HIRDETÉS BEZÁRÁS

A legdrágább fém a világon

  Szerinted melyik a legdrágább fém a világon? Sokan valószínűleg kapásból rávágnák, hogy az arany, a platina vagy a palládium, de nem! Természetesen ezek is ott vannak persze a világ legdrágább fémjeinek toplistáján, de csak a negyedik, a harmadik és a hatodik helyet foglalják el. Ki állhat vajon a dobogó legtetején?

  HIRDETÉS

  A kalifornium! Valószínűleg még csak soha nem is hallottál róla, de tudod mennyibe kerül? Közel 30 millió dollárba kerül minden egyes grammja! Ezzel nemcsak, hogy a legdrágább fém, de egyben a második legdrágább anyag is a világon.

  Világ legdrágább féme

  Miért ilyen hihetetlenül magas az ára? Mivel a kalifornium rettentően ritka. Ez nem tartozik azon nemesfémek közé, melyeket Isten ajándékozott az embereknek, ez a fém mesterségesen hozható létre, de még úgy is csak nehezen, mivel a hozzá szükséges anyagokból évente csupán 20-40 mikrogramm termelődik összesen. Ennek köszönhető többek között az a tény, hogy a világ teljes kalifornium készlete jelenleg körülbelül 10 gramm! Ez nagyon kevés.

  Legdrágább fém a világon

  A világ legdrágább fémje ezüstfehér színű, rettentően fényes anyag. Laboratóriumokban hozzák létre, ám a világon összesen két olyan hely van, ahol megfelelő technikai háttér áll rendelkezésre a kalifornium létrehozásához, ez pedig nem más mint az Oroszországban található Dimitrovgrádi Állami Kutatóközpont Atomreaktor Kutatóintézete, és az Egyesült Államokban található Oak Ridge Nemzeti Laboratórium.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Kalifornium fém

  A kalifornium előállításához plutónium vagy kűrium szükséges, majd további 8 hónap – 1,5 év neutron besugárzásnak vetik alá. Ehhez természetesen nukleáris reaktort használnak, majd az így létrehozott anyagból, különféle kémiai műveletek segítségével állítják elő ezt a roppant értékes anyagot.

  A kalifornium erősen radioaktív kémiai elem. Még Mengyelejev periódusos rendszerében is megtalálható a 98-as rendszám alatt. Nevét onnan kapta, ahol feltalálták – Kalifornia államról.

  Kalifornium legdrágább

  Először a Kaliforniai Egyetem Sugárzási Laboratóriumában sikerült előállítani még 1950-ben. Glenn Seaborg, Nobel-díjas kémiai vegyész fedezte fel. A férfi egyébként nem ennek az anyagnak a felfedezéséért kapta a Nobel-díjat, hanem mert ezen kívül még 10 másik periódusos rendszer elem felfedezése fűződik a nevéhez. Az egyik ilyen felfedezett vegyianyag még a nevét is viseli – sziborgium (angolul: seaborgium).

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  Glenn Seaborg
  Glenn Seaborg

  Maga a kalifornium egyébként rendkívül gyorsan olvad, melegítés hatására pedig párologni kezd, és még szilárd állapotban is könnyedén vágható például egy penge segítségével. Szétesési ideje mindössze 2,6 év. Ez a fém erősen radioaktív és mérgező. A vele történő munka közben fennáll a sugárbetegség veszélye, ezért érthető okokból egyetlen ékszerben sem található meg a világ legdrágább féme.

  De mi értelme ennek az anyagnak? A kaliforniumot számos területen használják. Legfontosabb szerepe a tudományos kutatásokban, például a magfizikában van. Különösen hatékony a neutronaktivációs elemzésben és a spontán maghasadás tanulmányozásában.

  Kalifornium laboratórium

  A kaliforniumot az onkológiában is használják, illetve a Föld belsejének tanulmányozására, mivel nagy segítségre van a különféle ásványi anyagok keresésében. Többek között például olaj, arany és ezüst keresésére is használják. A kaliforniumot emellett a világűrben is fontos szerepet tölt be, különösen a Hold felszínének tanulmányozásában vesszük hasznát.

  Végül, de nem utolsósorban atomfegyverekhez is használják. Egy gramm ilyen anyag képes egy átlagos atomreaktor energiájának előállítására. Nagyon erős neutronforrás. Tulajdonságainak köszönhetően ez a fém lehetővé teszi, hogy a röntgensugárzásnál jobban átvilágíthassák a tudósok a különféle tárgyakat. Ez elengedhetetlen például az atomreaktorokban és a repülőgépeken keletkezett sérülések felderítéséhez.

  A világ legdrágább féme tehát az óriási előállítási költségei ellenére rendkívül praktikus, és épp ezért rendkívül nagy a kereslet iránta a piacon.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.