HIRDETÉS

14 titok, amit a légitársaságok nem szívesen mondanak el az átlagos utasoknak

A repülőtereken bóklászás és maga a repülés sem mindig tartozik a legkényelmesebb és legélvezetesebb dolgok közé, ha csak nincs egy magánrepülőnk, amivel soron kívül és kedvünkre repdeshetünk a nagyvilágban. Számos olyan apró trükk létezik azonban, ami a világ bármely pontján segíthet megkönnyíteni, illetve kényelmesebbé és olcsóbbá tenni ezt a korántsem olcsó mulatságot. Egy egyszerű billentyűkombináció segítségével például olcsóbb jegyeket vásárolhatunk, egy matrica segítségével pedig az elsők közt juthatunk hozzá a csomagunkhoz a leszállást követően.


HIRDETÉS

A Liked.hu-nál most összegyűjtöttük a légiutaskísérők és tapasztalt utazók által elmesélt titkokat, hogy mindannyian kellemesebbé tehessük magunknak a következő repülést.

 1. 1 Hogyan kezeljük a poggyászunk?


  • A legtöbb utazó azt hiszi, hogy a poggyászra ragasztott „törékeny” felirat azért van, hogy megvédje a benne található értékeket a dobálástól, de ez nem így van. A tapasztalt utazók tudják, hogy a reptéri rakodók az ilyen bőröndöket teszik mindig fölülre, ezért a poggyászkiadónál ez a bőrönd fog először kigurulni a futószalagra.
  • Még egy tipp a profi utazóktól: mivel a legtöbb utas sötét (általában fekete) bőröndöt használ, ezért célszerű nekünk a megszokottól eltérőt használni, ezt ugyanis sokkal könnyebb felismerni a poggyászkiadáskor, és nem kell egyenként végignézni őket.
 2. 2 Hogyan csomagoljunk?


  • Mindig töltsük ki a bőröndünk teljes térfogatát, ezzel ugyanis meggátolhatjuk, hogy a benne lévő dolgok szabadon mozogjanak és esetleg összetörjenek, megsérüljenek. A nehéz tárgyakat tegyük a bőrönd falaihoz, a törékenyeket pedig a bőrönd közepére.
  • Jobb, ha az üvegből készült és/vagy törékeny szuveníreket nem ruhába, hanem inkább kartonpapírba csomagoljuk. Ez jobban véd, ha valami nehéz, például egy másik bőrönd esik a bőröndünkre.

  Indulás előtt ne felejtsd el lefényképezni a bőrönd tartalmát. Egy fotóval sokkal könnyebb lesz azonosítani a bőröndünket, ha esetleg elveszítjük valahol.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 3. 3 Hogyan spóroljunk a repülőjegyeken?


  • A Ctrl+Shift+N billentyűkombináció nagy hasznunkra lehet az olcsóbb repülőjegyek keresésében. Ez inkognitómódba rakja a böngészőt, és a légitársaságok weboldalai így nem férnek hozzá a keresési előzményeinkhez, ezáltal nem próbálják meg kissé túllicitált áron kínálni nekünk a repülőjegyeket azt az illúziót keltve, hogy a jegyek árai percről-percre emelkednek.
  • Egy másik trükk, hogy mindig próbáljuk meg a célország anyanyelvén használni a légitársaságok weboldalát. Lehet, hogy kissé bonyolultabb, de a légitársaságok olcsóbban kínálják a jegyeket a haza utazó turisták számára.
  • Egy másik nagyon fontos szabály, amit gyakran használnak a tapasztalt utazók, az a kedd délután 3 után történő jegyvásárlás. Állítólag ilyenkor a legolcsóbbak. Fontos, hogy legalább 6 héttel az indulás előtt foglaljuk le őket, és kerüljük a péntek esti, illetve hétfő reggeli jegyvásárlást, a repülőjegyek ugyanis ilyenkor a legdrágábbak.
 4. 4 Hogyan válasszunk ülőhelyet?


  • Kevesen tudják, de még a folyosó szélén lévő székek karfája is felemelhető, ha megnyomunk egy titkos, alul lévő gombot. A stewardessek tudnak ennek a gombnak a létezéséről, de valószínűleg nem fogják elárulni, mivel nem szeretik, ha a folyosó melletti székek karfáját emelgetjük, mivel ha felhajtott állapotban hagyjuk, akkor könnyebben tolják nekünk például az ételeskocsit, miközben közlekednek.
  • A tapasztalt utazók a 11. vagy 12. sorban foglalt helyekre esküsznek, de a 13. sor sem lehet rossz, mivel a babonák miatt sokan kerülik ezt a sort, így az is lehet, hogy senki nem ül majd mellettünk repülés közben.
 5. 5 Hogyan vigyünk magunkkal ivóvizet az ellenőrzési pontokon túl?


  Ha nem akarunk kisebb vagyonért fölöslegesen ivóvizet vásárolni a biztonsági ellenőrző pontok után, akkor van egy trükkös módszer, amivel a reptéri szabályok megsértése nélkül vihetünk be magunkkal ivóvizet. Ehhez csak annyi a dolgunk, hogy fagyasszunk le egy palack vizet, és érjünk át vele az ellenőrzési zónán, még mielőtt felolvad a víz. Persze az sem rossz ötlet, hogy üres palackot viszünk magunkkal, majd az ellenőrző pont után töltjük teli egy ivókútból.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 6. 6 Hogyan kerüljük el a sorban állást?


  • Ha több sor közül is lehet választani, akkor érdemes a bal szélső sorba állni. Az emberek nagy része ugyanis jobbkezes, ezért gyakran öntudatlanul is a jobb oldali sorokba állnak inkább.
  • Annak érdekében, hogy ne kelljen sokat szenvednünk a biztonsági kapus ellenőrzéskor, az apró dolgokat célszerű nem a nadrág, hanem mondjuk a pulóverünk vagy kabátunk zsebében tartani. Így csak le kell vennünk és átküldenünk a szkenneren, nem kell egyenként kipakolnunk mindent a zsebünkből.
  • A laptop és folyadékok gyors ellenőrzése céljából mindig fölülre tegyük ezeket, mert úgyis ki kell vennünk a poggyászunkból és külön műanyag rekeszbe tenni őket. Apróság, de mégis időt spórolhatunk vele, pláne, ha sietünk.
 7. 7 Hogyan töltsük a telefonunkat a repülőtereken?


  • Sok utazó állítja, hogy a reptéri szabályok szerint, ha a repterek területén talált tárgyakért senki sem jelentkezik 90 napig, akkor azokat egyszerűen odaadják a rászoruló utasoknak. Ha tehát véletlenül nincs nálunk telefontöltő, érdemes a reptér személyzeténél érdeklődni, hátha van elfekvőben egy-két ilyen extra telefontöltő.
  • Ha nem találunk konnektort a repülőtereken, tegyünk egy próbát a televíziókkal. A legtöbb tévé hátulján/oldalán találunk USB portot, amivel ugyanúgy tölthetjük a telefonunkat.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Másolás
16
6 hozzászólás, 16 pont

SZÓLJ HOZZÁ!

Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!