HIRDETÉS BEZÁRÁS
Tetszik

Tudod, hogy melyik 8 háztartási készüléket nem szabad hosszabbítóhoz csatlakoztatni?

Védd meg magad és a szeretteid.
Szólj hozzá

  Elméletben a legjobb, ha minden eszközhöz külön konnektort használsz, főleg a nagy fogyasztásúak esetében. Ez a gyakorlatban szinte lehetetlen, különben miért találták volna fel a hosszabbítókat? Ezért fontos megjegyezni egy lényeges szabályt: az egyidejűleg csatlakoztatott eszközök teljesítménye nem haladhatja meg a konnektor megengedett terhelését. Ellenkező esetben a hálózat túlterhelődése a szigetelés korai kiszáradásához és a vezetékek meggyulladásához vezethet.

  HIRDETÉS

  Elméletileg minden konnektort 3,5 kW-ig lehet terhelni, és akkor nem történik baj, de ez a gyakorlatban nem mindig igaz. Vannak olyan eszközök, amelyek érzékenyek a hálózati feszültség ingadozásaira, és ezek többek között akkor is előfordulhatnak, ha több eszközt csatlakoztatsz ugyanahhoz a hosszabbítóhoz.

  Elosztók 012

  8. Hűtőszekrények és fagyasztók

  A szabályok szerint a hűtőszekrényt a szabványos kábellel és csatlakozóval, külön neki fenntartott konnektorba kell csatlakoztatni.

  A hűtőszekrény egy folyamatosan üzemelő, sok energiát igénylő eszköz, amelyet a nap 24 órájában üzemeltetnek, még akkor is, ha nincsenek otthon az emberek. Nem ajánlott hosszabbítóval csatlakoztatni, mert ez növeli a feszültségingadozások esélyét. Ha mégis ez az egyetlen lehetőség, akkor be kell tartani néhány feltételt:

  hűtős csaj
  rawpixel.com / Freepik
  • A hosszabbítónak jó minőségűnek kell lennie, és bizonyos terhelést kell elviselnie. A hűtőszekrények átlagosan 200-400 wattos (W) teljesítményűek, ami azt jelenti, hogy egy 16 A-es szabványos hosszabbító tökéletesen megfelel, de csak akkor, ha nem csatlakoztatnak hozzá más háztartási gépeket, főleg nagy teljesítményűeket, mint a vízforraló vagy a mikrohullámú sütő.
  • A hosszabbítónak földelő csatlakozóval kell rendelkeznie.
  • Beépített túlfeszültség-védővel ellátott hosszabbítókat kell használni a feszültségingadozások elkerülése érdekében, valamint a rövidzárlat elleni védelem miatt.
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  7. Mikrohullámú sütő

  A mikrohullámú sütő sok energiát fogyaszt, akárcsak az elektromos sütő, ezért külön konnektorba kell csatlakoztatni.

  128177
  fabrikasimf / Freepik

  Egyes mikrohullámú sütők, például a grill és konvekciós funkcióval ellátottak, nagyobb teljesítményűek, mint a mosógépek, amelyekhez, mint tudjuk, külön konnektort vezetnek ki. Ezért a legjobb megoldás, ha a nagy teljesítményű mikrohullámú sütőt külön konnektorba csatlakoztatjuk, de ha nincs más lehetőség, feltétlenül vedd figyelembe a vezeték keresztmetszetét, és csak a mikrohullámú sütőt csatlakoztasd, ne használd a hosszabbítót több eszköz egyidejű üzemeltetéséhez.

  6. Kávéfőzők és kávédarálók

  2148522945
  freepik

  Még egy kis kávéfőző is nagyon sok energiát fogyaszt, hogy a kávébabból varázslatos forró italt varázsoljon. Ezt szem előtt tartva kerüld a hosszabbító használatát.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  5. Kenyérpirítók

  84982
  wavebreakmedia_micro / Freepik

  A gyártók azt javasolják, hogy a pirítós használata előtt keress egy kényelmes helyet, ahol hosszabbító nélkül csatlakoztathatod a készüléket. Ha valaha is belenéztél már egy pirítós belsejébe, akkor tudod, hogy belül lényegében egy csomó vezeték található, amelyek izzanak a kenyérszeletek megpirításához. A vezetékek felmelegítéséhez szükséges áram könnyen túlmelegítheti a hosszabbítót is. Ugyanez vonatkozik a gofrisütőkre és a palacsintasütőkre is.

  4. Multicookerek és gyorsfőzők

  Elosztók 010

  A multicooker egy további komoly energiafogyasztó (600-1500 W), de előnye, hogy hosszú ideig felügyelet nélkül is üzemeltethető. Ezért érdemes meggyőződni róla, hogy biztonságosan csatlakozik a konnektorhoz, és nem egy hosszabbítóba van bedugva mondjuk a vízforralóval, pirítóssal és más készülékekkel együtt. Rossz érintkezés esetén a hosszabbító, az adapter vagy a multicooker dugója felmelegedhet és tönkremehet, rosszabb esetben pedig akár a készülék ki is gyulladhat.

  Ha hosszabbítóra van szükség a kenyérpirító, a mikrohullámú sütő és a multicooker csatlakoztatásához, ne kapcsold be őket egyszerre, hanem használj külön csak a kenyérpirítót vagy mondjuk a multicookert.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

  3. Hajformázó eszközök

  1638
  diana.grytsku / Freepik

  A hajszárítók, hajsütővasak és hajvasalók nagyon sok energiát fogyasztanak. Valójában a kismegszakító leoldásának megakadályozása érdekében mindegyik eszközt közvetlenül a konnektorba kell csatlakoztatni. Ezt a biztonsági utasítások is hangsúlyozzák (amelyeket sajnos a felhasználók kis százaléka olvas el): a készülékeket közvetlenül a konnektorba kell csatlakoztatni, hosszabbítók és adapterek használata nélkül.

  2. Fűtőtestek és légkondicionálók

  2149308975
  freepik

  A hordozható fűtőtest (hősugárzó vagy konvekciós fűtőtest) az egyik legfőbb tűzveszélyforrás. Mind a fűtőtestek, mind a légkondicionálók ciklusosan be- és kikapcsolnak működés közben, és bekapcsoláskor nagyon sok energiát fogyasztanak. Ez túlterhelheti a hosszabbítót, ami kioldhatja a kismegszakítót, de akár túl is melegedhet. Ezért ezeket a készülékeket mindig egy fali konnektorba kell csatlakoztatni.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  1. Hosszabbító a hosszabbítóba

  Elosztók 011

  Az elosztókat nem arra tervezték, hogy egymásba dugva használjuk őket. Valójában több hosszabbító összekötése, a leggyorsabb módja az elektromos hálózat túlterhelésének, és veszélyezteti mind a készülékeket, mind a lakókat, és a legtöbb tűzvédelmi előírást is megsérti. Ha nem elegendő a konnektorok száma, próbál meg néhány eszközt (legalább ideiglenesen) kikapcsolni.

  Fontos megjegyezni:

  • A hosszabbító, akárcsak a hálózati elosztó, egyetlen elektromos konnektorhoz csatlakozik, ezért nem szabad túllépni a csatlakoztatott eszközök teljesítményének összegét.
  • A nagy teljesítményű eszközöket, mint a vasaló, fűtőtest, légkondicionáló, gyorsfőző, mikrohullámú sütő stb., biztonságosabb közvetlenül a konnektorba csatlakoztatni hosszabbító és hálózati elosztó nélkül.
  • A hosszabbítót a legkisebb látható sérülés esetén azonnal ki kell dobni, és nem szabad javítgatni.
  • Hosszabbítót és hálózati elosztót csak a legszükségesebb esetekben használj, különösen a régi elektromos vezetékezésű házakban. Lehetőleg kerüld el a használatukat, és növeld inkább a konnektorok számát a lakásban az elektromos berendezések helyének környékén.

  Tudasd ezt a barátaiddal és a rokonaiddal is, hogy ne kerülhessenek bajba a rosszul használt hosszabbítók és hálózati elosztók miatt!

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • Tehát a nagyteljesítményű háztartási eszközöket. De most komolyan, minek ennyi rizsa? Karakterenként fizetnek az írásért?

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.