HIRDETÉS

11 gyerekes kérdés, amire mindig is tudni akartad a választ, de sosem merted megkérdezni

  Számtalan olyan kérdés létezik, melyek valamilyen oknál fogva gyerekkorunk óta foglalkoztatnak bennünket. Mivel azonban akkoriban a szüleink nem voltak képesek pontos választ adni ezekre a kérdésekre, egyszerűen lemondtunk a velük kapcsolatos válaszkeresésről, noha időről-időre azért mégiscsak eszünkbe jutnak, ám felnőtt korban már nem szívesen bombáz az ember másokat ilyen “gyerekesnek tűnő” kérdésekkel.

  HIRDETÉS

  A valóság azonban az, hogy egyáltalán nem gyerekesek, és sok esetben bonyolultabb tudományos okok állnak mögöttük, mint gondolnánk.

  1. 1 Miért járunk többet pisilni, ha hideg van?


   Biztosan mindenki megfigyelte már, hogy hideg időben valahogy sokkal gyakrabban és sokkal erőteljesebb vágyaz érzünk a pisilés iránt. Ennek több oka is van.

   Az első, hogy a hidegben nem verejtékezünk úgy, mint nyáron, ezért a testben lévő felesleges nedvesség felhalmozódik és jobb híján a vizelettel próbál meg távozni. Hab a tortán, hogy a hideg idő miatt a vérerek összeszűkülnek, amitől még erőteljesebb nyomás keletkezik a hólyagban.

   A második, hogy hideg időben a test még inkább próbál megszabadulni a benne lévő nedvességtől, ezzel is javítva testünk hőtartó képességét. Ezért van az, hogy általában jobban fázunk, ha pisilnünk kell a hidegben.

  2. 2 Miért folyik az orrunk a hidegben?


   Lényegében a már említett jelenség okozza ezt is: az alacsony hőmérséklet miatt a nyálkahártya lehűl, az orr vérellátása pedig csökken. Ez befolyásolja az orrban található receptorokat, ami miatt a száraz levegő irritálni kezdi a nyálkahártyát.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 3 Miért nem isznak az emberek sertéstejet és/vagy készítenek belőle termékeket?


   A hosszú évezredeken át háziasított sertés nagyon népszerű a mezőgazdaságok körében. Ennek ellenére bizonyára megfigyelted, hogy mégsem kapható sertés-tej, sertés-sajt vagy más hasonló termék, miközben még például kecskesajtot is előszeretettel készítenek az emberek. Ennek egészen egyszerű oka van.

   A sertésnek a fiziológiája. Mivel a testében nincs külön „tartály” (tőgy) a tej tárolása számára, ezért sokkal kevesebb tejet képes adni, arról már nem is beszélve, hogy annak kinyerése is majdhogynem lehetetlen egy tehén vagy kecske viszonylag egyszerű fejéséhez képest.

  4. 4 Képesek-e a szkarabeusz bogarak bemászni a bőr alá és belülről megenni egy embert?


   A Múmia filmek legrémisztőbb jeleneteiben a szkarabeusz bogarak mindig bemásztak az emberek bőre alá és belülről falták fel annak testét...amibe belegondolni is borzalmas. Szerencsére azonban csak kitaláció az egész.

   A szkarabeusz bogarak valójában rendkívül békés lények és a ganajtúrófélék osztályába tartozik, így az egyetlen, amitől félnünk kell egy ilyen bogárral történő találkozás során az maximum az, hogy elgörgeti a kakinkat.  ¯_(ツ)_/¯

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  5. 5 Mivel vágják a gyémántokat, ha ez a legkeményebb anyag a Földön?


   A válasz egyszerű: gyémánttal. Egészen pontosan gyémánt darabokkal ellátott csiszoló és vágóeszközök segítségével. Egy ilyen drágakő felvágása azonban alapos előkészületet igényel: a szakemberek többször is megvizsgálják annak szerkezetét, hogy megtalálják a megfelelő szöget a feldolgozáshoz. Ha ugyanis rosszul vágják, az a kő megrepedéséhez vezethet. Ma már egyébként az sem ritka, hogy lézert használnak a gyémántok vágásához.

  6. 6 Hány lóerős egy ló?


   A lóerőt fogalmát eredetileg James Watt vezette be az általa feltalált gőzgép teljesítményének illusztrálása végett. A mérnök kiszámolta, hogy ez az állat 75 kilogramm súlyt 1 másodperc alatt képes 1 méter magasba emelni és ez pontosan kapóra jött neki a gőzgép teljesítményének fitoktatásához.

   Ez a mértékegység azonban mindig is nagyon bizonytalan volt, ezért 1960-ban bevezették a sokkal pontosabb watt mértékegységet a teljesítmény mérésére.

   Egy átlagos ember körülbelül 1,2 lóerőt tud kifejteni rövid ideig, és 0,1 lóerőt folyamatosan. Egy edzett atléta 0,3 lóerős teljesítményt tud fenntartani néhány órán keresztül. Egy ló csúcsteljesítménye 15 lóerő körül van, az átlagos teljesítménye valamivel egy lóerő alatt marad, de vannak, akik ezt az értéket 4-re is becsülik - szóval egy szó mint száz: bonyolult dolog ez.

  A bejegyzés a hirdetés alatti gombbal folytatódik

Másolás
6 hozzászólás

SZÓLJ HOZZÁ!

  • A disznósajt vagy disznófősajt, azaz a „disznó főbül való” sajt,[1] előfőzött sertés fejhúsból, tokaszalonnából, bőrből, szívből, nyelvből, veséből, a zsírszalonnáról lehúzott bőrből, kocsonyásító alapanyagokkal és fűszerekkel készült hússajt, melyet legtöbbször megtisztított sertésgyomorba töltenek, sajtolnak és általában füstölnek is.[2] Regionálisan többféle elnevezése létezik, hívják úgy is, hogy gömböc (a gömböcöt kézzel töltik, bevarrják, kifőzik, nem préselik, nem füstölik, mert hamarosan elfogyasztják), préshurka, prezbors, svartli, varsli, szajmóka, de egyes területeken még a szalámi elnevezést is használják rá. Európa számos országában készül hasonló hústermék.
Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!