HIRDETÉS BEZÁRÁS

10 érdekes tény a Földről, amit nem mondtak el nekünk a földrajztanáraink

Tudod, hogy milyen gyorsan halad a tavasz a világban? 🌱
🔥 11 hozzászólás

  Bár több ezer évünk volt rá, az ember még a mai napig sem tudta teljesen felfedezni szülőbolygóját. Nap mint nap jelennek meg új és izgalmas felfedezések, melyek olykor alapjaiban rengetik meg a Földről alkotott nézeteinket. Az alábbi listán 10 ilyen izgalmas érdekességet gyűjtöttünk most össze, melyeket biztos, hogy sosem hallhattunk az iskolapadban ülve.

  HIRDETÉS
   1. 10 Az ózonlyuk mérete csökken.

    nasa

    Kutatások kimutatták, hogy 2015-re nagyjából négymillió négyzetméterrel csökkent az Antarktisz felett található ózonlyuk (ózonréteg elvékonyodása) mérete 2000-hez képest és azóta is folyamatosan sűrűsödik. Ennek oka valószínűleg az 1987-es montreali jegyzőkönyvben keresendő, amely megtiltotta az ózonbontó vegyi anyagok használatát.

   2. 9 -89.2 °C volt a valaha rögzített leghidegebb hőmérséklet a Földön.

    onlinelibrary

    Ezt egyébként az Antarktiszon, a Vosztok kutatóállomáson rögzítették egy gyönyörűszép „nyári napon”, 1983. július 21-én.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   3. 8 A tavasz körülbelül 50 km/nap sebességgel mozog.

    reddit

    Kutatások kimutatták, hogy a tavasz nagyjából 50 km/nap sebességgel mozog a Földön. Ezt a tudósok úgy határozták meg, hogy tavasszal megfigyelték egyes növényfajok virágzatát, és megfigyelték azok virágzási idejét a különböző helyeken. Így derült fény arra, hogy az egymástól 50 km-re található azonos fajú növények virágzása szinte pont 24 óra elteltével következik be.

   4. 7 A Kínában található Tien-san hegység az egyetlen olyan hely a Földön, ahol nem fenyeget bennünket a magas vérnyomás.

    wikipedia

    A megemelkedett vérnyomás elkerülhetetlen része a hegyekben történő túrázásnak. Van azonban egy hely a Földön, ahol ez nem veszélyeztet bennünket, ez a hely pedig nem más, mint a Kínában található Tien Shan hegység. A helyi emberek vérnyomása itt egyébként alacsonyabb, mint a síkságon lakó embertársaiké.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   5. 6 Az Égei-tengeren található Kimolos-szigeten a talaj zsíros szappanból áll.

    wikipedia

    Bár a Görögországban található Kimolos-sziget mindössze 37 négyzetkilométer, igen érdekes tulajdonsággal rendelkezik. Amikor ugyanis esik az eső, a szigetet szappanhab borítja be. Az apró szigeten található talaj ugyanis zsíros-szappanos anyagból áll, melyet egyébként a helyiek előszeretettel használnak természetes szappanként.

   6. 5 A lemeztektonika megóvja a Földet a túlmelegedéstől.

    A Föld az egyetlen jelenleg ismert bolygó, amely lemezes tektonikával rendelkezik. 7 óriási lemez – kontinens – mozog különböző irányban évről-évre, melyek sebessége olykor a 10cm/év sebességet is elérheti. Ennek a lemeztektonikának köszönhetően pedig a Föld folyamatosan ismétli az úgynevezett „szénciklust”, mely megakadályozza a bolygónk túlmelegedését.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

11 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • Hát a többi iskolában nem tudom hogy volt de nekem a földrajz tanárom a felsoroltak háromnegyedét biztos tanította. 
 • Nem kötekedni akarok, egyszerűen csak tetszik: "...250 millió év múlva a feloszlott kontinensek újra egyesülnek majd egy hatalmas szuperkontinensben, melyet Új-Pangeanak fogunk hívni". "250 millió év múlva... fogunk hívni" Fő az optimizmus :D 
 • rakos foldrajz tanara k en regen is megondtam h csokkenik a lik a ozonnal nem tom mit mondjak h gobalis folmelegedes max a agyukba van felmelegedes am nyaron kajak meleg van rakosak
  • 17,998
   Rendszeres látogatóTörzsvendégKommentkirály10 hozzászólásBejegyzéskészítő
   Szia! Bizonyára nem néztél utána annak, amit írsz. Csak példaképpen: a globális felmelegedést nálunk tanítják az iskolában, tankönyvi anyagom is van róla: https://www.nkp.hu/tankonyv/biologia_7/lecke_01_006 Kérlek, mielőtt még egyszer írsz egy akkora hülyeséget, amitől a padlón koppan az állam, nézz már utána, mit pötyögsz le! Köszi!
  • Az ózonlyuknak nem tudom mi köze van a globális felmelegedéshez. Ez az egyik. A másik: próbálj már meg egy kicsit kultúráltabb lenni, és tiszteld azokat az embereket, akik legalább megpróbáltak egy kicsit felkészíteni az életre! Bár téged kár volt. 
  • 137,283
   Első reakcióNetkukac20 hozzászólásElső hozzászólásElső bejegyzésÖregmotorosIgazságosztóTörzsvendégKommentkirály10 hozzászólásAlkotóBejegyzéskészítőCsapatjátékosKvízmesterBestseller íróMozinézőTizedik szavazatSzázszorszép100. oldalSzavazatszámláló
   Kotisaari-sziget, Rovaniemi, Finnország

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.