HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

Miért viseltek sálat a cowboyok a vadnyugaton?

Hideg nem volt, úgyhogy nem fázhattak.

  Bárki, aki látott már westernfilmet, az tudja, hogy a cowboyok a díszes kalapjukról, a csizmájukról és a nyakukba kötött poros nyaksáljukról voltak híresek.

  HIRDETÉS

  Ez némileg persze ellentmondásos, hiszen a forró vadnyugaton az időjárás nem indokolta ezt a kiegészítőt. De akkor miért hordták őket a cowboyok? A Liked.hu-nál utánajártunk és most elmagyarázzuk nektek.

  1 Amerikában először a bányászok kezdtek el nyaksálat használni.

  Cowboyok és a sálak 014

  1799-ben, az első észak-amerikai aranyláz idején (Kaliforniai aranyláz) a helyi bányászok a spanyol vaqueróktól (pásztoroktól) tanulták el a nyaksál használatát.

  Az amerikaiak észrevették, hogy a spanyol pásztorok, akik azért jöttek Észak-Amerikába, hogy pénzt keressenek, mindig sálat kötöttek a nyakukba, és azzal takarták el a szájukat, hogy megvédjék magukat a portól.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  2

  Cowboyok és a sálak 013

  Ez az elképzelés nagyon megtetszett az aranyásóknak és bányászoknak, akik ettől kezdve az arany, réz és ón bányászása közben így védték meg magukat a munka közben keletkezett por belélegzésétől.

  Eredetileg tehát Észak-Amerikában a nyakkendőt leginkább a bányászok és az aranyásók viselték, és csak az 1800-as évek vége felé került át ez a divat fokozatosan a cowboy-kultúrába.

  3 A cowboyok csak selyemsálat viseltek

  Cowboyok és a sálak 012

  A cowboyok kizárólag selyemsálat hordtak, nem pedig pamutsálat, mint a legtöbb aranyásó vagy bányász.

  Mindezt azért, mert a selyem ideális anyag volt, mivel évszaktól függetlenül sokoldalúan használható; a nyári hónapokban képes elvezetni a nedvességet, a téli hónapokban pedig meleget biztosít. Emellett kopás hatására a selyemszövet egyre puhábbá válik.

  De természetesen a sokszor korlátozott anyagi helyzetben lévő cowboyok számára egy egyszerű pamutkendő is megfelelt, pláne, hogy körülbelül háromszor kevesebbe került, mint egy selyemsál.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  4 Akkor miért kezdett el minden cowboy nyakkendőt hordani?

  Cowboyok és a sálak 011

  Amikor az emberek a cowboy-kendőre gondolnak, az első gondolatuk az, hogy a cowboyok egyszerűen azért húzták az arcukra, hogy megvédjék magukat a portól, miközben a farmon dolgoztak vagy a marhákat terelték.

  Ez azonban messze nem az egyetlen felhasználási módja egy nyakkendőnek. Kevés dolog volt ugyanis olyan praktikus akkoriban, mint egy ilyen egyedi, négyzet alakú szövetdarab. Íme néhány ok, amiért minden cowboy kendőt viselt a nyakában, és amiért hajlandó volt akár az egész fizetését is odaadni érte:

  5

  Cowboyok és a sálak 010

  De természetesen nem csak ezekre a dolgokra lehetett használni egy nyaksálat. A hivatásos fegyverforgatók vagy rablók például gyakran használták a kendőt maszkként, amikor bankokat raboltak ki vagy postakocsikat támadtak meg, hogy így leplezzék személyazonosságukat.

  Az Ed Harris és Vigo Mortensen főszereplésével készült „Appaloosa – A törvényen kívüli város” című filmben például Mortensen karaktere maga is azt mutatja meg a nézőknek, hogy a vadnyugati cowboyok számára mennyire szükséges és praktikus volt egy ilyen kendő – az egyik jelenetben például egy lyukat foltoz be a ruháján a nyaksála segítségével.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.