HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

Miért etetik a tevéket mérgeskígyókkal?

Bármilyen hihetetlen is, de jót tesz az állatnak.

  Biztosan láttál már tevét a tévében a sivatagban vagy egy állatkertben. De tudtad, hogy ezek a rendkívül strapabíró lények nem csak víz és élelem nélkül képesek hosszú ideig élni, de még kígyókat is esznek?

  HIRDETÉS

  A sivatag zord körülményei túl kegyetlenek a legtöbb élőlénynek. Csak a legjobb állóképességgel rendelkező hüllők és rovarok képesek itt túlélni. Az emlősök közül csak a sivatagi róka, a kenguru és a teve boldogul ebben a szélsőséges környezetben.

  Teve és mérgeskígyó 004

  A tevék esetében különösen lenyűgöző, hogy 800 kg-os tömegükkel is képesek fenntartani a szervezetük optimális működését. A sivatagban vándorló tevekaravánok látványa alapján azt gondolhatnánk, hogy ezek a hatalmas lények gondtalanok, még akkor is, amikor 300-500 kg súlyt cipelnek a hátukon.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  További csodálatos tények a tevékről

  • Zsírtartalékok a púpokban: Már az iskolában megtanultuk, hogy a púpokban tárolt zsír biztosítja a teve számára a táplálékot és a vizet a koplalás és a szomjúság idején.
  • Egyedülálló vörösvértestek: A tudósok nemrégiben felfedezték, hogy a teve vörösvértestjei nem gömb alakúak, mint más emlősöknél, hanem oválisak. Ennek köszönhetően a vér sűrűsödésekor sem lassul le a véráramlás a véredényekben, még vízhiány esetén sem. A teve keringési rendszere ezenkívül hatékonyabban megtartja a nedvességet.
  Teve és mérgeskígyó 003
  • Vízvisszanyerés a levegőből: A teve széles, különleges formájú orrlyukai révén a kilélegzett levegőben lévő vízgőz kicsapódik, kondenzálódik és visszacsorog a szájába, így megőrizve a testben a nedvességet.
  • Hőmérséklet-szabályozás: A tevék képesek a testhőmérsékletük ingadoztatására. Éjszaka a hőmérséklet 34-35°C-ra süllyed, nappal pedig 41°C-ra emelkedik, ezáltal csökkentve a verejtékezés szükségességét.
  Teve és mérgeskígyó 002
  • Kiemelkedő vízmegőrző képesség: A tevék akár a testnedvességük negyedét is elveszíthetik anélkül, hogy veszélybe kerülne az egészségük. Más élőlények már a vízveszteség 15%-ánál életveszélybe kerülnek.
  • Minden evő: A sivatag hajói a száraz kórótól a tüskés növényeken át mindent megesznek.

  A fiziológusok mostanában már nem is a régóta ismert csodálatos képességeikre, hanem a tevék egy újabb egyedülálló tulajdonságára összpontosítanak: a „tökéletes” immunrendszerükre.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  A tevék nem fogékonyak a vírusokra, és kígyókkal kezelhetők

  A tevék immunrendszere kiemelkedően hatékony, főleg 5+ éves kortól. Nem fogékonyak a vírusos megbetegedésekre, amelyek más emlősök számára végzetesek lehetnek, mint a pestis vagy a száj- és körömfájás. Antitesteik jóval primitívebbek az emberénél, ami reményt ad arra, hogy egyszer talán majd a tudósok mesterségesen is előállíthatják ezeket laboratóriumi körülmények között. Ezen kívül a teve antitestei rendkívül aprók, így könnyedén bejuttathatók bármely sejtbe a vírusos fertőzések elleni küzdelemhez.

  Teve és mérgeskígyó 001

  Felmerülhet a kérdés, hogy ha a teve képes bokrokat is fogyasztani és immunrendszere is kiváló, akkor miért eszik a kígyókat? A válasz a gyógyulásban rejlik. Előfordul, hogy a tevék hosszú utazás után megbetegszenek, és emiatt nem hajlandóak enni vagy inni. Ilyenkor a beduinok kinyitják a teve száját, bedugnak egy kígyót, majd bő vízzel leöntik.

  A kígyó megemésztése során a teve a méreg miatt alaposan megizzad. Az állatból ezután távozik a felesleges víz, amitől a legtöbb esetben jobban érzi magát, nem sokkal később pedig szomjazni és éhezni kezd. Miután megitatják és jóllakik, teljesen felépül. Ezt a gyógymódot a nomádok már régóta alkalmazzák tevék és lovak esetében is.

  Ismerted ezt a tevegyógyítási technikát? Tudtad, hogy ezek a lények ennyire egyedülállóak?

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

A Liked.hu szerkesztője vagyok, már az idők kezdete óta. Szabadidőmben Jedi lovag és Pokémester. Puszilom édesanyámat.

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.