HIRDETÉS

20 dolog, amit nem szabad csinálni egy repülőn, annak ellenére, hogy az előírások nem tiltják

Napjainkra a repülés lett az egyik legnépszerűbb tömegközlekedési mód, és minden egyes nap emberek tízezrei utaznak repülőgéppel. Még azok is, akik egyébként nem szoktak, tudják, hogy nem lehet folyadékot és éles tárgyakat a fedélzetre vinni, míg például a laptopoknak és külső akkumulátoroknak épp ellenkezőleg: a kézipoggyászban a helyük, és nem a feladandóban. Az alapvető szabályokat gyerekjáték betartani, de mi a helyzet azokkal az íratlan szabályokkal, amiket sok esetben az illem és az etikett határoz meg?


HIRDETÉS

A Liked.hu-nál úgy döntöttünk, hogy összegyűjtjük azokat a dolgokat, amiket a személyzet, az utastársaink, vagy akár saját magunk érdekében sem ajánlott csinálni egy repülőn, annak ellenére, hogy a szabályok ezeket elvileg nem tiltják.

 1. 1 Ne egyél meg mindent, csak azért, mert "kifizetted".

  fb9e255da599aedcdda20efaa2

  Az ember egyébként is hajlamos többet enni, ha stresszhatás éri, ez pedig egy másik pszichológiai tényező - a repülőjegy magas ára - miatt csak még inkább elfajulhat. Hajlamosak vagyunk mindent megenni, még akkor is, ha már rosszul vagyunk tőle, hiszen elvégre "kifizettük" azt az ételt. Ez azonban nagyon rossz hozzáállás, ami sok kellemetlenséget okozhat egy utazás közben.

  Annál is inkább, ugyanis 10 km-es magasságban a nyomásesés következtében, még akkor is támadhat probléma az emésztőrendszerünkkel, ha nem esszük túl magunkat utazás közben.

 2. 2 Ne egyél erős illatú ételeket vagy mogyoróvajat.

  b21b235c4ba3b82f61bce30ce3

  Nem valószínű, hogy valaki van annyira kegyetlen, hogy valami büdös ételbe kezdjen bele a repülőn, pedig elvileg semmi sem akadályozza meg, hogy vegyünk valami ilyet a nagyobb repülők indulási zónájában. Ha mégis szeretnénk magunkkal vinni valami ételt a gépre, válasszunk olyat, ami nem túl erős illatú, ez ugyanis egyeseknek kellemetlen, mások pedig irigykednek rá.

  Hasonló a helyzet a mogyoróvajjal és a mogyorót tartalmazó ételekkel, ugyanis ezeknek még a legkisebb mennyisége is súlyos allergiás reakciót válthat ki az arra érzékeny emberekből, és sosem tudhatjuk, hogy ki ül mellettünk pontosan.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 3. 3 Ne aludj fel- és leszállás közben.

  487bdb5a0f92e700ef1bf3ad1b

  Különösen a hosszú és átszállásos utazások legtöbbször nagyon kimerítőek, de még ha hulla fáradtak is vagyunk, akkor is próbáljunk meg ébren maradni, legalább a felszállás közben. Ezzel elkerülhetjük a nyomásesésből keletkező problémákat, amik főleg le- és felszállás közben fordulnak elő.

 4. 4 Jól fontold meg a korhatáros filmeket.

  40f1bf53beaa01df7683dae58d

  Meglehet persze, hogy a mi életkorunk már bőven túl van minden filmes korhatáron, de sosem tudhatjuk, hogy ülnek-e gyerekek a közelünkben. Így ha korhatáros filmet szeretnénk nézni utazás közben, feltétlenül győződjünk meg arról, hogy nem ülnek-e a környékünkön olyan gyermekek, idős emberek, vagy például apácák, akik számára kellemetlen lehet egy véres akciófilm vagy mondjuk az erotika.

 5. 5 Sose húzd fel az ablak árnyékolóját a szomszéd jóváhagyása nélkül. (vagy ha alszik)

  6a1f3554a383d3557c83ba05f6

  Azok a szerencsések, akik ablak mellé ülnek, sokszor hajlamosak azt hinni, hogy az ablak csak az övék. Sokakat egyáltalán nem érdekel, hogy az ablakon besütő napfény esetleg zavarhatja a mellettük ülő embereket.

  Ha nem akarsz ebből kellemetlen helyzetet vagy konfliktust, akkor mindig kérdezd meg a melletted ülő embert, hogy nem zavarja-e esetleg, ha felhúzod az árnyékolót.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 6. 6 Nem jó, ha végig üljük az utazást.

  4c712655e7b4d2aba3958f8424

  Az ablak mellett ülő emberek sokszor kényelmetlenül érzik magukat, ha fel kell állítaniuk a mellettük ülő időseket vagy gyermekes házaspárt, csak azért, hogy sétáljanak egyet vagy vécére menjenek. Nincs azonban ezen mit szégyellni, sőt: repülés közben igenis ajánlatos sétálni kicsit, különben problémák támadhatnak a végtagok vérkeringésével, ami hátfájdalmakat és fejfájást is okozhat.

 7. 7 Sose utazz kényelmetlen ruhában és szűk cipőben.

  3716d353038cbcaeecae1568aa

  A kényelmes ruhák és cipők a kényelem kulcsai egy hosszú repülőút során. Szűk farmernadrágban, feszes övvel és zárt, kényelmetlen cipőben egy valódi pokollá válhat a repülés. A legjobb, ha olyan ruházatot választunk, ami nem korlátozza a mozgásunkat. Fontos arra is felkészülni, hogy esetenként akár meglepően hűvös is lehet egy repülőn.

 8. 8 Ne fogdossunk össze mindent.

  3e613d5c73a6cdc8137f2d62ba

  Persze ez valamilyen szinten elkerülhetetlen, hiszen hozzá kell érnünk az övhöz, a karfához, vagy a vécéajtó kilincséhez és a vécé lehúzó gombjához, azonban érdemes minimalizálni a baktériummal szennyezett területekkel történő érintkezést. Szakemberek szerint célszerű ablak melletti ülést választani, mivel a folyosó mellettiek a legpiszkosabbak, főleg a mellettük elhaladó emberek miatt.

  Egy repülőgépen soha ne érjünk a kezünkkel a szemünkhöz vagy a szánkhoz, ahogy az ételünket sem tanácsos puszta kézzel megfogni.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 9. 9 Ne tegyünk ételt a lehajtható asztalra.

  a9b9b45a12894d2c39365a71d7

  A Travelmath tanulmánya szerint egy repülőgép lehajtható asztalán több baktérium található, mint a WC-öblítő gombon. A takarító személyzetnek egyszerűen nincs idejük minden egyes asztalt egyenként lehajtani és fertőtleníteni utazás előtt, ezért ezek a területek az egyik legpiszkosabb részek a gépen. Soha ne együnk meg olyan ételt, ami valamilyen módon hozzáért a lehajtható asztal felületéhez.

 10. 10 Ne kérjük arra a szülőket, hogy nyugtassák meg a gyermeküket.

  6a06a55ddc86b8358b9b870d4d

  10-ből 9 szülő biztos, hogy minden erejéből azon van, hogy megnyugtassa a síró gyermekét, ez azonban nem mindig olyan egyszerű, pláne nem egy hangos és félelmetes repülőn. Célszerű kellő megértéssel kezelni az ilyen szülők problémáit, akiknek a panaszkodásunk sem lesz segítség a gyermek megnyugtatásában.

  Ha szeretnénk, hogy a hisztéria minél hamarabb véget érjen, akkor épp ellenkezőleg: próbáljunk meg segíteni valahogy a szülőnek és a kisbabának.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Másolás
22
11 hozzászólás, 22 pont

SZÓLJ HOZZÁ!

Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!