HIRDETÉS BEZÁRÁS

9 dolog, ami első pillantásra ártalmatlannak tűnik, de valójában nagyon veszélyes

  Mindenki tudja, hogy számtalan olyan dolog, például állat, rovar vagy étel található a Földön, ami káros lehet az emberre nézve. Ezek közül a leggyakoribb veszélyforrásokra mindannyiunk figyelmét felhívták az iskolában, de akadnak azért olyan, látszólag ártalmatlan dolgok, amik miatt könnyedén bajba kerülhetünk. Gondolnád például, hogy veszélyes lehet, ha egy macska megnyalja az arcod?

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál most utánajártunk néhány ilyen, első ránézésre ártalmatlannak tűnő dolognak, amikről kiderült, hogy potenciális veszélyt hordoznak magukban.

  1. 9 Koalák

   291c3d5a31ab940c2a3c55c64f

   Annak ellenére, hogy a koalák napi 20-22 órát alszanak, ébrenlétük során pedig általában eukaliptuszt rágcsálnak, bizonyos körülmények között veszélyesek is lehetnek. Ha egy állatot például stresszes vagy veszélyes helyzetnek teszi ki valaki, akkor könnyen agresszívvá válik. A koalák ráadásul nagyon kitartóak, hosszasan üldözik a bántalmazóikat, hogy revansot vegyenek rajtuk. A koalák akár 35 km/h-ás sebességgel is tud futni, utolérve pedig az éles karmaival és fogaival jelenthet potenciális veszélyt az életünkre.

  2. 8 Kesudió

   Kesudiohoz eres

   Amikor a kesudió nő, egy speciális héj borítja, ami komoly veszélyt hordoz magában. A héj ugyanis mérgező urushiol olajat tartalmaz, ami viszketést, hólyagképződést és bőrkiütést is okozhat. Ha egy külföldi nyaralás alkalmával tehát kesudióval találkozol, semmiképp se nyúlj hozzá. Hámozás és pörkölés után egyébként természetesen biztonságosan fogyasztható.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 7 Kutyák és macskák nyála

   Macska es nyulnyal

   A kutyák és macskák nyálában található baktériumok általában nem veszélyesek magukra az állatokra. Nyalogatás, harapás vagy karcolás során azonban bejuthatnak az ember szájába, orrába vagy szemébe, bőrfertőzést, lázat, hidegrázást vagy agyhártyagyulladást okozva. Továbbá, ha egy macska mancsnyalogatás után megharapja vagy megkarcolja a gazdáját, bartonella baktériumokat juttathat a szervezetébe. Az ilyen baktériumok aztán nyirokcsomó duzzanatot okozhatnak.

  4. 6 Vízesés alá állás

   6b4ad05039b1ac28853d968d5d

   Ha egy vízesésnél találod magad, jól gondold meg, hogy aláállsz-e fényképezkedni, vagy sem. Elképzelhető ugyanis, hogy a kellemes masszázsnak induló vízsugár károsíthatja a csontjaid - a vízfolyás sebességétől függően. Minél gyorsabb folyású a vízesés, annál nagyobb a kockázat. Nem beszélve természetesen arról a tényről, hogy a vízesések nemcsak vizet, hanem köveket és hatalmas ágakat is a mélybe dobnak olykor.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  5. 5 Pávák

   6d0aed527193a808e86fd2c2be

   A pávák ritkán támadnak emberre, de ha igen, az nagy veszéllyel járhat. Egyrészt ezek a madarak rendkívül agresszív viselkedésűek, másrészt alacsony az intelligenciájuk, így ha valaki feldühíti őket, akkor addig próbálják üldözni az adott személyt vagy állatot, amíg el nem pusztítják azt. Az emberek esetében halált persze nem, de súlyos sérüléseket azért így is okozhatnak ezek a madarak, amik egyébként olyan agresszívak, hogy néha még a saját tükörképükre is azt hiszik, hogy az egy másik állat, és rátámadnak.

  6. 4 Édesvízi csigák

   Csiga veszely

   Ezek az állatok a világ egyik leghalálosabb parazitái, ezért jobb elkerülni őket. Világszerte emberek milliói fertőződnek meg bilharziózissal (schistosomiasis), amit főként az édesvízi csigák terjesztenek. Annak ellenére, hogy a betegség főleg a trópusi országokban gyakori, Európában is megbetegedhetünk anélkül, hogy másik kontinensre utaznánk.

   A schistosomiasis az állatok petéiből kerül a vízbe, aminek a segítségével a paraziták könnyedén bejuthatnak az emberek és állatok testébe, ahol aztán évekig elélnek. Ez különféle egészségügyi problémákhoz, például vérszegénységhez, fáradtsághoz, ritkább esetekben súlyosabb következményekhez is vezethet.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  7. 3 Garnélarák

   b2063d50acba48ea46aee9ffb6

   A garnélarák hámozásakor nagyon óvatosnak kell lenni, a héja ugyanis helyenként rendkívül éles. Ugyanolyan sérülést és fájdalmat képes okozni, mintha konyhakéssel vágnánk magunkat szét. Főleg a farok előtti rész a nagyon kemény és éles, erre érdemes figyelni a legjobban.

  8. 2 Internetes tesztek

   Internetes teszt

   Elképzelhető, hogy Ti is találkoztatok már olyan tesztekkel, ami úgy hívta fel magára a figyelmet, hogy: "Fogadok, hogy nem emlékszel az első barátod / iskolád / háziállatod nevére!". A látszólag jelentéktelen teszt azonban nagy segítségükre lehet az internetes csalóknak.

   A biztonsági szakértők figyelmeztetnek, hogy sose válaszoljunk helyesen az ilyen kérdésekre, az ilyen kérdések ugyanis gyakran titkos emlékeztetőkérdések például a bankoknál, közösségi oldalaknál, vagy éppen email szolgáltatóknál. Ha az első háziállatunk neve például Maci volt, akkor érdemes nem ezt, hanem valamilyen becenevet írni helyette.

  9. 1 Egészségtelen vizek

   tarozok

   A folyók és tavak közelében gyakran találkozhatunk "úszni tilos" táblákkal. Mi bajunk eshetne, elvégre ez csak víz - gondolhatnánk. Meg kell azonban érteni, hogy az ilyen táblák mindig jó okkal figyelmeztetnek a veszélyre.

   Elképzelhető, hogy az adott vízben például veszélyes örvények vannak, esetleg az alján üvegszilánkok, éles kövek vagy horgok és egyéb szennyeződések találhatók. Az sem ritka, hogy az ilyen tilalmat a víz nem megfelelő minőségének esetén rendelik el, mely esetben a felelőtlen fürdőzés bél- vagy parazitafertőzést, maláriát, allergiát vagy mérgezést okozhat.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.