HIRDETÉS BEZÁRÁS
Életmód

20 tény, ami segít megérteni, hogy egyes házaspárok miért válnak el néhány hónap után, míg mások a gyémántlakodalmat ünneplik

  Sokak fejében még ma is élénken él az a szomorú statisztika, miszerint a házasságok fele válással végződik. A pszichológusok szerint ez nem igaz, és valójában a házasságok 75%-ában egész életükre együtt maradnak a párok.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál mindig a legjobbakat reméljük, de azért tudjuk jól, hogy egy házasság olykor kemény hullámvölgyeken képes átmenni. Mai cikkünkben úgy döntöttünk, hogy tudományos tények segítségével magyarázzuk el, miért végződnek egyes házasságok válással, míg a többi a gyémántlakodalmat is megéli.

  • Sok pár biztos abban, hogy ha már a házasság előtt együtt élnek, azzal erősítik a párkapcsolatukat és a házasság is könnyebb lesz. A statisztikák azonban nem ezt mutatják. A statisztikák szerint a házasság előtti együttélés kevésbé stabilizálja a házasságot, és növeli a válás kockázatát.

  • A tudósok megállapítottákminél több pénzt költött egy pár az esküvőjére, annál nagyobb az esélye annak, hogy a házasság később szétesik. Sőt, ha az eljegyzési gyűrű nagyon drága, a válás valószínűsége is megnő.

  Elválás
  ©  
  Nick Karvounis / Unsplash 
  ©  
  TranStudios / Pexels
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  • A jó hír az, hogy ugyanez a tanulmány megállapította, hogy egy emlékezetes nászút erősíti az ifjú pár kapcsolatát. Tehát jobb, ha a méregdrága gyűrűre szánt pénzt inkább egy csodálatos nászútra költjük, mintsem arra, hogy a drága ékszerrel parádézzunk a rokonok és barátok előtt.
  • A pszichológusok azt tanácsolják, hogy a párok vegyék figyelembe a pozitív és negatív interakciók arányát a kapcsolatukban. A konfliktus például egy negatív interakció, míg egy közös utazás, egy romantikus vacsora vagy egy szívből jövő beszélgetés pozitív. A boldog párok aránya 5:1, ami azt jelenti, hogy minden konfliktust körülbelül 5 pozitív interakció követ. Minél alacsonyabb a pozitív interakciók száma, annál rosszabb a házasság, és az 1:1 már a válás közeledtének az előjele.
  • A fotósok azt állítják, hogy egy kapcsolat jövőjét meg lehet jósolni az alapján, ahogy az ifjú házasok felvágják az esküvői tortát. A legtöbb házasság, amiben az egyik fél – általában a vőlegény – bolondozik a tortavágás közben – például a másik arcába keni a tortát – hamar válással végződik.
  • A házasságban fontos, hogy kellő szabadságot adjunk a partnerünknek. De azt is érdemes megjegyezni, hogy az egyik házastárs családon kívüli túlzott aktivitása könnyedén képes tönkretenni a házasságot. Sőt, a legtöbb házasság megsínyli, ha a férj vagy a feleség túlságosan törekszik a társadalmi elismerésre.
  • Az egyik házastárs túlzott közösségi médiás aktivitása felvetheti a hűtlenség gyanúját a másik félben. Sokan például csak azért kezdenek el gondolkodni a váláson, mert a másik fél például folyton telefonál.

  változás
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  • A legtöbben úgy gondolják, hogy a gyermekvállalás megerősítheti a házasságukat. Ne feledjük azonban, hogy a gyermekes családokban sokkal gyakrabban fordulnak elő konfliktusok a házastársak között, és a legtöbb férfi az első gyermek születése után érzi úgy először komolyan, hogy elégedetlen a házasságával. Egy rossz kapcsolatban született gyermek tehát nem megmenti, hanem nagy valószínűséggel még inkább tönkreteszi azt.
  • Egy másik elterjedt tévhit, hogy minél több a gyerek, annál kevésbé valószínű, hogy válással végződik a házasság. Amíg azonban az első gyermek megszületése akár 30%-kal is csökkentheti a válás valószínűségét, addig a második és harmadik gyermeknek már nincs ilyen hatása. Ennek ellenére a többgyermekes párok, bár többet veszekednek, gyakrabban is mentik meg a házasságukat.
  • A közös érdeklődési körök önmagukban nem erősítik meg a házasságot. Ahhoz, hogy működjenek, kölcsönös tiszteletre van szükség. Például tegyük fel, hogy van két pár, amikben a házastársaknak ugyanaz a közös hobbijuk – a kajakozás. Ám az egyik házaspár kellemes időtöltésnek tekinti a raftingot, a másik pedig kötelezettségnek arra, hogy közösen csináljanak valamit, amiben lehetőségük terem arra, hogy bebizonyítsák felsőbbrendűségüket a párjuk felett.

  Házasság erősítés
  ©  
  Tower Paddle Boards / Unsplash 
  ©  
  Tower Paddle Boards / Unsplash
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  • Azok a házastársak, akik gyakrabban használják a „mi” kifejezést, mint az „én” szótelégedettebbek a kapcsolattal, és kevésbé valószínű, hogy válnak.
  • A romantikus komédiák közös nézése nagyszerű módja annak, hogy kapcsolatot teremtsünk és a családdal kapcsolatos kérdéseinket vagy nézeteltéréseinket „biztonságos területen” beszéljük meg. Ezzel a válást is elkerülhetjük.
  • John Gottman pszichológus, aki az esetek 90%-ában helyesen jósolja meg a válást, megnevezte az „apokalipszis négy lovasát” – ezek olyan viselkedésminták, amelyek 5-6 év után szinte garantáltan váláshoz vezetnek. Ezek közt van: a kritika, a lenézés, a védekező pozíció (a férj vagy feleség csak azt ismeri el, ha igaza van, ellenkező esetben áldozati szerepet játszik), és a zsarolás (érzelmi zsarolás konfliktus esetén).
  • A viselkedés legsúlyosabb jellemzője, amely mindig a közelgő válást jelzi, a megvetés. Ez egy rendkívül pusztító érzés, amiből tökéletes táptalaj a korábban említett négy „apokaliptikus lovasnak”. A megvetés a beszéd közben forgó szemekkel és a házastárssal kapcsolatos szarkasztikus viccekkel kezdődik.
  • A megvetés fő vizuális jele, az arc aszimmetriája. Ha a partner ferdén vigyorog, kiteszi a fogait, vagy szorosan összeszorítja az ajkát, felemelve a szája sarkát, az megvetést jelent. Különösen, ha eközben a szemöldök kissé felemelkedik, a pedig szemek kissé hunyorognak.

  Boldog házasság
  ©  
  Valerie Elash / Unsplash 
  ©  
  Dei R. / Unsplash
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  • A házasoknak problémákra van szükségük. Nyugodt kapcsolatban a házastársak unatkoznak, és ha nincsenek is valódi problémák, akkor maguktólteremtik elő azokat. Szinte biztos, hogy válással vagy állandó elégedetlenséggel tölti majd el a feleket, ha megpróbálják a közös életüket egy biztonságos, mindenkitől távoli menedékké alakítani. A házasság megerősítéséhez nem ez kell, hanem az, hogy együtt, közösen oldják meg az útközben felmerülő apróbb kihívásokat és problémákat.
  • A jelzáloghitel például egy ilyen, bár nem túl mesébe illő kihívás. Kiderült ugyanis, hogy a közös hitelfizetés erősíti a házasságot. A közös hitelkötelezettséggel rendelkező párok 5-10-szer ritkábban válnak el, mint a jelzáloghitel nélküli házastársak.
  • Az igazság jó. De azzal, ha folyamatosan elmondod a párodnak, hogy mit nem szeretsz benne, aláásod a házasságotokat. Nem arról kell beszélned, hogy mi nem tetszik neked, hanem arról, hogy mit szeretnél kapni. Például: „Több figyelmet szeretnék tőled” az „egyáltalán nem figyelsz rám” helyett.
  • Az anyagi javak folyamatos halmozása rossz hatással van a házasságra. Ha a házastársak több időt és energiát fordítanak az autó következő javítására, karbantartására vagy a divatos dolgok vásárlására, mint a kapcsolatukra, akkor egy idő után eltávolodnak egymástól. Egy boldog családnak nem anyagi javakra, hanem közös élményekre és közös szórakozásra van szüksége.

  Bónusz: Ahhoz, hogy a házasságod erősebb legyen, szükséged lesz egy darab papírra, egy tollra és … évi 21 percre.

  Elváló házasok
  ©  
  Toa Heftiba / Unsplash 
  ©  
  Olya Kobruseva / Pexels

  A tudósok végeztek egy kísérletet, melyben a házaspárok papírra írták le a konfliktusaikat évente háromszor 7 percben. Az egyetlen feltétel az volt, hogy a veszekedéseket egy külső szemlélő szemszögéből kell leírniuk. Mint kiderült, ez a gyakorlat erősíti a kapcsolatokat és növeli a házasságukkal kapcsolatos elégedettségük szintjét.

  Annak érdekében, hogy ne kelljen egy egész évet várnod az eredményre, szokj hozzá a konfliktusok „dokumentálásához”: hogyan kezdődött az egész, ki mit mondott, hogyan rakódott rá az egyik dolog a másikra. Ha semlegesen írod le az eseményeket, akkor jó esély van rá, hogy megtalálod a nézeteltérések valódi okait, és megállítsd a családi veszekedések folyton növekvő hógolyóját, még mielőtt visszafordíthatatlanul elindul a leejtőn.

  Neked mi a saját recepted a boldog házassághoz?

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.