HIRDETÉS BEZÁRÁS

A 9 legdrágább dolog a bolygón (felejtsd el az aranyat, a skorpióméreg a tuti)

  Mit gondolsz, mennyibe kerül egy palack víz vagy egy fürt szőlő a világ legdrágább változatából? Bármilyen összegre is gondoltál, eláruljuk, hogy sokkal többe.

  HIRDETÉS

  Hogy pontosan mennyibe, azt a most következő listán taglaljuk bővebben, ahol a világ legdrágább dolgait gyűjtöttük most nektek egy kalap alá.

  1. 1 Ruby Roman szőlő


   Ezt szőlőt kizárólag a japán Ishikawa prefektúrában termesztik és árulják, aukció keretén bleül. Szigorú szabályok szerint termesztik: minden szőlőszemnek legalább 30 gramm súlyúnak kell lennie, az egész csomónak pedig legalább 700-nak. Kezdetben 26 dollárért kínálták grammját, de 2017-ben már volt aki 9800 dollárt, vagyis közel 3 millió forintot fizetett egy fürt Ruby Roman szőlőért.

  2. 2 Huja toll


  3. 3 Huja (madár)


   A huja madár tolla azért ilyen értékes, mert kihalt a 20. század elején. 2010-ben 10 ezer dollárért, vagyis majd 3 millió forintért kelt el egy darab huja toll. Meglátva a benne rejlő lehetőségeket, mára valóságos bűnszervezet nőtt a madár tollának árusítása körül, ám ezek rendszerint csak átverések, nem igazi huja tollakat árulnak.

  4. 4 Trícium

   1 gramm trícium 30 ezer dollárba, vagyis 8,5 millió forintba kerül. A tríciumból kiszabaduló elektronok előidézik a foszfor ragyogását, így a két elemből önmegvilágító eszközök készíthetők, például vészkijárat jelzések vagy épp órák.

  5. 5 Víz


   El tudod képzelni, hogy miért kerülhet egy 1,25 literes víz 60 ezer dollárba, vagyis több, mint 17 millió forintba? Eláruljuk: az Acqua di Cristallo-t ugyanis egy Fidzsi-szigeteken található forrásból nyerik ki a tökéletes víz-ízhez pedig még egy csipetnyi izlandi gleccservizet is felhasználnak.

  6. 6 ,,Látás"


   A Luxturna nevezetű gyógyszer segít helyreállítani az embrek örökölt vakságát és visszaállítani az ő szemük világát. Egy ilyen tabletta 425 ezer dollárba, vagyis 121 millió forintba kerül, míg a teljes kezelés ára várhatóan valamivel 1 millió dollár felett, úgy nagyjából 400 millió forint körül áll majd meg végül.

  7. 7 Tea


   A "Big Red Robe" a létező legdrágább Kínai tea. A teafüvet évente egyszer szüreteik és csak minden ágról maximum 4 levelet szednek le. Épp ezért kevesebb, mint 500 gramm ilyen legendásnak számító teát gyártanak évente, melynek ára elérhető akár a 685 ezer dollárt, vagyis a 195 millió forintot.

  8. 8 Skorpió méreg


   Az izraeli skorpió (Leiurus quinquestriatus) mérgét például a rákkutatásban használják, és folyamatosan fejlesztik, ezért 1 gallon (3,7 liter) ilyen skorpióméreg körülbelül 39 millió dollárba, vagyis több mint 11 milliárd forintba kerül. Mivel egy skorpió összesen 2 mg mérget termel, ezért egy gallonnyi méreg kimeréséhet több mint kétmillió skorpiótól kell mérget venni.

  9. 9 Californium-252


   A legdrágább anyag egy grammja 27 millió dollár - ennél már csak az antianyag kerül többe (6,25 billió grammonként) -, használják a kutatásban és a terápia területén egyaránt. Összehasonlításképp: a gyémánt grammja csak 55 ezer dollár. A Californium 252-es izotópja azért kerül ilyen sokba, mivel mesterséges anyag, és előállítása, az antianyaghoz hasonlóan, igencsak körülményes, viszont az elkészült Californium-252 igen sok területen hasznosítható.

   A Californium-252 nagyon erős neutronforrás, egyetlen mikrogrammja 170 millió neutront bocsát ki percenként (spontán maghasadás révén). E tulajdonsága miatt olyan eszközökben használják, amelyek révén vizet vagy kőolajat lehet kimutatni a talajban, illetve a talaj nedvességtartalmát lehet felbecsülni (ez építkezéseknél és útépítéseknél hasznos), továbbá ezüst- és arany-rétegeket lehet azonosítani és mérni a Föld mélyében. Californium-252-t használnak a nukleáris reaktorok beindításához, a hasadóanyag-tartalom méréséhez, anyagszerkezeti hibák feltárásához, robbanószerek felderítéséhez.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.