Klassz tények érdekességek

13 klassz tény, ami 180 fokban változtatja meg a világról alkotott képünket

Az iskolai órákon gyakran inkább az ablakon kifelé bámulva merengtünk az élet nagy kérdésein ahelyett, hogy a tanárra figyeltünk volna, aki éppen azt próbálta meg elmagyarázni nekünk, hogyan is működik a világ. Ennek köszönhetően pedig az iskolából hazatérve, a tévét bekapcsolva és a legnépszerűbb videoklipeket vagy rajzfilmeket nézve és a kedvenc videojátékainkat játszva fel sem tűnt, hogy milyen lényeges részletet rejtettek el bennük a készítők.


HIRDETÉS

Sebaj, a Liked.hu-nál most összegyűjtöttük azokat az izgalmas tényeket, melyek gyerekkorunkban valamiért elkerülték a kíváncsi tekintetünket, úgyhogy végre valahára mindent bepótolhatunk.

 1. 1 A láng nem vet árnyékot

  a1070d56d8af5a9552b877f6e5

  A tűznek nincs árnyéka, mivel maga is egy fényforrás. Ezért, ha egy fal mellé tesszük az égő gyufát és hátulról megvilágítjuk egy zseblámpával, az árnyéka úgy néz ki, mintha nem is lenne meggyújtva a gyufa.

 2. 2 A ragasztószalag átlátszóvá teszi a homályos üveget

  bbe94652889249f4db2c08cfe9

  A homokfúvott üveg érdes felületére eső fény szétszóródik, ezért zavarossá válik. A sokkal simább felületű ragasztószalag azonban eltünteti ezt a különbséget, és a fény nem szóródik szét, hanem átmegy az üvegen, ezzel magát a homályos üveget is átlátszóvá téve.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 3. 3 Az üdítőitalok sárga kupakja különleges összetevőre utal

  6ca69d506db4965db9d0ad52e9

  Biztosan ti is láttatok már olyan üdítőt, aminek a megszokottól eltérő kupakja volt, bár a címkéje és minden más megegyezett. A gyártók ezzel hívják fel a figyelmet a nád- vagy cukorrépából készült "kóser" változatokra, miközben a klasszikus italokat általában magas fruktóztartalmú kukoricasziruppal készítik.

 4. 4 Az ujjunkon lévő bőr a mi kényelmünk miatt válik ráncossá

  4d794d5914865f3975ac12e683

  A gyűrődések jobb tapadást tesznek lehetővé a nedves körülmények között, mivel a nedves tárgyakat sokkal könnyebb megfogni az egyenetlen ujjakkal. Maguk a ráncok egyébként a bőr alatti erek beszűkölésének következtében jönnek létre.

 5. 5 Az 241543903-as számra rákeresve ilyen furcsa fotókat találsz.

  b3c6d95bc2b224a4f5116eead5

  Próbáld ki nyugodtan - keress rá a Google-ben a "241543903" számra és rengeteg képet fogsz látni olyan emberekről, akik a fagyasztóba vagy hűtőbe dugják a fejüket. Az első ilyen egyedi számmal ellátott fotót egy David Horwitz nevű művész posztolta a közösségi oldalára, majd hamarosan nemzetközi flashmob lett belőle. A szám egyébként teljesen random: a művész a hűtőjében talált egyik babatápszer vonalkódjáról olvasta le és mellékelte a bejegyzéséhez.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 6. 6 Buddha fejét 108 csiga borítja, nem haj

  f8931c52adb75d0c245d8fc6a5

  Egy ősi legenda szerint, amikor Buddha sétálni ment és meditálni kezdett, észre sem vette, hogy a nap már felkelt és elkezdte sütni a fejét, ezért a csigák úgy döntöttek, hogy megvédik őt a melegtől és felmásztak a fejére. Míg a nedves csigák bőre hűtötték Buddha fejét, a perzselő napsugarak kiszárították és elpusztították a csigákat. Ezeket a csigákat mártíroknak tekintik, akik segítették Buddhát a megvilágosodás felé vezető úton.

 7. 7 A banán és az uborka bogyós, míg az eper például nem az

  3fb46a526ebbe3c14bfb3aead2

  Botanikai szempontból a "bogyós" kifejezést olyan gyümölcsökre és zöldségekre alkalmazzuk, amiket vékony héj és lédús hús alkot, a belsejében pedig magok találhatók. Ilyen például a szőlő, a paradicsom, az uborka, a banán, a padlizsán, sőt még a chilipaprika is. A málna és az eper azonban úgynevezett hamis bogyós gyümölcs, mivel a magjaik nem belül, hanem a héjukon kívül helyezkednek el.

 8. 8 A Spongyabob rajzfilmben szereplő házak szemétből épültek.

  a9657954d1876bb3189df09c3a

  A Spongyabob Kockanadrág című rajzfilm rajongói valószínűleg már észrevették, hogy Bikinifenék városának házai nagyon hasonlítanak a különféle óceánba dobott szemetekre, például autó kipufogókra.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 9. 9 A kis hableány és Herkules rokonok

  4fcec25ae9ab6e26b5a5c4a931

  A kis hableányról szóló mesebeli Ariel mint tudjuk, Triton lánya, aki pedig a görög mitológia szerint Poszeidón fia. Ariel tehát Poszeidón unokája. Ne feledjük el, hogy kik vannak még ezen a családfán: például Zeusz, aki Herkules apja és Poszeidón testvére. Így tehát kimondhatjuk, hogy Ariel valójában Herkules unokatestvére.

 10. 10 Mario nem tör össze semmit a fejével

  10a45f5631871d65f1e6ce8f77

  Valószínűleg sokan emlékeznek gyerekkorukból a bajszos vízvezeték-szerelő, Mario kalandjaira, aki mindent megtett azért, hogy megmentse a hercegnőt. Bár a játék közben mindig úgy látszott, hogy Mario a fejével töri össze a különféle akadályokat, valójában a számítógépes játék lelassításával kiderül, hogy Mario ilyenkor felemeli a kezét és az öklével töri őket szét. Egyébként a játékban található felhők valójában pontosan ugyanazok a textúrák, mint amiből a bokrok is készültek, csak nem zöld, hanem fehér színűek.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Másolás

Szólj hozzá!

Tipp: a bejelentkezett felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
  Mit készítsünk?!
  Kép
  Fotó vagy GIF.
  GIF
  GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
  Videó
  Youtube, Vimeo vagy Vine.
  Szöveg
  Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
  Lista
  Klasszikus internetes lista, számozással.
  Szavazás
  Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
  Visszaszámlálás
  Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
  Személyiség teszt
  Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
  Kvíz
  Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
  Nyílt lista
  Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
  Ranglista
  Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

  Küldd el egy barátodnak!