HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

A világ 15 legkülönlegesebb repülőtere, ahol csak a legtapasztaltabb pilóták képesek landolni

Ha alapjáraton is megremeg a lábunk a repüléstől, akkor tény és való, hogy van néhány úti cél a világon, melyet határozottan illik elkerülni. Ilyen például a szakadékban végződő nepáli Tendzing–Hillary repülőtér, vagy a dagály miatt naponta többször is víz alatt álló skóciai Barra repülőtér. Nem véletlen tehát, hogy az ilyen és ehhez hasonló repülőtereken a pilótáknak különleges képesítéssel kell rendelkezniük ahhoz, hogy leszállhassanak a repülőkkel. Az egész világon pedig néhány tucat pilóta rendelkezik ilyennel.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál most összeválogattuk nektek a világ legkülönlegesebb és legveszélyesebb repülőtereit, melyeken minden egyes le- és felszállás egy életre szóló élménnyel egyenlő.

  1. 1 Tendzing–Hillary repülőtér (Lukla, Nepál)

   A legveszélyesebb repülőtereként tartják számon. A hegymászók általában itt ülnek repülőgépre, miután megmászták az Everestet.


  2. 2 Princess Juliana nemzetközi repülőtér (Szent Márton-sziget, Kis-Antillák)

   Híres a nagyon rövid kifutójáról, és arról, hogy mivel a víz mellett van, ezért a repülőgépek le- és felszálláskor 10-20 méterre a strandolók feje fölött húznak el. Itt elég kidugnod a kezed a repülőből landoláskor, hogy megnézd, milyen a víz.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 3 Courchevel repülőtér (Franciaország)

   Ez a repülőtér az Alpok-hegység közepén található, kifutópályája dőlésszöge pedig 18,5° - ezért csak tapasztalt pilóták vehetik igénybe.

  4. 4 Gibraltári repülőtér (Gibraltár)

   Itt a kifutópálya követlenül a belvárosban található, és ha ez nem lenne elég, a kifutópályát keresztezi a város állam egyik legforgalmasabb autóútja is.

  5. 5 Ice Runway repülőtér (Antarktisz)

   Ez a kifutópálya szó szerint jégből van. Bár olyan stabil, mint a beton, azért némileg csúszósabb, ezért a pilóták könnyen le tudnak csúszni a kifutópályáról, ha nem figyelnek. Legalábbis landoláskor. A felszállás kicsit biztonságosabb.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  6. 6 Juancho E Yrausquin repülőtér (Holland Karib-térség)

   A világ egyik legveszélyesebb repülőtere: nagyon rövid, egyik oldalról pedig egy hegy, a másikról éles sziklák és a tenger veszi körül.

  7. 7 Cristiano Ronaldo nemzetközi repülőtér (Madeira, Portugália)

   A pályát 2000 szeptemberében kibővítették … a tenger felé! Úgyhogy tulajdonképpen ez egy híd, ami 180 betonoszlopon áll.

  8. 8 Congonhas-São Paulo repülőtér (São Paulo, Brazília)

   A város szívében található, mindössze néhány kilométere a városközponttól. Állítólag nagyon veszélyes, különösen a hatalmas szállítórepülőgépek számára, és esős időben.

  9. 9 Kai Tak repülőtér (Hongkong)


   A hegyek és épületek között elhelyezkedő Kai Tak repülőtér 1998-ban elkezdett a tenger felé csúszni a hatalmas és nehéz légi forgalom miatt. Mára teljesen bezárták.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  10. 10 Manakara repülőtér (Madagaszkár)

   Egy repülőtér, aminek a kifutópályáját egy vasút keresztezi. Kényelmes, ha nem szeretnénk lekésni a csatlakozást.

  11. 11 Barra repülőtér (Skócia)

   Ez az egyetlen repülőtér, ami bizonyos időpontokban víz alatt áll, mivel egy öbölben található. Nem ritka, hogy a leszálló gépek futóművét víz borítja, miközben a pálya mellett várakoznak az dagály elvonulására, hogy újra felszállhassanak.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  12. 12 Kanszai nemzetközi repülőtér (Oszaka, Japán)

   Oszaka partjai mellett, egy mesterségesen létrehozott szigeten terül el ez a repülőtér, ami nagy bátorságra vall, tekintve, hogy a környéket gyakran természeti katasztrófák, például földrengések és szökőárok sújtják.

  13. 13 Matekane repülőtér (Lesotho)

   Elég csak ránéznünk a képre, hogy megértsük miért olyan veszélyes az összesen 400 méter hosszú, szakadékban végződő Matekane repülőtér.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  14. 14 Parói nemzetközi repülőtér (Bhután)

   A tengerszint felett 2235 méteres magasságban található repülőtéren a leszállás nem túl kényelmes, pláne, hogy rengeteg hegyet kell közben kerülgetni. Nem véletlen tehát, hogy az egész világon csak 26 pilótának van engedélye rá, hogy leszállhasson itt a repülőgépekkel.

  15. 15 Végezetül: Don Mueang nemzetközi repülőtér (Bangkok, Thaiföld)

   Ez a repülőtér kivételesen nem veszélyes, viszont megvan az a különlegessége, hogy közvetlenül a kifutópálya mellett egy golfpálya helyezkedik el, ami ki tudja … akár még veszélyes is lehet, ha épp béna golfozók játszanak.


  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • Skiathos (Görögország) repülőtere is elég érdekes, ott is pár méterrel az út ill. a vízen lévő csónakok felett mennek a repülők.

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.