HIRDETÉS BEZÁRÁS
Egyéb

8 zokni etikett szabály, amit egy modern embernek be kell tartania, hogy ne kerüljön kínos helyzetbe

A zoknihordásnak is vannak szabályai.

  A mai világban, ahol a divat és a stílus egyaránt kiemelt szerepet játszik, a zoknik gyakran mellőzött ruhadarabnak számítanak. Pedig szorosan beépülnek az összképünkbe, és akár kulcsfontosságú elemei is lehetnek egy szettnek, kiegészítve és teljessé téve azt. Ezért nem érdemes figyelmen kívül hagyni a modern zoknietikett szabályait.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál most megismerkedtetünk a zoknietikett legalapvetőbb szabályaival, aminek az ismerete nélkül nem szabad elmenni otthonról.

  1 A zokni nem csak alsónemű, hanem kiegészítő is.

  Zokni etikett 009

  A zoknikat csak akkor tekinthetjük egyszerű alsóneműnek, ha elrejtjük őket a kíváncsi szemek elől. Ilyenkor a legfontosabb kritériumok a kényelem és a melegség. Azonban ha a zokni kilátszik, alaposabban kell megválasztanunk őket, hiszen teljes értékű kiegészítővé válnak, amelyek képesek javítani vagy rontani az összképen. A zokni színének és anyagának nemcsak a cipőhöz, de az adott szituációhoz is illeszkednie kell.

  2 A nyitott cipőket is lehet zoknival hordani és néha kell is.

  Zokni etikett 008

  Szinte minden cipőhöz ajánlott zoknit viselni. Ez alól kivételt csak a strandpapucs és a szandál képez, már ha nem akarjuk elhagyni a homokos tengerpartot. A zokni védi a lábunkat a vízhólyagoktól, és meghosszabbítja a cipőnk élettartamát azáltal, hogy megvédi az izzadságtól. A zokni és a szandál kombinációja – amiért sokáig gúnyolták az embereket – mára már a múlté.

  Ugyanez igaz a női divatra is. A szandál, a bokaszandál és a zárt cipő viselése zoknival modern trendnek számít. A mai divat a kényelemre és a higiéniára összpontosít. Számos híresség, mint például Katy Perry és Rihanna, nem szégyelli a zoknit a női cipőkkel kombinálni.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  Zokni etikett 007

  3 A világos zoknit a legjobb semleges színű ruhákhoz viselni.

  Zokni etikett 006

  Ha azt szeretnéd, hogy a színes zoknidat észrevegyék, fontos odafigyelni az öltözéked többi elemére is. A legjobb, ha semleges színű, elegáns nadrágot vagy sötét farmert választasz, hogy ne vonja el a figyelmet a zokniról. Ezenkívül ne feledd, hogy a mintás zoknik fokozottan felhívják a figyelmet az egész öltözékre, ezért fontos, hogy a ruházatod makulátlan legyen.

  4 A zokninak szorosan illeszkednie kell.

  Zokni etikett 005

  A zokni visszahajtása nem javasolt. Ha a zoknin minták vannak, a visszahajtás miatt kilóghatnak a cérnaszálak, és összességében rendetlen benyomást kelthet. A zokni ideális esetben szorosan illeszkedik a lábhoz anélkül, hogy vissza kellene hajtani.

  Egyetlen kivételt képeznek a vastag, meleg zoknik, amiket általában durva bakanccsal viselünk. Ebben az esetben a zokni felső részét enyhén visszahajthatjuk, de csak minimális mértékben.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  5 Minden cipőtípust meghatározott hosszúságú zoknikhoz terveztek.

  Zokni etikett 004

  A modern stílus és a kényelem nem csak az öltözködésben, de a zokniválasztásban is rejlik. A cipő típusától függően más-más fazonú zoknik illeszkednek harmonikusan a szettedhez.

  • Univerzális megoldás: A közepes hosszúságú zoknik igazi jolly jokerek, amik szinte minden típusú cipőhöz passzolnak.
  • Kényelmes sportosság: A boka fölé érő rövid zoknik tökéletesek a tornacipőkhöz.
  • Diszkrét elegancia: A pamut bokazoknik rejtve maradnak a mokaszin alatt, így elegáns megjelenést kölcsönöznek.
  • Stílusos kiegészítő: A hosszú szárú zokni remek választás irodai viselethez.
  • Férfiaknak: Ha nyakkendőt viselsz, a zoknidnak elég hosszúnak kell lennie ahhoz, hogy elérje a vádlidat.

  Extra tipp: Ne feledd, a zokni színe harmonizáljon a cipővel és a nadrággal!

  A megfelelő zokni kiválasztásával stílusos és komfortos megjelenést érhetsz el, bármilyen cipőt is viselsz.

  6 Hideg időben a bokákat el kell rejteni.

  Zokni etikett 003

  Az utóbbi években a rövid szárú nadrágok hihetetlenül népszerűvé váltak, és szezontól függetlenül a divat elengedhetetlen elemévé váltak. Akár a tavaszi-őszi átmeneti időszakban, akár a kemény télben is, gyakran láthatunk divatos embereket meztelen bokával. Azonban fontos, hogy ne kockáztassuk az egészségünket a trendek oltárán.

  A hidegebb hónapokban nem tanácsos, hogy hézag legyen a cipő és a nadrág között, ezért a rövid szárú zoknikat érdemes lecserélni középhosszú fazonokra. A stílusos és friss megjelenés érdekében választhatsz élénk színű zoknikat is.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  7 A zokninak passzolnia kell az alkalomhoz.

  Zokni etikett 002

  Ha állásinterjúra készülsz elegáns öltönyben, vagy színházba indulsz, válassz a szettedhez illő, vékony zoknit. Ne próbálj meg kitűnni rikító feliratokkal vagy mintákkal díszített zoknikkal.

  8 A zokninak „működő” állapotban kell lennie.

  Zokni etikett 001
  Aimee Dars Ellis / Flickr | CC BY-NC-SA 2.0 DEED

  Bár banálisnak tűnhet, sokan figyelmen kívül hagyják a zoknik állapotát, gondolván, hogy senki sem fog észrevenni egy apró lyukat vagy egy kis koszfoltot. Azonban ez nem feltétlenül igaz.

  Először is, a lyukas vagy piszkos zokni könnyen szemet szúr, még akkor is, ha nem feltűnő. Másodszor, a zoknik nem olyan drágák, hogy ne engedhetnénk meg magunknak egy új párat, aminek köszönhetően nem kell majd aggódnunk az állapotuk vagy a kellemetlen lyukak miatt, amik kidörzsölhetik a lábunkat.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.