HIRDETÉS BEZÁRÁS

Az Univerzum legnagyobb csillaga, amihez képest a mi Napunk csak egy homokszem

A valódi mérete szinte felfoghatatlan.
🔥 4 hozzászólás

  A világűrben hatalmas mennyiségű csillag található. Becslések szerint körülbelül 50 milliárd lehet belőlük, de a tudósok nap mint nap fedeznek fel újakat. Meglepő módon az összes imént említett égitest eltérő.

  HIRDETÉS

  Mindegyik csillag eltérő nagyságú, fényességű vagy súlyú, de bármelyik szempont alapján is rangsoroljuk őket, mindig lesz egy első helyezett. Ma az univerzum legnagyobb csillagát szeretnénk nektek bemutatni.

  Csillagok

  Sokan úgy gondolják, hogy az univerzum legnagyobb csillaga a Nap, de ez nem így van. Persze hatalmas, de vannak nála sokkal-sokkal nagyobbak is. Naprendszerünk központi csillagának átmérője 1392 ezer kilométer. Ez elképzelhetetlenül hatalmas, azonban más szupercsillagokhoz képest mégis csak egy homokszem.

  De melyik lehet vajon az Univerzum legnagyobb csillaga? Mi a neve? Egészen a közelmúltig az UY Scuti nevű égitest viselhette ezt a megtisztelő címet. Ennek a csillagnak a térfogata körülbelül 5 milliárdszorosa a Napnak. Az átmérője körülbelül 2,4 milliárd kilométer, ha pedig a csillag gömb alakzatának sugarát vizsgáljuk, az pontosan megegyezik 1708 Nap méretű csillagnak a sugarával. Nem csoda, hogy a szuperóriások közé tartozik.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Az UY Scuti egyébként a Pajzs csillagképben található, a Naptól való távolsága pedig alig 9,5 ezer fényév. Ez elsőre soknak tűnhet, de csillagviszonylatban azért nem annyira. Sőt, ha valaki hirtelen kíváncsi lenne rá, hogy hol is található ez a csillag, akkor jó időben egy erősebb távcsővel szemügyre is veheti.

  Uy Scuti

  2020 óta azonban már nem az UY Scuti a világegyetem legnagyobb csillaga, váratlanul ugyanis egy titokzatos égitest, egy bizonyos Stephenson 2-18 nevezetű csillag letaszította őt a trónról. A Stephenson 2-18 vagy másnéven RSGC2-18 csillagot már körülbelül 30 éve figyelik a tudósok, de csak most voltak képesek igazolni a valódi méretét.

  Ez a hiperóriás szintén a Pajzs csillagképben található, de az Univerzum legnagyobb csillagának átmérője egyelőre ismeretlen. A tudósoknak eddig csak a sugarát sikerült kiszámítaniuk és általában ezt, vagyis pontosabban inkább a Naphoz viszonyított méretét publikálták mindenhol. A Stephenson 2-18 sugara 2158-szorosa a Nap sugarának. Ez hihetetlen.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Ez az égitest olyan hatalmas, hogy ha a Naprendszerünkben lenne, akkor egyszerűen el kellene tüntetni a Merkúrt, a Vénuszt, a Marsot, a Jupitert, de még a Szaturnuszt is ahhoz, hogy „elférjen”. Szerencsére jó messze van tőlünk: 20 ezer fényévnyi távolságra. A tudósok szerint a Stephenson 2-18 mérete körülbelül 50%-kal nagyobb, mint az UY Scuti csillagé. Ilyen viszonylatban a Föld és a Nap egyszerűen jelentéktelen.

  Legnagyobb csillag

  Ha felkeltette az érdeklődésedet ez a csodálatos égitest, akkor van egy rossz hírünk. A Stephenson 2-18 ugyanis szabad szemmel nem látható. Hiába a legnagyobb ismert csillag az Univerzumban, ennek ellenére nem a legfényesebb. Igaz persze, hogy körülbelül 500 ezerszer fényesebb, mint a Nap, azonban ilyen távolságból ez már elenyésző. A csillagászok osztályzata szerint a Stephenson 2-18 egy viszonylag fiatal, vörös szuperóriás, melynek becsült térfogata körülbelül 10 milliárdszorosa a mi Napunkénak. Ez egész egyszerűen már tényleg elképzelhetetlen.

  Ennyit tudunk tehát jelenleg az univerzum legnagyobb csillagáról, ám ha legközelebb a csillagos ég alatt sétáltok, feltétlenül álljatok meg egy pillanatra, ürítsétek ki az elmétek és gondolkodjatok el rajta, hogy vajon hány olyan csillag lehet a távoli világűrben, amik még a Stephenson 2-18-nál is nagyobbak.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

4 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • Hogyan lehet ismeretlen az átmérő ha a sugár ismert?d=2 x r. Elnézést ha tévedek. 
 • Szerintem a szerző a Tejút legnagyobb csillagára gondolt nem pedig az univerzuméra
  • Igen, ezek a " tudományos értekezések" sok esetben nagyon hiányosak és butaságokat vagy ibkább valótlanságokat írnak. Itt írt az úriember már világegyetemtől kezdve, univerzumot, galakszist azért nem teljesen mindegy. A Világegyetem végtelen ahogy a tér és az idő, fingjuk sincs (nem is lehet) hogy valójában mi van vagy lehet.

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.