11 tévhit, amit a becsapós reklámok hitettek el velünk


A reklám elősegítheti a fejlődést, de manipulálhat és megtéveszthet is. A marketingszakemberek feladataiba a valóság kiszínezésén túl időnként az igazság leplezése is beletartozik, hogy a vevőknek a termék láttán csak egyetlen gondolata legyen: „Nekem ez kell!”.

HIRDETÉS

A Liked.hu-nál kutatni kezdtünk kicsit, és utánajártunk azoknak a leggyakoribb mítoszoknak és tévhiteknek, melyeket a marketingszakemberek és a jól kitalált reklámkampányaik hitettek el velünk.

 1. 1 A citrusfélék a legjobb C-vitamin-források

  Cvitamin

  Igazság: az édes pirospaprika körülbelül 250 milligramm / 100 gramm C-vitamint tartalmaz, de még a fekete ribizliben is több van, mint a citrusfélékben: 200 milligramm / 100 gramm.

  Hogyan született a mítosz: 1908-ban a narancsipar rendkívül veszteséges volt és a termelők nehezen tudták eladni a gyümölcsöt. Albert Lasker ezért előállt egy reklámkampánnyal, amiben a friss narancsból készült narancslé elkészítését javasolta, mondván, hogy ez a tökéletes reggeli C-vitamin forrás.

 2. 2 A lánykéréshez gyémántgyűrű kell

  Gyemantok regen es most

  Igazság: nem a gyűrű értéke a lényeg.

  Hogyan született a mítosz: "a gyémánt örök" kampány minden valamirevaló marketingtankönyvben megtalálható. Ennek köszönhető ugyanis, hogy a rendkívül nagy mennyiségben elérhető szénből készült drágakő 1947-től szinte egybeolvadt a lánykéréssel és a luxussal.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 3. 3 Az üdvözlőlapokat személyesen kell odaadni

  Udvozlokartya regen es most

  Igazság: nem muszáj.

  Hogyan született a mítosz: a 20. század elejéig a képeslapokat csak postán küldték egymásnak az emberek, de a Hallmark reklámkampányának köszönhetően a személyes kézbesítése is elterjedt. A reklám kiemelte, hogy a szép és kedves szavak rendkívül hangsúlyosak egy személyes átadás alkalmával, ezért az illető sokáig emlékezni fog majd rá.

 4. 4 A fogkrémnek az egész fogkefét el kell lepnie

  09dcbe5259bfd23af8ff3a0408

  Igazság: egy "borsó" méretű adag is elegendő.

  Hogyan született a mítosz: mint minden más mítosz, ez is okkal került bele a gyűjteménybe. Ez az ok pedig nem más, mint a fogkrémgyártók bevételnövelése, mivel a reklámokban kizárólag azért húznak vastag és hosszú csíkokat a fogkrémmel, hogy a vevők is így tegyenek, és minél hamarabb elfogyjon náluk a fogkrém, hogy aztán újat vegyenek helyettük.

 5. 5 A Mikulás kinézetét a Coca Cola találta fel

  Telapo coca cola

  Igazság: a Mikulás karakterét (az általunk ismert testi jellemzőivel) először a művész Thomas Nast festette le még a 19. század végén.

  Hogyan született a mítosz: 1931-ben a Coca Cola egy reklámkampányt indított az üdítői népszerűsítésére, melyhez a Mikulást is bevetették. A rajzot Haddon Sundblom készítette, és nem ez volt számára az első, hogy hasonló módon ábrázolta a Mikulás karakterét.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 6. 6 A diszbiózis betegség

  f4dc4058f49ebe74ccaf464853

  Igazság: hivatalosan nem tartanak nyilván ilyen betegséget.

  Hogyan született a mítosz: a diszbiózis, vagyis a bélflóra egyensúlyának zavara valószínűleg sokak számára ismerős. Érdekesség azonban, hogy ezt a kifejezést szinte csak Kelet-Európában használják, ahol a gyógyszergyárak és a nyugati cégek is előszeretettel használják, noha a bélflórák egyensúlyának zavara egyáltalán nem tekinthető betegségnek.

 7. 7 Drága, koleszterinmentes növényi olaj

  ba315a50e3adf419983b8b9b07

  Igazság: egyetlen növényi olaj sem tartalmaz koleszterint, csak a vaj tartalmaz ilyet.

  Hogyan született a mítosz: egy másik klasszikus marketing trükk a "nélkül.." szó vastag betűkkel történő alkalmazása, mellyel a gyártók igyekeznek bizalmat ébreszteni a vásárlókban. Sok esetben azonban olyankor is használják, amikor az adott anyag alapból nem található meg a termékben.

 8. 8 A sör és az üdítő oltja a szomjat

  b3e8065ce5aa6ab01abe4aaa03

  Igazság: a cukorral és alkohollal készült italoktól szomjasabbak leszünk.

  Hogyan született a mítosz: a sör és üdítőitalok gyártói igyekeznek meglovagolni azt a jelenséget, hogy a nagy melegben az ő termékük a legjobb szomjoltó, eltitkolva azt a tényt, hogy a szomjúságot igazából csak a természetes víz képes csillapítani.

 9. 9 Szalonna és tojás: a tökéletes reggeli

  1c4e165cce84c764884304a65a

  Igazság: nincs meggyőző tanulmány arra, hogy a reggelinek laktatóbbnak kell lennie, mint a többi étkezésnek.

  Hogyan született a mítosz: az 1920-as években egy híres marketingszakember, Edward Benays kapta a feladatot, hogy segítse növelni az amerikai emberek szalonnafogyasztását. Tanulmányt készített, mellyel megerősítette, hogy minél laktatóbb egy reggeli, annál jobb. Ha pedig a nap első étkezéséről van szó, akkor a szalonna nélkülözhetetlen. Ezt a logikát úgy átvették a fogyasztók, hogy azóta nemcsak az Egyesült Államokban, de az egész világon 70%-kal nőtt a reggelire fogyasztott szalonna mennyisége.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 10. 10 Léteznek speciális fájdalomcsillapítók nők számára

  02859e5b24b5ebd71dd17798dd

  Igazság: kizárólag olyan komplex gyógyszerek léteznek, melyek görcsoldó, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkeznek.

  Hogyan született a mítosz: a nőknél jelentkező visszatérő fájdalom egy nagyon gyakori jelenség, ezért a gyógyszergyártók nem hagyhatták ki, hogy előnyt kovácsoljanak ebből maguknak. Bár léteznek sokkal olcsóbb és hasonlóan hatékony gyógyszerek, a gyártók mégis speciálisan a nők menstruációs fájdalmait csillapító gyógyszereket kezdtek gyártani és reklámozni.

 11. 11 A gumimacik gyümölcsből készülnek

  bfe4f559a3b8c8a70b646837ca

  Igazság: a készítmény egy zselés cukorka, mely cukorból, keményítőből és színezőanyagokból készül, de véletlenül sem gyümölcsből. Hasonlóan megtévesztő, hogy a zöld maciknak nincs alma íze.

  Hogyan született a mítosz: bár az ilyen maciknak nagyon aranyos "gyerekes" formájuk van, ez még nem jelenti azt, hogy egészségesek vagy biztonságosak lennének a gyermekek számára. Az elismert gyártó cukorkáit persze biztonságosan fogyaszthatják gyermekek, de csak mértékkel. Jobb elkerülni az olcsó utánzatokat, ami pedig a zöld medvéket illeti, a gyártók eperízűre csinálják őket, míg a vöröseket málna ízűre.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Másolás
11
2 hozzászólás, 11 pont

Szólj hozzá!

2 comments

Tipp: a bejelentkezett felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • pff.. egy része baromság már megint (illetve részben fordítási hiba) A zöld gumimaci Európában alma ízű és igenis érezhető. Természetesen ha haribo márkáról van szó. Amerikában eper ízű állítólag, viszont a "gumimaci" nem csak haribo lehet.
Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!