HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

A „bevásárlókocsi teszt” segítségével pillanatok alatt megállapítható, hogy jó ember-e valaki vagy sem

  Ha valaha is vásároltál már egy nagy szupermarketben, akkor valószínűleg ismered a járást. Fogsz egy bevásárlókocsit, vásárolsz, majd kimész az autódhoz és bepakolsz a csomagtartóba. Igen ám, de mit csinálsz a bevásárlókocsival? Bár a legtöbb szupermarket parkolójában egynél több bevásárlókocsi-tároló is található, hogy minél könnyebb dolguk legyen az autósoknak, vannak, akik mégis inkább úgy döntenek, hogy egyszerűen ott hagyják szétszórva a bevásárlókocsikat a parkolóban.

  HIRDETÉS

  Ez a jelenség szülte az úgynevezett „bevásárlókocsi tesztet”, mely jóval érdekesebb annál, mint amilyennek első hallásra tűnik, ezért a Liked.hu-nál úgy döntöttünk, hogy egy kicsit jobban utánajárunk, mit is takar ez az egész.

  A világhírű 4chan fórumon május 8-án tett közzé valaki egy bejegyzést, melyben hosszasan boncolgatja a bevásárlókocsi-elméletét. „A bevásárlókocsi teszt egy végső próba arra, hogy egy ember képes-e az önuralomra vagy sem” – írta a bejegyzés címében, és a későbbi érvelése egyre meggyőzőbb.

  „A bevásárlókocsi visszatolása egy meglehetősen egyszerű, nem túl bonyolult feladat, és mindannyian egyetértünk abban, hogy szükségünk van erre, hogy megkönnyítsük a soron következő vásárlók életét. A bevásárlókocsik visszatolása vásárlás után tehát egy objektíven helyes lépés az emberek részéről.

  Nincsenek olyan helyezetek vagy vészhelyzetek, amikor egy személynek nincs ideje visszatolni a bevásárlókocsit. Ugyanakkor a kocsi parkolóban szétszórva hagyása sem illegális, ezért a bevásárlókocsi teszt egy kiváló példája annak, hogy mennyire képes helyesen cselekedni valaki anélkül, hogy rákényszerítenék őt erre.”

  HIRDETÉS

  Bevásárlókocsi teória

  Érdekesen hangzik, nem? A bejegyzés így folytatódik:

  „Senki sem öl és senki sem büntet meg téged azért, ha nem tolod vissza a bevásárlókocsit, de senki nem ad ajándékot azért sem, ha visszatolod, tehát azzal sem nyersz semmit, ha visszatolod a kocsit a helyére. Egyszerűen a saját lelkiismereted miatt tolod vissza azt a kocsit a helyére … mert tudod, hogy így helyes.”

  Széthagyott bevásárlókocsi kísérlet pszichológia

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Ebből következik:

  „Az a személy, aki nem képes erre, az semmivel sem jobb, mint egy állat. Valójában egy igazi vadember, akit csak úgy lehet rávenni a helyes cselekedetre, ha törvénnyel félemlítjük meg vagy ajándékot kínálunk neki cserébe. A bevásárlókocsi teszt tehát egy végső próba arra, hogy egy személy jó ember és hasznos tagja-e a társadalomnak vagy sem.”

  Őszintén szólva, amikor a Liked.hu-nál először olvastunk erről a bevásárlókocsi tesztről, egy pillanatra megálltunk és elgondolkoztunk. Bár a legtöbb szupermarketnél pénzbedobósak a bevásárlókocsik, akadnak azért olyanok, ahol nem kell pénzt bedobni (pl. Auchan) a használatukhoz. Jogosan merül fel tehát a kérdés, hogy akkor mi vajon melyik táborba tartozunk? Jobban végig gondolva rájöttünk, hogy mi mindig visszatoljuk a kocsikat a tárolóba és igazából el is várjuk ezt másoktól, de mi van azokkal, akik nem képesek erre? Tényleg rossz emberek lennének?

  Te vissza szoktad tolni a kocsit? Meséld el nekünk hozzászólásban, hogy mit gondolsz erről a bevásárlókocsi tesztről, illetve oszd meg velünk, hogy mi a véleményed azokról, akik nem szokták visszatolni maguk után a bevásárlókocsikat.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

3 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • Nálunk a Pennynél szétkapták a bevásárló kocsik nagyrészét, hogy ne kelljen pénzt bedobni, hogy tudják használni, ez önmagában sokmindent megmagyaráz. Viszont az a legdurvább az egészben, hogy ott van a tárolója rögtön a bejárat mellett, tehát aki nem autóval van, az kapásból ott áll meg mikor kipakolja belőle a megvásárolt terméket. Az autósok ugyan visszatolják, de sem ők, sem a gyalogosok nem képesek arra, hogy a tárolóban egymásba tolják szépen sorba azokat. Egyszerűen ahol megálltak, hogy kipakoljanak belőle, szépen ott hagyják, szóval full össze vissza, állat módjára olyan rumlit hagynak ott, és a rumli mellett ott van kb fél méterre a félig üres tároló... Szóval jah, elég trehány emberek vannak itt nógrád megyében...
 • Aha. Ezen múlik, hogy valaki jó ember-e. Élt egy Jézus nevű fazon valami 2000 évvel ezelőtt, szegény, biztosan szeretett volna jó ember lenni, de hát nem tudott: még nem léteztek bevásárlókocsik, egész életében egyetlen egyet sem tolt vissza...

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.