Országokban tilos dolgok

15 megszokott dolog a poggyászunkból, amivel jobb, ha nem próbáljuk meg átlépni bizonyos országok határát

Szinte mindenki tudja már, hogy Törökországból vagy Egyiptomból nem szabad például kagylót vagy kavicsot hazavinni. Az ilyen tilalmakra azért van szükség, hogy a turisták ne vigyék haza magukkal apránként a strandokat, illetve a gyönyörű korallzátonyokra és tengeri élővilágra ne szuvenírként tekintsenek. Bizonyos tilalmakból azonban gyakran konfliktus támad a határon vagy a repülőtéri poggyászellenőrzés során, mert nem mindenki tudja, hogy mit szabad bevinni/kivinni az adott országból, ahova utazik.


HIRDETÉS

A Liked.hu-nál átolvastuk a népszerű országok poggyászengedélyeire vonatkozó szabályokat, illetve a rutinos utazók blogjait, és meglepve tapasztaltuk, hogy bizonyos holmikkal komoly bajba kerülhetünk a különböző országokban.

 1. 1 Hamis márkák kivitele Olaszországból és Franciaországból.


  A franciák és az olaszok nagyon érzékenyek a divatra és a jól ismert márkák hamisítványaira, ezért ezekbe az országokba utazva mindig ellenőrizd, hogy tényleg eredeti termékeket vásárolsz-e, máskülönben könnyedén bajba kerülhetsz. Olaszországban például 7000 eurós bírság jár azoknak, akiket a határon hamis termékekkel csípnek el. Ha tehát Milánóban vagy Párizsban jársz és vásárolsz magadnak egy szép, de meglepően olcsó dolgot, feltétlenül őrizd meg a blokkot, nehogy bajba kerülj miattuk.

 2. 2 A Brazíliában vásárolt bőr pénztárcák könnyen a határon maradhatnak.


  Brazíliában és Vietnámban tilos krokodil- vagy struccbőrből készült tárgyakat árulni és vásárolni. Ha mégis ilyen dolog van nálunk, a határon bizonyítanunk kell, hogy nem az adott országban vásároltuk, máskülönben elkobozzák tőlünk és még bírságot is kaphatunk. Brazíliában még ennél is szigorúbbak a krokodilbőr pénztárcákkal: azokat, akik ilyen termékeket próbálnak meg átcsempészni a határon, 1 év börtönnel sújtják.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 3. 3 Tiltott könyvek.


  Bármilyen hihetetlen is, de bizonyos országokba nem vihetünk be akármilyen könyvet. Tádzsikisztánban külön engedély kell a könyvek beviteléhez, a kubai határon ellenőrzik, hogy a könyvekben nincsenek-e könyvtári bélyegek, az olasz határőrök pedig fokozottan figyelnek rá, hogy a turistáknál lévő könyvek ne legyenek 50 évnél idősebbek, ilyen esetben ugyanis már történelmi értékű műkincsnek számítanak és tilos engedély nélkül be- vagy kivinni őket.

 4. 4 Mexikóban és Brazíliában tilos teknőspáncélból, tollból vagy elefántcsontból készült ékszereket be- és kivinni.


  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 5. 5 Kínában tilos 300 jüannál (kb. 15 ezer forint) nagyobb értékű gyógyszercsomagot magunkkal vinni. A gyógyszereknek mindig bontatlan csomagolásban kell lenniük, a rajtuk lévő névnek pedig jól olvashatónak kell lennie. A receptre kapható gyógyszerek mellé külön orvosi igazolás is szükséges.


 6. 6 Jó ötletnek tűnhet a helyi érméket hazavinni magunkkal emlékbe, de csak akkor, ha nem Indiában nyaralunk. Itt ugyanis egyetlen rúpiát sem szabad kivinni az országból: indulás előtt az összes készpénzt el kell költeni, vagy külföldi valutára váltani.


 7. 7 Tilos az Ausztráliában készült ajándéktárgyak árusítása más országokban.


  Ausztrália nagyon szigorú a szimbólumait illetően, ezért például a bőrből vagy kenguruszőrből készült ajándéktárgyakat csak személyes használat céljából lehet kivinni az országból, azokat később nem lehet elcserélni vagy eladni Ausztrálián kívül.

 8. 8 Túl kirívó fürdőruhás képek.


  Szinte minden turistának vannak fürdőruhás képei, de érdemes figyelni rá, hogy bizonyos országokban büntetés jár azért, ha a fotó nem elég szerény, vagy esetleg a fürdőruha túl sokat enged látni. Ez a szabály érvényes többek között minden iszlám vallású országra, Iránra, és a rendkívül népszerű Maldív-szigetekre is, ahol komoly pénzbüntetés, szélsőséges esetben pedig akár fél-egy év börtön is járhat a túl kirívó fotókért.

  Sok országban tilos egyébként (pl. Spanyolország) fürdőruhában mászkálni a tengerpartokon és strandokon kívül. Így ha szeretsz fürdőruhában mászkálni és vásárolni mondjuk a különféle városokban, akkor utazás előtt feltétlenül ellenőrizd, hogy az adott országban ezt szabad-e vagy sem.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Másolás
27
1 hozzászólás, 27 pont

Szólj hozzá!

One comment -

Tipp: a bejelentkezett felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • Hat en eleg gyakran jartam Olaszorszagban de sose volt hatarellenorzes. Nem is tehetnek meg
Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!