HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

10 furcsa tény az űrről, amit valószínűleg nem tudtál

Az univerzum még mindig rengeteg titkot tartogat.

  Köztudott, hogy a világűr végtelen. Talán soha nem fogunk majd mindent tudni róla, de legalább mindig lesz lehetőségünk rá, hogy megtudjunk valami új és érdekes dolgot vele kapcsolatban. A tudósok és űrhajósok folyamatosan azon dolgoznak, hogy az emberiség egy kicsit jobban megértse és ismerje a világűr működését.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu mai listáján 10 furcsa tényt gyűjtöttünk össze az űrről, amit valószínűleg nem tudtál.

  10

  Világűr tények 019

  2009-ben a tudósok rádiójeleket kezdtek kapni egy másik galaxisból, az M82-ből, amely 10 millió fényévnyire van tőlünk. Az objektum lehet az univerzum legfényesebb objektumának egy mikrováltozata, más szóval egy „mikro-kazár” lehet.

  A kvazárok a galaxisok közepén helyezkednek el, hatalmas fekete lyukakkal rendelkeznek, és több ezerszer fényesebbek, mint az egész galaxisuk. Ez az objektum pedig egy mikrokvazár, de 10-szer fényesebb, mint az összes eddig felfedezett mikrokvazár. A tudósok a mai napig sem tudnak sokat erről az objektumról.

  9

  Világűr tények 018

  Egy 12 milliárd fényévnyire lévő galaxisban van egy fekete lyuk vízgőzfelhő, mely a Földön jelenlévő vízmennyiség 140 billiószorosát tartalmazza. A súlya a Föld tömegének 40 milliárdszorosa lehet.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  8

  Világűr tények 017

  Van egy „Niku” becenevű lázadó objektum, mely a Nap körül kering, de a Naprendszer összes objektumával ellentétes irányban. A tudósok a mai napig sem tudják, hogy ez a kis transz-neptunusi objektum miért és hogyan keringhet ily módon.

  7

  Világűr tények 016

  A Mars és a Jupiter közötti aszteroidaövben található egy „Ceres” nevű törpebolygó, amit az egyik oda eljuttatott űrszondánk fedezett fel. Ez az eddig felfedezett legkisebb és legközelebbi törpebolygó. Könnyen lehet, hogy van saját atmoszférája és óceánja is.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  6

  Világűr tények 015

  Körülbelül 64,5 fényévnyire a Naprendszerünktől van egy „HD189733-b” nevű bolygó, amin olvadt üveg esik az égből, és a szél a hangsebességnél is gyorsabban fúj. A kék színe miatt távolról úgy néz ki, mint a Föld, de sokkal inkább olyan, mint a Föld ördögi ikertestvére.

  A bolygót először 2005. október 5-én figyelték meg, amikor a HD 189733 jelű gazdacsillaga körül keringett. A megfigyelést francia csillagászok végezték, amikor a bolygó áthaladt gazdacsillaga előtt. A bolygó légkörét később alaposan tanulmányozták nagy és kis felbontású műszerekkel a Földről és az űrből egyaránt, és ez lett az első olyan bolygó, amiről hőtérképet készítettek.

  A bolygó színe kobaltkék, ami miatt távolról a Földhöz hasonlónak tűnik, de a Földtől eltérően a kék szín oka nem az óceánok tükröződése. Ez a szilikát részecskékkel teli felhők miatt van.

  5

  Világűr tények 014

  A kóbor bolygók, vagy másnéven csillagközi bolygók olyan objektumok az univerzumban, melyek nem egy megadott pályán mozognak, például egy csillag körül keringve.

  A kóbor bolygókat alapvetően Nap nélküli bolygók, amik nem keringenek semmilyen csillag körül. Valószínűleg azért, mert a múltban összeütköztek egy másik bolygóobjektummal, ami miatt kirepültek a pályájukról. Csak a Tejútrendszerben több milliárd vagy billió ilyen szabadon lebegő objektum található.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.