Tudósok kiszámolták, hogy a takarításra, főzésre, mosogatásra és más házimunkára átlagosan napi 2 órát szánunk. Pedig ezt a drága időt sokkal érdekesebb tevékenységekre is fordíthatnánk.
Mi sem szeretjük a rendetlenséget, de úgy gondoljuk, hogy az élet túl rövid ahhoz, hogy állandó takarítással töltsük. Főleg, hogy sok házimunkát sokkal ritkábban is elvégezhetünk, mint ahogy megszoktuk, sőt, némelyiknek egyáltalán nincs is értelme.
1. Csempék közötti fugák tisztítása:
A padlón csúszkálva fogkefével súrolni a csempék közötti fugát igazi sziszifuszi munka. Takarítás előtt a fugák egyenletesen koszosak és normálisnak tűnnek. De mi történik, ha elkezdjük őket mosni? Néhány fuga makulátlanul tiszta lesz, míg mások sötétek maradnak. A korábban alig észrevehető hibák hirtelen szembetűnőek lesznek. Ráadásul rengeteg időt, energiát és mosószert pazarlunk el.
Ehelyett jobb évente egyszer fugázó sziloplaszttal bevonni a fugát, vagy kipróbálni egy népi praktikát: paraffin gyertyát végighúzni a fugákon.
2. Öntöttvas edények mosogatása:
Az öntöttvas a víztől rozsdásodik, és a mosószerre semlegesen reagál. Az étel odaégésének megelőzése érdekében a serpenyőt gyakrabban kell használni és „olajozni”, nem pedig minden használat után súrolni. A legtöbb esetben elegendő a maradék ételt papírtörlővel eltávolítani, az alját olajjal bekenni és a serpenyőt a következő főzésig eltenni. Pontosan így csinálták a nagymamáink is, és az öntöttvas edényeik évtizedekig kitartottak.
Erős szennyeződés esetén a serpenyőt meg lehet mosni, de utána azonnal szárazra kell törölni és távol kell tartani a víztől.
3. Alsónemű gondos összehajtása:
A vékony csipke alsónemű könnyen elszakad, ezért jobb óvatosan összetekerni és külön tárolni a többi ruhadarabtól. A sima bugyit viszont egyszerűen be lehet dobni a fiókba.
4. A konyhai tűzhely és a sütő mosogatása minden használat után:
A friss foltokat és csíkokat nedves ruhával könnyedén eltávolíthatjuk. A munkafelületet elegendő mosószerrel mosni hetente egyszer, a rácsokat pedig havonta egyszer. Az agresszív mosószerek tönkretehetik a bevonatot, ezért jobb egyáltalán nem használni őket.
A sütőt javasolt évente 3-4 alkalommal kimosni. Az étel amúgy sem érintkezik a felületekkel, a magas hőmérséklet pedig elpusztítja a legtöbb mikrobát. A zsíros fröccsenések elkerülése érdekében béleljük ki a sütőt fóliával, és folyamatosan cseréljük a szennyeződés mértékének megfelelően.
5. Gyakran polírozni a fa bútorokat:
A szakemberek szerint csak azokat a bútorokat kell olajjal és viasszal polírozni, amelyeket már bevontak ezekkel a szerekkel. Leggyakrabban ez az antikvitás és a drága dizájner darabok esetében fordul elő. Az összes többi tárgyon van egy védőbevonat, amely a gyakori takarítástól lekopik. Ettől a bútorok gyorsabban piszkosak és fakók lesznek.
A polírozóanyagokat elegendő évente kétszer felvinni. A többi időben nedves ruhával töröld le a felületeket, és távolítsd el a foltokat, ahelyett, hogy az egész bútort felülről lefelé lemosnád.
6. Mosni a függönyöket ünnepek előtt:
Átlagosan a függönyöket félévente kell mosni, nem pedig minden ünnep előtt, ahogy ez sok családban még mindig szokás. Ha azonban nincsenek háziállatok a házban, az ablakok nem néznek forgalmas utcára, vagy nem nyitod őket olyan gyakran, akkor a függönyök hosszabb ideig is tiszták maradhatnak.
A gyakori mosástól a szövet elveszítheti színét vagy deformálódhat. Ezért a függönyöket időnként nem mosni kell, hanem porszívózni, ilyenkor még a karnisról sem kell levenni. A gőztisztító is remekül megbirkózik a szennyeződésekkel és felfrissíti a függönyöket.
7. Minden élelmiszert alaposan megmosni:
Ha a zöldségfélék vagy a saláta csomagolásán a „Fogyasztásra kész” felirat szerepel, nem szükséges minden egyes levelet leöblíteni. Ettől az élelmiszerek nem lesznek tisztábbak, de a mosogatóból vagy más konyhai felületekről származó kórokozókkal könnyen „megfertőzhetők”.
A húst sem kell mosni. A víz nem hatékony a mikrobák és baktériumok ellen – hőkezelésre van szükség, amit amúgy is elvégzünk a főzés során.
A gombákat a legjobb, ha száraz papírtörlővel áttöröljük. Mosás után ugyanis gyorsabban romlanak, megváltozik az ízük, és sütés közben nyálkát eresztenek.
Még nincs vége, a lista a hirdetés alatti gombbal folytatódik!
A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK
8. Folyamatosan vasalt ruhák és ágyneműk:
Képzeld el, mennyivel könnyebb lenne az életed, ha nem kellene vasalnod! Szerencsére rengeteg olyan ruhadarab létezik, amik nem gyűrődnek: farmer, spandex, gyapjú, kasmír, lyocell. Ezen kívül léteznek úgynevezett „permanent press” anyagok is, amiket elvileg egyáltalán nem kell vasalni – ezeket a ruhadarabokat a „Permanent Press” feliratról ismerheted fel a címkén.
De még ha gyűrődő ruhadarabokat is vásárolsz, van rá mód, hogy elkerüld a vasalást. Például a még enyhén nedves ruhákat akaszd vállfára, a száraz ruhákat pedig tekerd csavarba.
9. Az elmosott edények szárazra törlése:
Még a szemre tiszta konyhai törlőrongyokon is gyakran vannak kórokozók, és a textília szöszt is hagyhat a tányérokon. Egyszerűbb és higiénikusabb megoldás, ha egyszerűen hagyjuk megszáradni az edényeket.
Egy másik értelmetlen dolog az edények öblítése, mielőtt betesszük a mosogatógépbe. Gyakran elegendő csak eltávolítani róluk az ételmaradékot. Nézd meg a készülék használati útmutatóját – lehet, hogy neked sem kell öblíteni az edényeket mosás előtt.
10. Kézzel súrolni a szennyezett felületeket:
A takarítás gyorsabb befejezése érdekében felvisszük a mosószert a felületekre, és azonnal elkezdjük súrolni a szennyeződést. Azonban ha több időt adunk a szernek, sokkal kevesebbet kell takarítanunk. Ezt csinálják a szállodai szobalányok és a vendéglátóipari mosogatók is.
Erős szennyeződések esetén a ruhákkal is hasonlóan lehet eljárni: beáztathatjuk mosószerbe, majd betesszük a mosógépbe. Ez apróságnak tűnik, de cserébe nem kell kézzel súrolni a foltokat, amelyek nem jöttek le mosáskor.
11. „Megelőzés céljából” tisztítani a lefolyót és a csöveket:
Minden háztartási lefolyótisztító agresszív vegyszereket tartalmaz, amelyek nem válogatnak, hogy mit oldanak fel – dugulást vagy csöveket. Természetesen, ha a lefolyó eltömődött, cselekedni kell, de „csak a biztonság kedvéért” mindig önteni valamennyi szert a lefolyóban nem csak értelmetlen de még veszélyes is.
12. Túlzásba vinni a vízforralók és kávéfőzők tisztítását:
A szakemberek úgy vélik, hogy a kávémaradék a csésze falán finomabbá teszi az italt, és sok kávéfanatikus egyetért velük. A teával is ugyanaz a helyzet: a csésze falába beszívódott tannin teltebbé teszi az ízt. A kávéfőzők csészéit és a teáskannát egyszerűen öblítsük le vízzel, és ne bajlódjunk tisztítószerekkel.
13. Rendszeresen porszívózni és felmosni az egész lakást:
A lakás tisztán tartásához elegendő hetente egyszer porszívózni és felmosni, a helyi szennyeződéseket pedig menet közben eltakarítani. Például töröljük le a foltot a padlóról szalvétával, ahelyett, hogy felmosórongyot vennénk elő.
Felesleges macera az is, ha folyamatosan porszívózzuk a dohányzóasztal alatti szőnyeget, vagy ha hetente felmossuk a kihasználatlan szobában a padlót. Ott egyszerűen nem tud annyi por felhalmozódni. Azokat a helyiségeket, amelyekbe ritkán mennek be, havonta 1-2 alkalommal is elegendő kitakarítani. Természetesen, ha kisgyermekek és háziállatok is laknak a lakásban, akkor gyakrabban kell takarítani.
14. Minden zöldséget megpucolni főzés előtt:
A héj rengeteg rostot, antioxidánst és más hasznos anyagot tartalmaz, amelyeket egyszerűen kidobunk a kukába. Ahogyan a termékekért kifizetett pénzt is, és a tisztításukra fordított időt is.
Próbáld meg nem meghámozni a burgonyát, a sárgarépát, a cukkinit és más puha héjú zöldségeket, hacsak nem pürét akarsz készíteni belőlük. Így időt takaríthatsz meg, és felfedezheted a megszokott ételek új ízét. Kivételt képeznek persze a túl kemény héjú zöldségek és gyümölcsök, mint a sütőtök, a zeller stb.
Te hogyan szoktál időt spórolni a mindennapos házimunka során?
A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK