyeződés a tartóra is átkerül. Annak ellenére, hogy lyukak vannak az alján, a szennyeződés mégsem tűnik el magától, a bent maradt nedvesség miatt pedig idővel penész jelenik meg rajta. Szomorú tény ráadásul, hogy az ilyen koszos szivacstartókat hiába tesszük be egy jó alapos mosásra a mosogatógépbe, akkor sem fognak többé ugyanúgy ragyogni, mint amikor megvettük őket.

  2. 4 Grillserpenyő

   001db95a2f80101a5d84726413

   A grillserpenyőket eredetileg a beltéri grillezés egyik alternatívájának szánták, a valóságban azonban maximum a grillcsíkok azok, amik élményben összehasonlíthatók a valódi grillezéssel, semmi más – ráadásul egy csomó fölösleges problémát okoz.

   Maga az edény mérete meglehetősen terjedelmes, a benne lévő étel pedig ezért nem mindig melegszik egyenletesen. A főzési folyamat sem olyan kellemes, ugyanis túl sok füst keletkezik, az egyenetlen hőleadás miatt pedig a hús helyenként megég, míg máshol nyers marad. Arról nem is beszélve, hogy az ilyen serpenyők mosása egy kínzással is felér.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 3 Alufólia

   4138b85a0f890fefa3fc5f8d83

   Megszokhattuk már, hogy az alumínium fóliát ma már nemcsak az élelmiszerek tárolására, hanem azok elkészítésére is használják az emberek. A kutatások azonban azt mutatják, hogy ez mégsem olyan jó ötlet. Az ételek sütése közben ugyanis az alumínium bejuthat az ételbe, onnan pedig az emberi testbe, ami nagy mennyiségben roppant káros az egészségre.

  4. 2 Kerámia edények

   7510585ddd9b9f8d2ac7695ae6

   Számos tanulmány kimutatta, hogy a kerámia edények konyhában történő használata rendkívül veszélyes lehet az egészségre. A különféle kerámiából készült tárgyak persze kiválóak lehetnek például dekorációnak vagy ékszerek tárolására, de jobb, ha az ételeket nem ilyen anyagból készült edényekben tálaljuk.

  5. 1 Szilikon sütőforma

   90c641557f810c80c36d861390

   A szilikon sütőformák nem nagyon különböznek a fémből készült társaiktól, azt leszámítva, hogy a bennük készült muffinok általában nedvesebbek és halványabbak lesznek. A tapasztalatok azt mutatják azonban, hogy a szilikon formákra tapadt zsíros lerakódásokat és apró élelmiszer-darabkákat nagyon nehéz eltávolítani. A hagyományos fémformák muffinpapírral kombinálva tehát jóval praktikusabbak.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

6 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • 9,814
  Rendszeres látogatóKommentkirályTörzsvendégBeszélgetésindító10 hozzászólás
  Szóval a "kutatások szerint" majdnem az összes, egy átlagos magyar konyhában megtalálható dolog káros....A másik lehetőség, hogy ez a válogatás az buta amcsinak készült, akik kinn hagyják a tisztítószereket a konyhapulton....
 • Jelentkezzen, aki meg szokta főzni a műanyag kanalakat, spatulákat és habverőket!
 • Ha ne kerámia edényeket használjak, akkor mit? Műanyagot, ami szintén káros? Vagy fából legyenek a tányérok? Nem is! Inkább együnk a fazékban!

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.