HIRDETÉS

Így nézett ki a világ 19 leghíresebb látnivalója, mielőtt még a turisták elárasztották őket

A fényképészet feltalálásának köszönhetjük azt a tényt, hogy akár azt is meg tudjuk nézni napjainkban, hogyan néztek ki a világ leghíresebb nevezetességei 100-200 évvel ezelőtt. A legtöbbjük közel sem volt olyan látványos, mint napjainkban, míg mások épp ellenkezőleg: szépen megfakultak az idők során. Vannak olyan városok, amelyek esetében különösen szembetűnő ez a változás, és az „előtte” fotóikat nézegetve olyan érzésünk van, mintha egy teljesen más várost ábrázolna a kép.


HIRDETÉS

A Liked.hu-nál úgy döntöttünk, hogy utánajárunk, milyenek voltak a világhírű látnivalók, mielőtt még a turisták milliói elárasztották és megtaposták volna őket. Őszintén szólva bizonyos esetekben nagyon meglepett minket a látottak.

 1. 1 Eiffel-torony, Párizs

  Eiffel torony

  A híres párizsi tornyot Gustave Eiffel-ről nevezték el, és 1889-ben épült, eredetileg a világkiállítás ideiglenes építményeként. Az alkotója maga csak "300 méteres toronynak" nevezte. 1925-ben a Citroen autógyár reklámtáblájaként használták, majd 2003-ban több ezer fényes izzót kapott - az évek során pedig a világ egyik legismertebb turistalátványossága lett, amit emberek milliói szeretnének látni minden évben.

 2. 2 Machu Picchu, Peru

  Macchu Picchu

  Az ősi várost, ami a mai modern Peru területén található, 1450 körül alapították. Amikor az őslakosok elhagyták, a város 400 évig elhagyatottan állt, míg aztán egy kutató professzor ki nem szúrta azt egy repülőgép ablakából. Ekkor kezdődött az ősi város feltárása, amit 2007-ben a világ új csodájaként regisztráltak.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 3. 3 Fecskefészek-kastély, Ukrajna

  Fecskefeszek kastely

  Ez az építészeti emlék egy 40 méter magas sziklán található a Krím-félszigeten. Története során számos változáson ment keresztül, de úgy gondolják, hogy eredetileg egy kis görög templom volt. Dr. Adalbert Tobin irányításával aztán felújították - ekkor az épület vörös színt kapott. Mai modern megjelenését a moszkvai milliárdosnak, Szergej Rakhmanov-nak köszönheti. Érdekesség, hogy a kastélyt 1927-ben egy földrengés erősen megrongálta, de mára teljesen helyreállították.

 4. 4 Dubaj

  Dubaj

  Az Egyesült Arab Emírségek legnagyobb városa egy szerény kis kikötőváros volt, egészen a közelmúltig. Amikor azonban 1966-ban megtalálták az első olajmezőket, megkezdődött a város villámgyors fejlődése. Ma már rá sem lehet ismerni az egykori poros, koszos kis kikötővárosra a sivatag közepén.

 5. 5 London Bridge

  Londoni hid

  A híres, Temze fölött átívelő híd London északi és déli részét köti össze. A város hosszú története során több hidat is emeltek ezen a környéken, a fától a boltíves kőig, de a London Bridge volt az első olyan vasbeton gerendaszerkezettel épült híd, ami komolyan kiállta az idők próbáját.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 6. 6 Raffles Place, Szingapúr

  Rafflec Place

  Néhány évtized alatt egy meglehetősen szegény ázsiai városállamból Szingapúr egy fényűző hellyé vált, ahol futurisztikus filmeket is lehetne forgatni. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az üzleti negyed közepén elhelyezkedő Raffles Place akkor és most fotója.

 7. 7 Rushmore-hegy, Dél-Dakota

  Rushmore hegy 1

  A híres Rushmore-hegy a 18 méter magas szobraival az amerikai elnökök előtt tiszteleg. 1927-től 1941-ig tartott, míg végül elérte a ma ismert formáját. 1930-ban, a projektet szervező üzletember, Charles Rushmore tiszteletére kapta a Rushmore-hegy nevet.

 8. 8 A Megváltó Krisztus szobra

  Megvalto krisztus szobor

  Az ikonikus szobor 709 méteres tengerszint feletti magasságban található a Corcovado-hegy tetején, Rio de Janeiróban. Az emlékmű elkészítése 9 évig tartott - 1922-től 1931-ig. Az évek során a szobrot többször is felújították, a 2000-es években pedig olyan korszerű megvilágítási rendszert kapott, ami miatt a szobor éjszaka is rendkívül látványossá vált. 2007-ben a szobrot hivatalosan is a világ hét új csodájának egyikévé választották.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 9. 9 Broadway, New York

  Broadway

  Már a 20. század közepén is rendkívül színes és látványos volt New York város legismertebb helye. Kevesen tudják azonban, hogy a Broadway eredetileg a Manhattan-sziget mocsarai és sziklái között lefektetett elválasztó út volt. (neve is ezt jelenti: széles út) A Broadway ma több tucat felhőkarcoló, színházak és a töméntelen luxus birodalma.

 10. 10 Lincoln-emlékmű, Washington

  Lincoln emlekmu

  A Washington központjában található emlékkomplexumot az Egyesült Államok 16. elnöke, Abraham Lincoln tiszteletére állították fel. Az építkezés 8 évig tartott - 1914-től 1922-ig. Az emlékmű szimbolizálja Lincoln azon ideológiáját, miszerint minden embernek szabadnak kell lennie. Az emlékmű egyébként éjjel-nappal nyitva tart és évente több mint 6 millió turista látogatja meg.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Másolás

SZÓLJ HOZZÁ!

Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!