HIRDETÉS BEZÁRÁS

11 tévhit, amit a becsapós reklámok hitettek el velünk

🔥 3 hozzászólás

  A reklám elősegítheti a fejlődést, de manipulálhat és megtéveszthet is. A marketingszakemberek feladataiba a valóság kiszínezésén túl időnként az igazság leplezése is beletartozik, hogy a vevőknek a termék láttán csak egyetlen gondolata legyen: „Nekem ez kell!”.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál kutatni kezdtünk kicsit, és utánajártunk azoknak a leggyakoribb mítoszoknak és tévhiteknek, melyeket a marketingszakemberek és a jól kitalált reklámkampányaik hitettek el velünk.

  1. 1 A citrusfélék a legjobb C-vitamin-források

   Cvitamin

   Igazság: az édes pirospaprika körülbelül 250 milligramm / 100 gramm C-vitamint tartalmaz, de még a fekete ribizliben is több van, mint a citrusfélékben: 200 milligramm / 100 gramm.

   Hogyan született a mítosz: 1908-ban a narancsipar rendkívül veszteséges volt és a termelők nehezen tudták eladni a gyümölcsöt. Albert Lasker ezért előállt egy reklámkampánnyal, amiben a friss narancsból készült narancslé elkészítését javasolta, mondván, hogy ez a tökéletes reggeli C-vitamin forrás.

  2. 2 A lánykéréshez gyémántgyűrű kell

   Gyemantok regen es most

   Igazság: nem a gyűrű értéke a lényeg.

   Hogyan született a mítosz: "a gyémánt örök" kampány minden valamirevaló marketingtankönyvben megtalálható. Ennek köszönhető ugyanis, hogy a rendkívül nagy mennyiségben elérhető szénből készült drágakő 1947-től szinte egybeolvadt a lánykéréssel és a luxussal.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 3 Az üdvözlőlapokat személyesen kell odaadni

   Udvozlokartya regen es most

   Igazság: nem muszáj.

   Hogyan született a mítosz: a 20. század elejéig a képeslapokat csak postán küldték egymásnak az emberek, de a Hallmark reklámkampányának köszönhetően a személyes kézbesítése is elterjedt. A reklám kiemelte, hogy a szép és kedves szavak rendkívül hangsúlyosak egy személyes átadás alkalmával, ezért az illető sokáig emlékezni fog majd rá.

  4. 4 A fogkrémnek az egész fogkefét el kell lepnie

   09dcbe5259bfd23af8ff3a0408

   Igazság: egy "borsó" méretű adag is elegendő.

   Hogyan született a mítosz: mint minden más mítosz, ez is okkal került bele a gyűjteménybe. Ez az ok pedig nem más, mint a fogkrémgyártók bevételnövelése, mivel a reklámokban kizárólag azért húznak vastag és hosszú csíkokat a fogkrémmel, hogy a vevők is így tegyenek, és minél hamarabb elfogyjon náluk a fogkrém, hogy aztán újat vegyenek helyettük.

  5. 5 A Mikulás kinézetét a Coca Cola találta fel

   Telapo coca cola

   Igazság: a Mikulás karakterét (az általunk ismert testi jellemzőivel) először a művész Thomas Nast festette le még a 19. század végén.

   Hogyan született a mítosz: 1931-ben a Coca Cola egy reklámkampányt indított az üdítői népszerűsítésére, melyhez a Mikulást is bevetették. A rajzot Haddon Sundblom készítette, és nem ez volt számára az első, hogy hasonló módon ábrázolta a Mikulás karakterét.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  6. 6 A diszbiózis betegség

   f4dc4058f49ebe74ccaf464853

   Igazság: hivatalosan nem tartanak nyilván ilyen betegséget.

   Hogyan született a mítosz: a diszbiózis, vagyis a bélflóra egyensúlyának zavara valószínűleg sokak számára ismerős. Érdekesség azonban, hogy ezt a kifejezést szinte csak Kelet-Európában használják, ahol a gyógyszergyárak és a nyugati cégek is előszeretettel használják, noha a bélflórák egyensúlyának zavara egyáltalán nem tekinthető betegségnek.

  7. 7 Drága, koleszterinmentes növényi olaj

   ba315a50e3adf419983b8b9b07

   Igazság: egyetlen növényi olaj sem tartalmaz koleszterint, csak a vaj tartalmaz ilyet.

   Hogyan született a mítosz: egy másik klasszikus marketing trükk a "nélkül.." szó vastag betűkkel történő alkalmazása, mellyel a gyártók igyekeznek bizalmat ébreszteni a vásárlókban. Sok esetben azonban olyankor is használják, amikor az adott anyag alapból nem található meg a termékben.

  8. 8 A sör és az üdítő oltja a szomjat

   b3e8065ce5aa6ab01abe4aaa03

   Igazság: a cukorral és alkohollal készült italoktól szomjasabbak leszünk.

   Hogyan született a mítosz: a sör és üdítőitalok gyártói igyekeznek meglovagolni azt a jelenséget, hogy a nagy melegben az ő termékük a legjobb szomjoltó, eltitkolva azt a tényt, hogy a szomjúságot igazából csak a természetes víz képes csillapítani.

  9. 9 Szalonna és tojás: a tökéletes reggeli

   1c4e165cce84c764884304a65a

   Igazság: nincs meggyőző tanulmány arra, hogy a reggelinek laktatóbbnak kell lennie, mint a többi étkezésnek.

   Hogyan született a mítosz: az 1920-as években egy híres marketingszakember, Edward Benays kapta a feladatot, hogy segítse növelni az amerikai emberek szalonnafogyasztását. Tanulmányt készített, mellyel megerősítette, hogy minél laktatóbb egy reggeli, annál jobb. Ha pedig a nap első étkezéséről van szó, akkor a szalonna nélkülözhetetlen. Ezt a logikát úgy átvették a fogyasztók, hogy azóta nemcsak az Egyesült Államokban, de az egész világon 70%-kal nőtt a reggelire fogyasztott szalonna mennyisége.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  10. 10 Léteznek speciális fájdalomcsillapítók nők számára

   02859e5b24b5ebd71dd17798dd

   Igazság: kizárólag olyan komplex gyógyszerek léteznek, melyek görcsoldó, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkeznek.

   Hogyan született a mítosz: a nőknél jelentkező visszatérő fájdalom egy nagyon gyakori jelenség, ezért a gyógyszergyártók nem hagyhatták ki, hogy előnyt kovácsoljanak ebből maguknak. Bár léteznek sokkal olcsóbb és hasonlóan hatékony gyógyszerek, a gyártók mégis speciálisan a nők menstruációs fájdalmait csillapító gyógyszereket kezdtek gyártani és reklámozni.

  11. 11 A gumimacik gyümölcsből készülnek

   bfe4f559a3b8c8a70b646837ca

   Igazság: a készítmény egy zselés cukorka, mely cukorból, keményítőből és színezőanyagokból készül, de véletlenül sem gyümölcsből. Hasonlóan megtévesztő, hogy a zöld maciknak nincs alma íze.

   Hogyan született a mítosz: bár az ilyen maciknak nagyon aranyos "gyerekes" formájuk van, ez még nem jelenti azt, hogy egészségesek vagy biztonságosak lennének a gyermekek számára. Az elismert gyártó cukorkáit persze biztonságosan fogyaszthatják gyermekek, de csak mértékkel. Jobb elkerülni az olcsó utánzatokat, ami pedig a zöld medvéket illeti, a gyártók eperízűre csinálják őket, míg a vöröseket málna ízűre.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

3 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • pff.. egy része baromság már megint (illetve részben fordítási hiba) A zöld gumimaci Európában alma ízű és igenis érezhető. Természetesen ha haribo márkáról van szó. Amerikában eper ízű állítólag, viszont a "gumimaci" nem csak haribo lehet.
 • Van olyan, aki azt hitte, a miKuLáS kiNézEtÉt a Coca Cola találta fel? 🤷‍♀️ Ez teljesen hülyeség.

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.