HIRDETÉS
Érdekességek

10 virágzó ősi város, ami egyik napról a másikra süllyedt a tenger fenekére

  Mi jut eszedbe a „víz alatti város” kifejezés hallatán? Fogadjunk, hogy Atlantisz! Ez nem is csoda persze, hiszen Atlantisz nevét mindenki ismeri, annak ellenére, hogy semmilyen bizonyíték sincs a létezésére. Akadnak azonban olyan vízalatti városok, amiknek ugyan kevésbé színes a történetük, ám mégis valóban léteztek egykoron, majd később a tenger fenekére süllyedtek.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál most 10 ilyen titokzatos ősi várost gyűjtöttünk össze, melyek egyben remek példák is rá, hogy mennyire kiszolgáltatott az ember a természet erejével szemben.

  1. 1 Baiae

   1 211

   Baiae egy ókori római tengerparti üdülőváros volt a modern Nápoly közelében. Első említése Titus Livius, római történetírótól származik, aki megemlíti, hogy Scipio, a nagy hadvezér nagyapja Baiaeban gyógyíttatta magát. A Római Köztársaság vége felé Baiae már benépesült, gazdag rómaiak nagyszabású villákat építettek a Pozzuoli-öböl partján és élvezték a nagyszerű éghajlatot és fürdőket.

   Egy nap azonban a fényűző pompának vége szakadt: a gyakori földrengések és tengermozgások miatt a Nápolyi-öböl jelentős része víz alá került, a város pedig ezután hanyatlani kezdett.

  2. 2 Olous

   3 212

   Olous egy település volt Kréta szigetén. Egykoron nagyjából tízezer ember élt itt. A város különlegessége abban rejlett, hogy homokra épült, míg ebben az időben általában kőalapra építették a városokat.

   A városnak végül egy földrengés vetett véget, a búvárok pedig ma is messzi földről érkeznek ide, hogy megcsodálhassák a tenger fenekén fekvő ősi tárgyakat.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 3 Shi Cheng

   5 207

   Shi Cheng körülbelül 1300 évvel ezelőtt létezett a mai modern Kína területén. A Ming és Qing dinasztiához köthető építészeti műemlékei révén vált híresé.

   Shi Cheng 1959-ben süllyedt el, amikor a kínai kormány egy új vízi erőmű és gát megépítéséről döntött a területen, melynek következtében az ősi város víz alá került. A vidék elárasztásával jött létre a Qiandao mesterséges tó.

   Hihetetlen, de az itt élő nagyjából 300 ezer embernek egyik napról a másikra kellett elhagyniuk az otthonukat.

   A tó mélyén fekvő város azóta természetesen valóságos búvár-paradicsom lett, pláne, mivel rejtélyes módon a város fából épült szerkezetei nem indultak rothadásnak. A tudósok úgy vélik, hogy ennek oka az ideális hőmérsékleti viszonyokban keresendő.

  4. 4 Heracleion

   7 192

   Heracleion-t több évszázadon keresztül csak egy mitikus, kitalált helynek tartották, míg 1999-ben egy Franck Goddio nevű régész meg nem találta. A víz alatt tökéletes állapotban maradt szobrokra, és egyéb kincsekre bukkantak.

   A tudósok úgy vélik, hogy a város egyszerűen a saját súlya miatt süllyedt el, valamikor a 3. század környékén.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  5. 5 Ravenser Odd

   8 190

   Ravenser Odd egy kikötőváros volt az angliai Yorkshire megye partjainál. Sok skandináv hajó kényszerből állt meg itt annak idején, hogy feltankoljon, mielőtt folytatja az utazást. A feljegyzések szerint egykor valóságos "kalózparadicsom" volt, ahol teljes autonómiában éltek az emberek.

   Az 1356–57-es tél folyamán a viharok teljesen elárasztották a várost, aminek köszönhetően az ott lakó emberek egyszerűen tovább álltak. A helyi lakosok és kalózok igyekeztek mindent ellopni, amit lehetett, mielőtt elhagyták a környéket.

  6. 6 Kekova

   9 190

   Kekova nagyon népszerű és virágzó város volt a Bizánci Birodalom idején. Főként gazdag emberek éltek itt, élvezve a természet különleges kincseit.

   Legalábbis addig, míg végül maga a természet nem mért halálos csapást a városra: a 2. század legerősebb földrengése miatt ugyanis a város megsüllyedt, majd teljesen elöntötte a víz.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.