HIRDETÉS

19 hihetetlen tény, ami bármekkora őrültségnek is hangzik, valójában teljesen igaz


Emberi mivoltunkból fakadóan mindig igyekszünk valami újat és érdekeset tanulni. Néha azonban a szorgos kutatás során talált érdekességek olyannyira elképesztőek, hogy egyszerűen nem akarjuk elhinni azok valódiságát. Épp úgy, mint a most összegyűjtött 19 hihetetlen tény esetében.

HIRDETÉS

Gondoltad volna, hogy a krokodilok tudnak fára mászni? Netán azt, hogy 3 nagy sárgarépa napi fogyasztásától narancssárgává változhat a bőrszínünk? Nem?! Akkor a következőkben valószínűleg Te is számtalan újdonságot tanulhatsz.

 • Tudtad, hogy van egy olyan szerzői jogi törvény, amely tiltja az Eiffel-torony éjszakai fényképezését? Pontosabban nem magát a tornyot fotózni tilos, hanem az azt megvilágító éjszakai fényeket. Elméletileg tehát ahhoz, hogy a megvilágított Eiffel-tornyot ábrázoló képet készíthessünk, először írásos engedélyt kellene kérnünk a SETE-től, a torony világításáért felelős francia cégtől. Ha tehát legközelebb Párizsban jársz, és egy kivilágított Eiffel-tornyot ábrázoló képet posztolsz a Facebookra, jusson eszedbe, hogy épp megsérted vele Franciaország egyik törvényét. Igaz, még sosem volt rá precedens, hogy valakit is megbüntettek volna emiatt.

 • A hosszú szavaktól való félelmet hippopotomonstrosesquipedaliophobia-nak hívják. Ez a fóbia jelentősen rontja gazdája életminőségét, mivel az ilyen fóbiában szenvedő emberek nem tudnak hosszú szavakban kommunikálni, helyette mindent a lehető legrövidebb idő alatt, tömör, apró szavakkal és kifejezésekkel próbálnak helyettesíteni.
 • A LEGO a világ legnagyobb gumiabroncsgyártója. Statisztikák szerint a cég 2011-ben például 318 millió gumiabroncsot gyártott, míg a második legnagyobb gumiabroncsgyártó, a Bridgestone is közel kétszer kevesebbet, mindössze 190 millió darabot. Igaz ami igaz persze, az adatokat ferdíti némileg, hogy amíg a többi gumiabroncsgyártó autókra és kamionokra tervezett gumiabroncsokat gyárt, addig a LEGO csak a saját játékaira szánt aprócska abroncsokat.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

 • A kacsacsőrű emlősöknek nincsenek mellbimbói, ezért az utódok a nőstények megnagyobbodott pórusain keresztül jutnak az anyatejhez. Kívülről ez úgy néz ki, mintha a nőstény kacsacsőrű emlős tejet izzadna, az utódok pedig ezt nyalogatnák.
 • Ha egy váza vízhez 1 mg Viagrát keverünk, akkor a belerakott vágott növények egy héttel tovább élnek. Bármilyen hihetetlenül is hangzik, ez igaz. Izraeli és ausztrál kutatók egy kísérlet során bebizonyították, hogy a vízben feloldott kis koncentrációjú gyógyszer kétszeresére növeli a virágok eltarthatóságát.

 • A sárgarépától narancssárgává válik a bőrünk. Ehhez nem is kell túl nagy mennyiség, elég pusztán néhány hétig napi 3 nagyobb sárgarépát elfogyasztanunk ahhoz, hogy a béta-karotin szintünk (sárga-narancssárga pigment) megnőjön a vérünkben. Emiatt a bőr színe megváltozik, sárgás vagy akár narancssárgás árnyalatot kapva. A jelenség leginkább a tenyerünkön és a talpunkon észrevehető.
 • A Happy Meal termékeknek köszönhetően a McDonald’s a világ legnagyobb játékforgalmazója. Évente körülbelül annyi Happy Meal menüt fogyasztanak a világban, mint a teljes online játékkereskedelem 20%-a, ami elképesztő.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

 • A tudósok nemrégiben felfedezték, hogy az elefántok szokatlan szertartásokat tartanak. Miután a csordájuk egyik tagja meghal, az elefántok nem csak sírnak, hanem sajátos sírokat is létrehoznak, az elhunyt testét pedig levelekkel és földdel szórják be – megpróbálva teljesen eltüntetni azt. Érdekesség, hogy az elefántok nem csak a saját csordájuk tagjaival végeznek ilyen szertartásokat, hanem idegen, út közben talált elhunyt állatok tetemeivel is.
 • Annak ellenére, hogy "A remény rabjai" című drámafilm majdnem 10 éven keresztül vezette a 250 legjobb film listáját a legnagyobb filmes weboldalon, az IMDB.com-on, soha egyszer sem kapott Oscar-díjat, noha már 7-szer is jelölték a díjra.
 • Minden évben több IKEA katalógust nyomtatnak, mint ahány Biblia példányt.

 • A világon több rabszolga van napjainkban, mint az atlanti rabszolga-kereskedelem idején. 400 évvel ezelőtt körülbelül 17 millió embert költöztettek Afrikából Észak- és Dél-Amerikába, hogy rabszolgává tegyék őket. Becslések szerint napjainkban több mint 40 millió ember él rabszolgaságban.
 • Ha összekeverjük a vizet és a fűrészport, majd megfagyasztjuk, akkor az így keletkezett jég többször lassabban olvad, mint a sima jég. Erősségét és egyéb jellemzőit tekintve pedig hasonlít a betonhoz. Ennek a keveréknek egyébként még neve is van: pykrete-nek hívják.
 • Földrajzilag Virginia állam nyugatabbra található, mint a Nyugat-Virginia nevezetű állam.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

 • Az Egyesült Államokban még mindig sok államban lehetséges, hogy valaki hivatalosan feleségül vegyen egy kiskorút.
 • Tudósok nemrégiben felfedezték, hogy a krokodilok képesek fára mászni. A felfedezést egy nemzetközi zoológiai csoport is megerősítette, akik már korábban is megfigyelték, hogy ezek az állatok képesek akár 1-4 méteres magasságokba is mászni, ráadásul még akár a teljesen függőleges fatörzsön is képesek felkapaszkodni. Azt is kimutatták, hogy minél fiatalabb egy krokodil, annál jobbak a mászási képességei. Nagy valószínűséggel a krokodilok azért másznak fára, hogy jobban élvezhessék a napsütést és a közvetlen környezetüket is könnyebben szemmel tarthassák.

 • A „Buffalo buffalo Buffalo buffalo buffalo buffalo Buffalo buffalo.” egy nyelvtanilag helyes angol mondat. A mondat jelentése szabad fordításban: Buffalói bölények buffalói bölényeket bántó buffalói bölényeket bántanak.
 • Botanikai szempontból a szőlő, a paradicsom, a papaya-félék, a gránátalma, a datolyaszilva, a guava, az avokádó és a banán is bogyós gyümölcs. Fontos megjegyezni, hogy botanikai szempontból a "bogyós" jelzés a gyümölcsben található magokra és annak lédússágára utal, nem pedig annak formájára.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

 • Bizonyos körülmények között a meleg víz gyorsabban fagy meg, mint a hideg víz. Ezt a jelenséget Mpemba-paradoxonnak nevezzük és a tudósok a mai napig sem tudják 100%-ig pontosan, hogy miért történik ez. A jelenség a nevét Erasto B. Mpemba tanzániai diákról kapta, aki a 60-as években egy iskolai laboratóriumi munka során bebizonyította, hogy a fagylalt gyorsabban fagy meg a fagyasztóban, ha előbb felmelegítjük.
 • A gepárdok nem tudnak morogni, ehelyett inkább a szokásos házi macskákhoz hasonló hangokat hallatnak. Ha esetleg nem hinnéd, akkor íme a bizonyíték:

HIRDETÉS
HIRDETÉS

2 hozzászólás

SZÓLJ HOZZÁ!


Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!