HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

10 őrült tény Svájcról, ami örökre megváltoztatja a róla alkotott képünket

  Mint tudjuk, Svájc a finom csokoládéiról, a mesébe illő hegységeiről és a megbízható bankjairól híres, ám akadnak olyan érdekességek is ezzel az apró országgal kapcsolatban, melyekről noha ritkábban esik szó, legalább olyan izgalmasak, mint az előbb említett példák.

  HIRDETÉS

  Gondoltad volna például, hogy jól működő fegyvertörvényeik vannak? Hogy a bírságok mérete az emberek jövedelmétől függ? Nem?! Akkor jobb ha felkészülsz, ez ugyanis még csak a jéghegy csúcsa…

  1. 10 Egy ország, aminek nincs fővárosa, sem pedig elnöke.


   Svájcnak valóban nincs elnöke, sem fővárosa. Van viszont 4 hivatalos nyelv az országban, illetve az állampolgároknak joguk van elutasítani a népszavazáson keresztülvitt törvényeket. A történelem során soha nem voltak konfliktusok az országban lakó etnikumok között.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  2. 9 Jól működő törvények.


   Bár Svájcot alapvetően pacifista országnak tartják, azért ez nem teljesen van így. A 18. életévüket betöltő férfiakat kötelező katonai szolgálat várja, ami közben a férfiak megtanulják használni az egyébként otthon is legálisan tartható fegyvereket.

   Svájc 8 milliós lakosára ez majdnem 4 millió fegyvert jelent, ám ennek ellenére mégis itt az egyik legalacsonyabb a bűncselekmények száma a világon. És igen, a szupermarketek csak 22:00-ig árulnak alkoholt.

  3. 8 Legális a kenőpénz.


   2017-ben Svájc a harmadik helyen állt a korrupció ellen aktívan fellépő országok listáján, ami csak azért érdekes, már bármilyen szokatlan is, ebben az országban tulajdonképpen legális a kenőpénz, vagyis pénzbeli juttatással megkörnyékezni valakit. Furcsa világ ez. 

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  4. 7 A büntetések és bírságok összege az emberek jövedelmével arányos.


   Svájcban a világ egyik legnagyobb gyorshajtási bírságát bocsátották ki nemrég. Az üzletember 290 km/h-val hajtott, amit végül egy 650 ezer eurós, vagyis valamivel több, mint 200 millió forintos büntetéssel honoráltak.

   Ez annak köszönhető, hogy Svájcban bírságok összege nincs rögzítve, hanem közvetlenül az elkövető keresete alapján állapítják meg. Azért ez valahol zseniális!

  5. 6 A csokoládé a legnagyobb exporttermékük.


   Bern minden évben 7 millió szelet Toblerone csokoládét gyárt, a közelmúltban pedig új típusú csokoládéval, egy Ruby nevű édességgel álltak elő, mellyel ugyan még csak most ismerkedik a világ, de máris nagy kereslet van iránta.

   A svájci Valcambi cukrászda egyébként csokoládé-formájú aranytömböket gyárt, melyben az a jó, hogy könnyedén szétoszthatók 1 gramm súlyú darabokra, így ajándékként vagy fizetési eszközként is használhatók.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

2 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • 9,109
  Létrejött!BeszélgetésindítóElső hozzászólás20 hozzászólásÖregmotorosElső reakció
  A szobapincér végignézi, ahogy az emberek huncutkodnak az ágyban?
 • 2,760
  Beszélgetésindító
  Svájc nem igazán lehet büszke magára, miután a mesés vagyona a II. vh. alatt keletkezett javarészt. A nácik itt rejtették el a zsidóktól rabolt vagyon jelentős részét. És miután ők meghaltak, a rabolt vagyon a svájci államra szállt. Évtizedek alatt ennek aztán hatalmas kamata keletkezett. Ebből valamennyit kifizettek Izraelnek (miután az beperelte őket), de több, mint 90%-a a haszonnak náluk maradt.

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.