HIRDETÉS BEZÁRÁS
ÉrdekességekVideók

Kaulung, a kínai városnegyed, ahol 126 x 213 méteren 55 ezer ember élt

  Kaulung Hongkong egyik városrésze a Kaulung-félszigeten, mely arról vált híressé, hogy az ember gyakorlatilag a levegőben sétálhatott, már ha elég bátor volt ahhoz, hogy az egymáshoz hihetetlenül közel található emeletesházak tetejére másszon. Ennek a városnegyednek az „utcái” igazi labirintusok voltak, a házak pedig kizárólag azért nem épültek magasabbra, mert akkor zavarták volna a le- és felszálló repülőgépeket.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál nagyon kíváncsiak voltunk rá, hogy miért és hogyan élt ilyen sok ember ilyen kis helyen, illetve, hogy hová tűnt az egész, ezért utánajártunk a világ egyik legkülönlegesebb városnegyedének, Kaulungnak.

  Kaulung városnegyed

  Kaulungban a házakat a lehető legközelebb építették egymáshoz, de ez sajnos nem adja vissza az óvárosok hangulatát: a fejünk fölé nézve nem a tetőcserepeket és a csillagos eget, hanem kizárólag kábeleket és kiteregetett ruhákat látunk. A városnegyed lakossága folyamatosan nőt, és mivel nem lehetett oldalra építkezni, mert az már egy másik ország területe volt, ezért az emberek elkezdtek felfelé építkezni.

  Ennek eredményeként Kaulung egyetlen nagy épületté változott, a sűrűn épített házak felső emeleteit pedig egyszerűen összekapcsolták egymással, hogy az emberek anélkül közlekedhessenek közöttük, hogy ki kellene menniük ehhez az utcára.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Kaulung házak

  Az egész városnegyed egy 126×213 méteres földterületen feküdt – el tudod ezt képzelni? Alig volt nagyobb, mint két focipálya, és mégis közel 55 ezer ember élt ezen a helyen. Kaulung eredetileg egyébként egy kínai erőd volt a Kaulung-félszigeten, amit a szomszédos állam, Hongkong határolt.

  Ma már persze Hongkong is Kína egyik különleges közigazgatási területének számít, de nem volt ez mindig így, egykoron épp ezért nagyon fontos szerepe volt az idegen állam közepén található Kaulung városkának.

  Kaulung utca

  Amikor az Egyesült Királyság az ellenőrzése alá vette a Hongkongi szigetet (1842), a kínai hatóságok úgy döntöttek, hogy megerősítik az erődöt. 1847-re a Kaulung köré hatalmas védőfalakat húztak, ezek jelentették később a városhatárt.

  1898. június 9-én a kínaiak és a britek aláírtak egy úgynevezett egyezményt, amitől a teljes félsziget 99 évre az Egyesült Királysághoz került, Kaulung kivételével, aminek a lakossága akkor körülbelül 700 fő volt. Ez a városnegyed tehát továbbra is Kína része maradt.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  Kaulung várfala
  A régi fal a város körül.

  A 19. század végén egyébként népszerű volt a különféle országrészek bérbeadása, Oroszország, de például Németország és Franciaország is csinált hasonlót. Az első lényeges változás a második világháború elején történt, amikor a japán csapatok elfoglalták Hongkongot, ezzel semmissé téve az egészen addig meglepően jól működő brit-kínai bérleti szerződést.

  Kaulung kína

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  A Kaulung köré épített erőd falait ekkor rombolták le a japánok, a terület fölötti hatalomátvétel után pedig repülőteret építettek a közelben, amit sokáig egyébként nemzetközi repülőtérként használtak.

  Kaulung városnegyedének lakossága ekkor rohamosan növekedni kezdett, és bár még hivatalosan ekkor is kínai területnek számított, a kínai hatóságoknak voltak ennél nagyobb problémái is, ezért nemes egyszerűséggel nem vettek róla tudomást.

  Kaulung lakások

  Ennek eredményeképpen Kaulung lakói nem fizettek adót, ami roppant vonzóvá tette a városrészt, mivel jóval olcsóbban kínált bizonyos (pl. fogorvos, fodrász) szolgáltatásokat, mint a környező Hongkong. Minden más illegális dolog is (beleértve a drogok használatát és a bordélyházakat) virágozni kezdett ekkor a városnegyedben.

  A népességnövekedés azonban új lakóterületet igényelt, ám ez nem volt könnyű annak ellenére, hogy a város elvesztette a hátárát képző védőfalat. Az ott élő embereknek egyetlen lehetőségük maradt: felfelé építkezni.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

A Liked.hu szerkesztője vagyok, már az idők kezdete óta. Szabadidőmben Jedi lovag és Pokémester. Puszilom édesanyámat.

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.