HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

Így néz ki belülről bolygónk egyetlen, ma is létező föld alatti „birodalma”

  Föld alatti városokról és királyságokról már emberemlékezet óta hallhatunk legendákat, az egyik legnépszerűbb közülük talán a Shambhala birodalom, melynek a mai napig kiemelkedő szerepe van a tibeti buddhista kultúrában. Ezek azonban csak egyszerű mendemondáknak tűnnek, létezésükre legalábbis semmilyen kézzel fogható bizonyíték sincs, egyetlen egyet kivéve, mely oly annyira létezik, hogy a mai napig látogatható.

  HIRDETÉS

  1991-ben egy vietnami farmer botlott az akkor még ismeretlen és felfedezetlen barlang bejáratára a Phon Nha-Ke Bang Nemzeti Park területén. Bejáratát félelmetes mennyiségű víz borította, ezért úgy döntött, nem kockáztatja a bemenetelt. Az elkövetkezendő pár évben ugyan híre ment a helyi lakosok közt a barlang létezésének, senki sem merte közelebbről megvizsgálni.

  Egészen 2009-ig kellett várni arra a magasztos pillanatra, hogy valaki vegye a fáradtságot és jobban szemügyre vegye ezt az ismeretlen óriást. Howard Limbert és tudóscsoportját érte a megtiszteltetés, hogy a világon először, bemerészkedjen a Son Doong nevű barlang szájába, mely nem volt hiábavaló, hiszen már az első kutatások során kiderült, hogy egy valóságos föld alatti világ található benne. 5 kilométeres hosszúságával és 150 méteres szélességével pedig azonnal a világ legnagyobb barlangjává lépett elő.

  1. 1 Hatalmas méretének köszönhetően tulajdonképpen egy valóságos föld alatti világot rejt, melyben többek között saját növény és állatvilág található, de vannak benne tavak és bármilyen hihetetlen, még felhők is képződnek a belsejében.


  2. 2 A barlangon belüli mozgás sem egyszerű, itt ugyanis nem elég pusztán fel s alá sétálgatnunk a ‘gyomrában’, akad olyan része például, ahol 80 méteres szintkülönbséget kell – jobb híján – kötél segítségével legyűrnünk.


  3. 3 A barlang belsejében található (viszonylag gyors folyású) folyó.


  4. 4 Itt pedig már egy kisebb tó látható, illetve annak egészen apró köves, már-már homokos partja.


  5. 5 A barlang (nem meglepő módon) szinte hemzseg az ősi fosszíliákban és tanulmányozásra váró cseppkövekben.


  6. 6 Íme néhány a rekord méretű – olykor 70 méternél is nagyobb – cseppkövekből.


  7. 7 A belsejében valódi dzsungel is található, melyeket közel három méteresre nőtt vastag fák alkotnak. Ez ad otthont a különféle állatoknak, mint például a majmoknak, a szarvascsőrű-madaraknak és a denevéreknek.


  8. 8 A barlangban saját éghajlati viszonyok uralkodnak, melynek köszönhetően olykor még felhőképződés is megfigyelhető.


  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.