12 őrült tény, ami meglepőbb, mint egy dokumentumfilm a Discovery-n

Gondoltad volna, hogy idén nyáron nagy valószínűséggel Te is láttál részeg méheket, anélkül, hogy ez feltűnt volna? Gondolnád, hogy a világ egyik legkedveltebb hala brutális hallucinációkat okozhat? Netán azt, hogy a Sherlock Homles regények írója valódi bűntények megoldásában is segédkezett? Ha az imént feltett kérdésekre a válaszod egy határozott „nem”, akkor jobb ha felkészülsz – a cikk végére ugyanis nagy valószínűséggel Te is le leszel majd nyűgözve.


 1. 1 A magashátú durbincs elfogyasztása őrült hallucinációkat okozhat.


  A magashátú durbincs egy hal, ami elfogyasztása során az LSD-hez hasonló hatást fejthet ki, amely akár 36 órán át is tarthat. A Clinical Toxicology magazin szerint voltak olyan esetek, amikor a halat elfogyasztó személyek audio- (sikolyok, gyereksírás) és vizuális (óriás szörnyek) hallucinációkat is átéltek a haltól.

  Mindezek ellenére azonban a magashátú durbincs egy roppant népszerű hal a Földközi-tenger mentén, a Francia Riviérán, Cipruson, Máltán, Spanyolországban és Olaszországban is készítenek belőle ételeket.

 2. 2 Miután 1140-ben III. Konrád német király egy nehéz ostromot követően elfoglalta Weinsberg városát, dühében a város összes lakóját halálra ítélte, amiért azok ellenálltak neki.


  A nőkkel végül elnézőbb lett – megengedte nekik, hogy a kezükben elférő legértékesebb dolgaikkal együtt elhagyhatják a várost, ám sosem térhetnek többet vissza. A nők az értékeik helyett inkább a halálraítélt férjeikkel maradtak, ezt látva pedig a király megdicsérte Weinsberg nőit és végül a férjeiknek is megkegyelmezett.

 3. 3 A múltban az emberek pihenésre és kikapcsolódásra használták a temetőket, mint ma a parkokat.


  A 19. századi Európában és Amerikában még nem voltak frekventált, kiépített közparkok, ezért az emberek a közeli temetőkben gyűltek össze, ha a szabadban szerettek volna szórakozni. Ahogy a kép is mutatja, egyesek a sírköveknek dőlve olvasták kedvenc könyveiket, mások pedig komplett családi pikniket szerveztek a sírokon.

 4. 4 Van egy emlékmű az Egyesült Államokban, amin 8 különböző nyelven van feltüntetve, hogy miként kell újjáépíteni egy társadalmat egy esetleges apokalipszis esetén.


  A Georgia államban található hatalmas gránit emlékművet 1980-ban építették és 8 ma is használatos nyelven (angol, spanyol, szuahéli, hindi, héber, arab, kínai és orosz) olvasható rajta, hogy miként építhető újjá egy társadalom az egész bolygót sújtó tragédia esetén.

 5. 5 Arthur Conan Doyle amellett, hogy az általa létrehozott Sherlock Holmes-on keresztül több száz fiktív gyilkosságot oldott meg, 2 valódi bűncselekményt is megoldott.


  Nem kétséges, hogy az író által megalkotott Sherlock Holmes nevű karakter tette őt híressé, épp ezért számtalan levelet kapott azzal kapcsolatban, amiben az emberek a segítségét kérték bizonyos bűntettek megoldásában. Az összes felkérés közül azonban csak egy olyan volt, ami felkeltette Doyle figyelmét.

  1906-ban úgy döntött, hogy bebizonyítja a szarvasmarha-csonkítással vádolt férfi, George Edalji ártatlanságát. Összvissz néhány órába telt az írónak, hogy megcáfolja a rendőrség által felhozott vádakat és segítsen felmenteni a férfit. Később Conan Doyle egy gyilkossággal vádolt személy felmentésében is segédkezett.

 6. 6 A Vatikánban a legmagasabb az egy főre jutó bűncselekmények száma. (1,5 bűncselekmény/személy)


  A legtöbb ilyen bűncselekményt azonban a turisták és zarándokok által elkövetett apró lopások teszik ki. Az elkövetők pedig gyakran büntetlenül hagyhatják el a miniállamot, mivel annak sem rendőrsége, sem börtöne nincsen.

 7. 7 Hamburgban olyan nagy problémát jelentenek a házfalakat levizelő ittas emberek, hogy olyan védőbevonatot vittek fel a házakra, amiktől az emberek vizelete „visszapattan” magukra.


  A hamburgi St. Pauli negyed a részeg emberek Mekkája, akik bizony a késő éjjelig tartó italozások után gyakran az utcán végzik el a dolguk. A város vezetősége épp ezért egy nagyon érdekes megoldást talált a probléma megoldására, a házfalakat és emlékműveket ugyanis hidrofób festékkel látták el, amik visszaverik a vizeletet annak jogos tulajdonosára.

 8. 8 Reykjavíkban a szülők gyakran kint hagyják a babakocsiban a gyermeküket a bolt előtt, amíg ők kávéznak vagy vásárolnak.


  A más országokból érkező emberek emiatt gyakran mély megvetéssel és felháborodással néznek az ottani emberekre, de számukra teljesen természetes, hogy a megfelelően meleg öltözékkel ellátott gyermekeiket az üzletek előtt hagyják a babakocsiban, amíg ők odabent végzik a dolgukat. Véleményük szerint a gyermek addig is friss levegőt szív, ráadásul attól sem kell tartani, hogy valaki elrabolja őket, a világon ugyanis itt az egyik legalacsonyabb a bűnözési ráta.

 9. 9 Minden holland vonat szélenergiával működik.


  2017. január 1-jétől a holland vonatokat kivétel nélkül a szélerőművekből nyert energia táplálja. Az így nyert energia elegendő hozzá, hogy napi 5500 utazás során, több mint 600 ezer ember közlekedjen az országban.

 10. 10 1897-ben három svéd megpróbált az első olyan emberré válni, akik elérik az Északi-sarkot. Hőlégballonnal indultak útnak, ami 65 óra után lezuhant.


  1897-ben Salomon Andree, az első svéd aeronauta egy olyan expedícióba vágott, amivel egy hidrogén-meghajtású ballon segítségével elérte volna az Északi-sarkot. Végül hárman vágtak neki az útnak, ám a ballon egyszer csak irányíthatatlanná vált és 65 óra repülés után a jégre zuhant.

  33 évvel később egy expedíció során megtalálták az egyik svéd férfi naplóját, amiből kiderült, hogy a zuhanás után még hetekig életben maradtak az embertelen hidegben, noha nem volt náluk megfelelő ruházat és felszerelés. Még jegesmedvét is vadásztak maguknak, mielőtt végleg halálra fagytak volna a hidegben.

 11. 11 Egyes európai országokban a hatóságok fenyőfákra permetezett róka-vizelettel igyekeznek visszaszorítani az illegális fakivágást a karácsony közeledtével.


  A hidegben a rókavizelet megfagy, így az teljesen észrevehetetlen, amikor azonban valaki beviszi a házba és felállítja, a vizelet felolvad és embertelen bűzzel árasztja el a helységet.

 12. 12 A forró nyári napokon gyakran találkozhatunk részeg méhekkel.


  A meleg nyári napokon a virágnektár erjedésnek indul, ami a méhek esetében épp olyan reakciót vált ki, mintha mi emberek például alkoholt fogyasztanánk.

  A méh repülése instabillá válhat és az sem ritka, hogy a méh teljesen elfelejti a kaptárhoz vezető utat. Ha azonban mégis eltámolyognak valahogy a kaptárig, a kaptár bejáratánál található „kidobó-méhek” nem engedik őket be, amíg ki nem józanodnak.Hozzászólások

Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Önismeret teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.