HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

14 titok, amit a légitársaságok nem szívesen mondanak el az átlagos utasoknak

A repülőtereken bóklászás és maga a repülés sem mindig tartozik a legkényelmesebb és legélvezetesebb dolgok közé, ha csak nincs egy magánrepülőnk, amivel soron kívül és kedvünkre repdeshetünk a nagyvilágban. Számos olyan apró trükk létezik azonban, ami a világ bármely pontján segíthet megkönnyíteni, illetve kényelmesebbé és olcsóbbá tenni ezt a korántsem olcsó mulatságot. Egy egyszerű billentyűkombináció segítségével például olcsóbb jegyeket vásárolhatunk, egy matrica segítségével pedig az elsők közt juthatunk hozzá a csomagunkhoz a leszállást követően.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál most összegyűjtöttük a légiutaskísérők és tapasztalt utazók által elmesélt titkokat, hogy mindannyian kellemesebbé tehessük magunknak a következő repülést.

  1. 1 Hogyan kezeljük a poggyászunk?


   • A legtöbb utazó azt hiszi, hogy a poggyászra ragasztott „törékeny” felirat azért van, hogy megvédje a benne található értékeket a dobálástól, de ez nem így van. A tapasztalt utazók tudják, hogy a reptéri rakodók az ilyen bőröndöket teszik mindig fölülre, ezért a poggyászkiadónál ez a bőrönd fog először kigurulni a futószalagra.
   • Még egy tipp a profi utazóktól: mivel a legtöbb utas sötét (általában fekete) bőröndöt használ, ezért célszerű nekünk a megszokottól eltérőt használni, ezt ugyanis sokkal könnyebb felismerni a poggyászkiadáskor, és nem kell egyenként végignézni őket.
  2. 2 Hogyan csomagoljunk?

   • Mindig töltsük ki a bőröndünk teljes térfogatát, ezzel ugyanis meggátolhatjuk, hogy a benne lévő dolgok szabadon mozogjanak és esetleg összetörjenek, megsérüljenek. A nehéz tárgyakat tegyük a bőrönd falaihoz, a törékenyeket pedig a bőrönd közepére.
   • Jobb, ha az üvegből készült és/vagy törékeny szuveníreket nem ruhába, hanem inkább kartonpapírba csomagoljuk. Ez jobban véd, ha valami nehéz, például egy másik bőrönd esik a bőröndünkre.

   Indulás előtt ne felejtsd el lefényképezni a bőrönd tartalmát. Egy fotóval sokkal könnyebb lesz azonosítani a bőröndünket, ha esetleg elveszítjük valahol.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 3 Hogyan spóroljunk a repülőjegyeken?


   • A Ctrl+Shift+N billentyűkombináció nagy hasznunkra lehet az olcsóbb repülőjegyek keresésében. Ez inkognitómódba rakja a böngészőt, és a légitársaságok weboldalai így nem férnek hozzá a keresési előzményeinkhez, ezáltal nem próbálják meg kissé túllicitált áron kínálni nekünk a repülőjegyeket azt az illúziót keltve, hogy a jegyek árai percről-percre emelkednek.
   • Egy másik trükk, hogy mindig próbáljuk meg a célország anyanyelvén használni a légitársaságok weboldalát. Lehet, hogy kissé bonyolultabb, de a légitársaságok olcsóbban kínálják a jegyeket a haza utazó turisták számára.
   • Egy másik nagyon fontos szabály, amit gyakran használnak a tapasztalt utazók, az a kedd délután 3 után történő jegyvásárlás. Állítólag ilyenkor a legolcsóbbak. Fontos, hogy legalább 6 héttel az indulás előtt foglaljuk le őket, és kerüljük a péntek esti, illetve hétfő reggeli jegyvásárlást, a repülőjegyek ugyanis ilyenkor a legdrágábbak.
  4. 4 Hogyan válasszunk ülőhelyet?


   • Kevesen tudják, de még a folyosó szélén lévő székek karfája is felemelhető, ha megnyomunk egy titkos, alul lévő gombot. A stewardessek tudnak ennek a gombnak a létezéséről, de valószínűleg nem fogják elárulni, mivel nem szeretik, ha a folyosó melletti székek karfáját emelgetjük, mivel ha felhajtott állapotban hagyjuk, akkor könnyebben tolják nekünk például az ételeskocsit, miközben közlekednek.
   • A tapasztalt utazók a 11. vagy 12. sorban foglalt helyekre esküsznek, de a 13. sor sem lehet rossz, mivel a babonák miatt sokan kerülik ezt a sort, így az is lehet, hogy senki nem ül majd mellettünk repülés közben.
  5. 5 Hogyan vigyünk magunkkal ivóvizet az ellenőrzési pontokon túl?


   Ha nem akarunk kisebb vagyonért fölöslegesen ivóvizet vásárolni a biztonsági ellenőrző pontok után, akkor van egy trükkös módszer, amivel a reptéri szabályok megsértése nélkül vihetünk be magunkkal ivóvizet. Ehhez csak annyi a dolgunk, hogy fagyasszunk le egy palack vizet, és érjünk át vele az ellenőrzési zónán, még mielőtt felolvad a víz. Persze az sem rossz ötlet, hogy üres palackot viszünk magunkkal, majd az ellenőrző pont után töltjük teli egy ivókútból.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  6. 6 Hogyan kerüljük el a sorban állást?


   • Ha több sor közül is lehet választani, akkor érdemes a bal szélső sorba állni. Az emberek nagy része ugyanis jobbkezes, ezért gyakran öntudatlanul is a jobb oldali sorokba állnak inkább.
   • Annak érdekében, hogy ne kelljen sokat szenvednünk a biztonsági kapus ellenőrzéskor, az apró dolgokat célszerű nem a nadrág, hanem mondjuk a pulóverünk vagy kabátunk zsebében tartani. Így csak le kell vennünk és átküldenünk a szkenneren, nem kell egyenként kipakolnunk mindent a zsebünkből.
   • A laptop és folyadékok gyors ellenőrzése céljából mindig fölülre tegyük ezeket, mert úgyis ki kell vennünk a poggyászunkból és külön műanyag rekeszbe tenni őket. Apróság, de mégis időt spórolhatunk vele, pláne, ha sietünk.
  7. 7 Hogyan töltsük a telefonunkat a repülőtereken?


   • Sok utazó állítja, hogy a reptéri szabályok szerint, ha a repterek területén talált tárgyakért senki sem jelentkezik 90 napig, akkor azokat egyszerűen odaadják a rászoruló utasoknak. Ha tehát véletlenül nincs nálunk telefontöltő, érdemes a reptér személyzeténél érdeklődni, hátha van elfekvőben egy-két ilyen extra telefontöltő.
   • Ha nem találunk konnektort a repülőtereken, tegyünk egy próbát a televíziókkal. A legtöbb tévé hátulján/oldalán találunk USB portot, amivel ugyanúgy tölthetjük a telefonunkat.
  8. 8 Hogyan csatlakozzunk ingyen a reptéri Wi-Fi-re?


   Számos repülőtér kínál ingyenes Wi-Fi-t, de előfordul, hogy a kapzsi üzletpolitika miatt mégis jelszóval védik a hálózatot, amiért egész szép kis összeget is elkérhetnek. Ennek elkerülése érdekében célszerű felkeresnünk EZT a weboldalt, ahol az összes jelszavas repülőtér jelszavát megtaláljuk.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  9. 9 Mit tegyünk, ha a reptéren kell éjszakáznunk?


   Ha nem akarunk kellemetlen helyzetbe kerülni az esti gépek késése miatt, akkor célszerűbb reggeli járatokra jegyet váltani.

   Ha mégis úgy alakul, hogy a repülőtéren kell éjszakáznunk, ne feledjük, hogy vannak olyan weboldalak, mint például a sleepinginairports.net, ahol a világ összes repülőterével kapcsolatban kereshetünk különféle alvási trükköket – megnézhetjük például, hogy a reptér melyik részén a legkényelmesebb aludni.

  10. 10 Hogyan részesedjünk mi is az első osztály kiváltságaiban?

   Ha a turistaosztályon is szeretnénk elsőosztályú bánásmódban részesülni, akkor az első és legfontosabb, hogy extra kedvesnek kell lennünk a személyzettel. Hívjuk őket név szerint és mindig mosolyogjunk. A légiutaskísérők maguk állítják, hogy ilyenkor gyakran megesik a szívük az utasokon és ingyenes extra szolgáltatásokkal kedveskednek nekik.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  11. 11 Miért ne érjünk a szánkhoz repülés közben?

   A repülőgépek nagyon piszkosak – ezt a pilóták maguk állítják. Ha nem akarunk egy szép fertőzéssel hazatérni az utazásról, akkor minimalizáljuk a kontaktust a kabinban található tárgyakkal és soha, még véletlenül se érintsük meg a kezünkkel a szánkat.

  12. 12 Hogyan győzzük le a jetlag-et?

   • A tapasztalt légiutaskísérők azt ajánlják, hogy válasszunk olyan járatot, ami délután 4 óra körül érkezik meg a célországba. Így elég időnk lesz arra, hogy eljussunk a szállodába, vacsorázzunk, fürödjünk, majd lefeküdjünk aludni.
   • Ha keletre akarunk repülni, akkor 3 nappal az indulás előtt célszerű elkezdenünk korábban kelni, ezzel megkönnyíthetjük a célország szerinti időzónához történő átállást a testünk számára.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  13. 13 Hogyan vegyünk részt ingyenes túrákon?

   Jó ha tudjuk, hogy azokon a reptereken, ahol hosszú átszállásra kell számítanunk, a légitársaságok kedvezményes, néha ingyenes kirándulásokkal kedveskednek nekünk. A Turkish Airlines például ingyenes városnéző buszokat szokott indítani ilyenkor és pusztán csak egy feltétel van: a következő repülésig legalább 6 órának, de maximum egy napnak kell lennie a hátralévő időnek.

  14. 14 Miért a "Cassole" a varázsszó egy repülőn?


   Éhes maradták evés után? Kérj egy „Cassole”-t! Ez egy repülőgépeken kapható, általában műanyag vagy alumínium csomagolásban szervírozott meleg étel. Ha egy utas Cassole-t kér, a légiutaskísérők rögtön tudni fogják, hogy az utas gyakran utazik és pontosan tudja, hogy mennek a dolgok a repülőn, ezért nem fogják neked visszautasítani.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

6 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
  • 2,050
   Beszélgetésindító
   Repülőgéptől függ. Nagyobb is van, pl van amelyiken 17 sor is van.
   • Szerintem úgy értette,hogy egyes társaságok szándékosan  kihagyják a 13.sort.12 után 14-jön. 
   • Egy nagyobb repülőgépen pl 33 soros ryanair gépen sincs 13. sor, ki van hagyva :) 
   • 13. sor minden gépen van, 13-as sorszám nincs. Gyenge próbálkozás, az ördögöt nem lehet becsapni! ;) 
   • 17 sor kifejezetten kevés. A leggyakoribb, 6 ülés/sor Boeing, Airbus gépeken is van vag 30 sor ... 

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.