HIRDETÉS

15+ illemszabály, ami öt évvel ezelőtt még nem létezett, de ma már mindenkinek ismernie kellene őket

A híres amerikai írónő, Emily Post foglalta először írásba a legalapvetőbb etikett szabályokat, még 1946-ban. Azóta egy nevét viselő cég, az Emily Post Institute munkatársainak jut ez a feladat, akik 5-7 évente adnak ki új könyvet "Etikett enciklopédia" címmel. Ebben feltüntetik azokat az elavult szabályokat, melyeket ideje egyszer és mindenkorra elfelejteni, illetve közzéteszik azokat, melyek nemrég ütötték fel a fejüket, és amelyeket illik betartani a mai modern társadalomban.

Cikkünkben most 15+ olyan illemszabályt gyűjtöttünk össze, melyek 5 évvel ezelőtt még nem léteztek, mára azonban komoly gondunk lehet belőle, ha nem ismerjük őket vagy csak egyszerűen figyelmen kívül hagyjuk azokat.


 1. 1 Lehet fényképezni az ételt egy étteremben vagy kávézóban?


  Egy olyan világban élünk, amiben régóta a „ha nincs róla kép, nem is csináltam” elvet követi, ezért az ételek fotózásának tiltása valóságos öngyilkosság lenne a vendéglátó egységek számára. Ennek ellenére továbbra is fontos, hogy a legkevésbé feltűnő módon csináljuk azt, anélkül, hogy zavarnánk vele másokat – például zaj és vaku nélkül.

 2. 2 Tölthetek fel olyan fotókat az internetre, amik vendégségben készültek?

  Ha vendégségbe hívnak bennünket, akkor a tulajdonos dönti el, hogy mit lehet és mit nem a vendégeknek. Ha nem volt külön kérése rá, hogy ne készítsünk fotókat, akkor valószínűleg nem bánja. Ettől függetlenül érdemes figyelni rá, hogy más emberek ne szerepeljenek a fotón engedély nélkül, még a háttérben sem – ebből ugyanis könnyen kellemetlen konfliktusai lehetnek az illetőnek.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 3. 3 Van szabály a szelfizésre?


  A modern etikett nem tudta figyelmen kívül hagyni az egyre népszerűbb szelfizés jelenségét. Érdemes ezt azonban normális keretek között végezni, biztonságosan: 2015-ben például több ember halt meg szelfikészítés közben, mint cápatámadás következtében.

  Illetlenségnek tartják, ha valami fontos eseménnyel vagy tárggyal a háttérben fotózkodunk – például nem illik műalkotással, esküvői ceremóniával vagy templommal a háttérben szelfizni, a temetésekről nem is beszélve persze.

 4. 4 Megkérhetek valakit, hogy törölje a rólam készült fotóját a közösségi oldalról?

  Ha csak nincs valami nagyon zavaró vagy kellemetlen a képen, esetleg nincs jó okunk rá, hogy eltűnjön az a felvétel, akkor nem illik ilyesmivel zaklatni a kép készítőjét, hiszen pont azért töltötte fel azt a képet, mert van rajta valami, ami számára nagyon kedves, ami neki nagyon tetszik. Ha mégis úgy döntünk, hogy megkérjük a kép eltávolítására, akkor érdemes azt a legudvariasabb módon megtenni.

 5. 5 A hangulatjelek és GIF-ek udvariatlanságnak számítanak?

  Természetesen a hivatalos kommunikáció esetén az ilyen fajta vizuális effektek használata nem megengedett. Más esetekben azonban még jól is lehet, egy megfelelő hangulatjellel vagy gif képpel ugyanis olykor több száz szót fejezhetünk ki egyetlen pillanat alatt, ráadásul szórakoztató módon. Ha a beszélgetés azonban komoly témákat érint, akkor érdemes mellőzni minden ilyesmit.

 6. 6 Be kell jelölnöm ismerősként a gyermekem edzőjét, tanárát, stb.?


  Nem. Hacsak az illetőnek nincs külön szakmai profilja, akkor semmiképp sem ajánlott. Inkább kérni kell tőle egy e-mail címet vagy telefonszámot, amin keresztül fel tudjuk vele venni a kapcsolatot, ha a szükség úgy kívánja.

 7. 7 Ha valaki rám írt üzenetben, de nem válaszoltam időben, akkor fel kell őt hívnom telefonon, hogy gyorsabban lefolytassuk a kommunikációt?

  Semmiképp sem. Az üzenet írója valószínűleg azért választotta ezt a módot, mert nem túl sürgős a problémája, és nem vár azonnal választ. Ilyen esetekben egy váratlan hívás esetleg illetlenségnek is minősülhet. Az emberek ráadásul egyre inkább kezdenek leszokni a telefonálgatásról, és sokkal inkább az üzenetküldést részesítik előnyben, mivel ez nem olyan zavaró, mint egy hívás, nem kell azonnal válaszolni, és az üzenetben elhangzottak hosszú időre a készülékek memóriájában maradnak.

 8. 8 Akkor most ne hívjak senkit?


  Természetesen egyetlen etikett sem tilthatja meg a telefonon beszélgetést, ám mielőtt felhívunk valakit érdemes legalább üzenetben megkérdeznünk, hogy alkalmas-e az idő és tudunk-e beszélni Ezenkívül vannak olyan emberek, akikkel az üzenetben történő kommunikálás nem működhet, esetükben egyenesen ajánlott a telefonos hívás kezdeményezése.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Másolás
24
5 hozzászólás, 24 pont

SZÓLJ HOZZÁ!

Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!