- Használj modern, mosható papírtörlőt, mint például a „svéd” típus. Jellemzők: hasonlóak a papírhoz, jól szívják a vizet, mosógépben moshatók, nincs bennük papírhenger, és vidám mintákkal kaphatók.
- Mosd ki őket mosógépben mosószerrel és ecettel, külön a többi ruhadarabtól.
- Szárítsd meg őket külön.
- Csak takarításkor legyenek a konyhában.
- Használj pamut- vagy vászonkendőket.
- Önts a mosogatóba forró vizet, ecetet és szódabikarbónát.
- Adj hozzá néhány csepp illóolajat a kellemes illatért.
- Rendszeresen takarítsd a mosogatót.
- Használj szagtalanítót.
- Cseréld le a hagyományos mosogatószivacsot luffa vagy más természetes anyagból készült, többször használható szivacsra. A mosogatás így kellemesebbé és esztétikusabbá válik. Az öko-szivacsok stílusosak és gyorsan száradnak.
A konyha a lakás igazi szíve, de nem feltétlenül szükséges egy nagy felújítás ahhoz, hogy hangulatosabbá tegyük.
Elég néhány apró dologra odafigyelni, amik egyébként észrevétlenül rontják a hangulatot. A Liked.hu-nál most lakberendezési szakértők véleménye alapján gyűjtöttük össze azt a 10 dolgot, ami miatt egy konyha sosem lesz kellően komfortos.
10. Mágnesgyűjtemény a hűtőn.
A hűtőn lévő mágnesek kedves emlékeket idéznek fel utazásról és emlékezetes eseményekről, de egy idő után vizuális káoszt okozhatnak. Ez igaz a különböző jegyzetekre, rajzokra is, amik mágnessel vannak rögzítve.
9. A kifogyó papírtörlő.
A papírtörlő kevésbé környezetbarát, de higiénikusabb a konyharuhánál. Sokan úgy gondolják, hogy a kifogyó tekercs látványa nem túl szép, és jelentősen rontja a konyha összképét.
Alternatíva:
8. Szem előtt hagyott mikroszálas kendők.
A mikroszálas kendők gyorsabban száradnak, mint a pamutkendők, de a színes rongyok a konyhapulton megzavarhatják a színkombinációt. Ezenkívül nem elegendő csak vízben kiöblíteni őket.
Használatuk:
Alternatíva:
7. Mosogató, amiből kellemetlen szag árad.
Még a tökéletes konyhában is előfordulhat kellemetlen szag. Ezért lettek népszerűek a mosogatóba való illatosító kapszulák. De van más megoldás is.
Tisztítás:
Tippek:
Ezen apró változtatások révén a konyha hangulatosabbá és komfortosabbá válik, ahol öröm lesz főzni és időt tölteni.
6. Mosogatószivacsok.
A mikrobiológusok és kórokozó-szakértők javasolják a hagyományos mosogatószivacsok 2 hetente történő cseréjét, mivel gyorsan mikrobák gócpontjává válnak. Ráadásul egyre csúnyábbak is lesznek.
Alternatíva:
5. Nyitott mosogatógép ajtó.
A szakemberek javasolják a mosogatógép szellőztetését használat után. De ez nem jelenti azt, hogy tárva-nyitva kell hagyni – ez kényelmetlen és nem is mutat jól. Elég az ajtót pár centiméterre kinyitni a baktériumok elszaporodásának és a penészgomba kialakulásának megelőzése érdekében.
A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK
4. Fonott dekoráció.
A túlzott dekorációtól a konyha rendetlennek tűnhet. A bájos rattan kosárkák vagy kaspók önmagukban aranyosak, de csak addig, amíg rájuk nem rakódik egy réteg por. A fonott tárgyak különleges gondozást igényelnek, mivel a specifikus textúrájuk miatt könnyen összegyűjtik a szennyeződéseket és a morzsákat.
Ha a hagyományos rongy nem boldogul a szennyeződésekkel, a port hajszárítóval is kifújhatjuk, de egyszerűbb, ha csak simán nem zsúfoljuk tele a konyhát fonott tárgyakkal.
3. Gyümölcsök az asztalon.
Sokan megszokták, hogy gyümölcstálat tartanak az asztalon, de az almát például nem tanácsos szobahőmérsékleten tárolni – hamar megbarnulnak és elveszítik frissességüket. Ezenkívül etilént bocsátanak ki, ami felgyorsítja a többi friss termék romlását. A túlérett gyümölcsök látványa sem díszíti a konyhát. Az almákat jobb nejlonzacskóba tenni és a hűtőszekrényben tárolni.
A körtékkel viszont más a helyzet. Ezeket tarthatjuk melegen, legalábbis amíg meg nem érnek. Ezután érdemes a hűtőbe tenni őket – így szaftosak és édesek maradnak.
2. Tányérok és műanyag ételtartók a hűtőben.
Még az is befolyásolja a hangulatot, ami a kíváncsi szemek elől egyébként rejtve van. Ez a hűtőszekrény belsejére is igaz. A készételeket jobb légmentesen záródó edényekben, nem pedig fóliával letakart tányérokon tárolni. A tartályok legyenek lehetőleg üvegből, mert ez az anyag nem tartja meg a szagokat, mint a műanyag. Egy másik megoldás a speciális szilikonfedél, amit az edényekre lehet húzni.
1. Viharvert vágódeszkák.
Legyünk őszinték, a régi vágódeszkák szörnyen néznek ki és rontják az összképet. A deszkák megjelenésének és funkcionalitásának javítása érdekében évente 1-2 alkalommal érdemes speciális szerrel bekenni őket. Ez a szer általában természetes olajokon és viaszokon alapul. Ennek köszönhetően a deszkák simák és védettek maradnak a baktériumoktól és a deformációtól. Ezenkívül ez a bevonat megvédi a fát az olyan élelmiszerek okozta elszíneződéstől, mint a cékla.
Lefújhatod a porszemeket minden vázáról a házban, fényesítheted a padlót és makulátlanra sikálhatod a fugát, de a vendégek mindig találnak majd valami kis apróságot, amibe bele lehet kötni. Mindezt azért, mert néhány apróság az otthonunkban egyszerűen összeegyeztethetetlen a vendégfogadással.
A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK